F Vianočná Viedeň a rozprávkový vianočný zámok Schönbrunn - Aďulik Sun

Vianočná Viedeň a rozprávkový vianočný zámok Schönbrunn

 Ahojte :)


Tentokrát sa spolu pozrieme na vianočné trhy do Viedne a Schonbrunnu. Ja som na týchto trhoch bola už pred niekoľkými rokmi, avšak to som bola na strednej škole a skôr sme sa zamerali na múzeá ako na tie trhy (bola to taká exkurzia). Ale teda niečo som si pamätala a to hlavne ich krásnu výzddobu. Tentokrát sme tam išli cez jednu cestovnú kanceláriu, konkrétne Výletovo, pričom nás uajali tým, že jazdia z mesta, ktoré máme doslava za rohom. A teda sme nemuseli riešiť žiadne presuny, ďalšie cestovanie. Išli sme teda autobusom a bol to zážitok, ale poďme na to postupne... 




AKO SA CESTOVALO S CESTOVKOU VÝLETOVO? 



Začnem tým, že hovorím v množnom čísle, keďže som šla so svojou sestrou a kamarátom. Budem hovoriť za nás troch. S cestovnou kanceláriou Výletovo sme boli spokojní. V rámci výletu sme mali odvoz autobusom, pričom boli ochotní zastať aj v iných obciach, pokiaľ boli plánovanou cestou. Samoty zájazd nebol ani drahý - vyššiel na cca 30e. Presnú sumu si nepamätám. Cestovka sa nám snažila vyjsť v ústrety vo všetkých smeroch, dokonca nám chodili smsky deň pred odjazdom, aby sme nezaudli. Bolo to milé, naozaj. 

Cesta autobusom bola super, nakoľko sa nemusíte o nič starať. Sprievodkyňa nám hovorila o mestách, ktoré sme prechádzali a do na Slovensku alebo aj v Rakúsku. Ukazovala nám veci priamo z autobusu, takže to bola taká pridaná hodnota. V meste sme mali samotnú prehliadku a dostali sme základné informácie o každej historickej pamiatke či praktické info k prežitiu v meste. Samotná cesta autobusom bola zvlásťna, aj keď teda za to nemohla priamo cestovná kancelária. Mám na mysli vodičov, ktorí jazdili - povedzme, že zaujímavo. Ale teda prežili sme a všetci sme boli spokojní, pričom na konci dňa si každý z nich robil srandu, resp. z ich jazdy. Tak to bolo aspoň vtipné. My s nimi ideme aj na ďalšie vianočné trhy, tak uvidíme, že či tí vodiči budú iní. O tom si povieme neskôr v inom článku... 


                    


VIANOČNÉ TRHY SCHONBRUNN



My sme začali n a tomto rozprávkovom mieste. Dostali sme základné informácie, no do vnútra sme nešli. Inak vedeli ste, že sa v tomto hotely nachádza cez 1000 izieb a napríklad teraz boli vypredaní. Prehliadku si treba zarezervovať vopred, pričom trvá cca 1 hodinu. Nám ale stačilo okolie, pričom tie záhrady boli krásne aj teraz v zime. V lete to musí byť iný level, keď všetko kvitne. Zámok Schonbrunn nás zaujal ale hlavne tou atsmoférou. Nemuseli ste ísť ani dnu a už vonku bolo cítiť, že ste v rozprávke. My sme teda využili vianočné trhy... 

Vianočné trhy na tomto mieste sú krásne, síce sú menšie. Nájdete tu krásny stromček, plno stánkov a dobrej hudby. Stánky boli skôr také remeselné, že ste si mohli kúpiť niečo na pamiatku, teda ak ste túžili po vianočnej ozdobe za 20 euro či drevenom vtáčikovi za 18 euro. Ale ja som to čakala, nebola som prekvapená. Vianočný punč či víno sa tu pohybovali od 9 euro, pričom 5 euro bola záloha za pohár, ktorý ste mohli vrátiť alebo si nechať ako suvenír. My sme si ho nechali. Čo sa týka jedlá, tak tu boli skôr sladké záležitosti a tak sme aj my skončili na šiške s pudingom za 5 euro. So slaným jednom bol jeden alebo dva stánky a teda bola tam taká rada, že sa nám nechcelo čakať. 


                     


                      

Vychytali sme krásne zimné počasie a teda začalo aj snežiť, čo nám v tomto prípade neprekážalo. Ak by ste sem išli busom ako my, tak je tu parkovisko pre autobusy (50euro - pre zaujímavosť), ale je tu  v tesnom okolí aj zástavka metra či MHD. 




VIANOČNÉ TRHY VO VIEDNI - A NIE LEN JEDNY? 



Viedeň je záma tým, že koľko námestí, tak toľko trhov. A je to pravda. Ako sme pri prehliadke prechádzali námestiami, tak toľko sme videli aj trhy. Sprievodkyňa nám spomínala aj záujimavosti, nie len historické fakty. Čo sa mne veľmi páčilo. Mohli aj nemuseli ste ju počúvať, dokonca ste sa mohli kedykoľvek odpojiť (samozrejme jej to povedať) a ísť si po svojom. My sme si počas výkladu spravili aj fotky, takže sme sa nemuseli nikde vrátiť. Čo bolo praktické, keďže nás čas sledovala práve sprievodkyňa a mala to skvelo rozpočítané na minúty. 

Vianočné trhy pri Radnici sú podľa mňa najkrajšie. Boli sme hlavne na trhoch pri Radnici a tiež pri Stefan Platz. Obidva trhy boli krásne, mali niečo do seba, každý mal opäť svoju šálku a tu sme sa dostali už k tej typickej šálke v tvare čizmy. Samozrejme šla s nami domov. Punč sa tu pohyboval od 7,50e, pričom opäť záloha za pohár. Všade na týchto trhoch bol problém so slaným jedlom, keď tam boli stánky, tak mali veľkú radu, keďže tam boli možno 2 -3 stánky na celé trhy. Takže sme opäť skončili na niečo sladkom. Klasika. Prešli sme si viaceré pamiatky - videli známe miesta ako hotel Sacher, kde ste si mohli kúpiť aj známu tortu pod týmto názvom, avšak boli yb ste opäť v rade, ktorá bola tak na 3 hodiny, keď ste chceli tortu so sebou. Ak ste si chceli sadnúť, tak to bolo aj na viac hodín. My sme si pozreli ďalšie zaujímavé pamiatky a sústredili sme sa hlavne na trhy. 

Čo sa týka trhov, tak všade sme platili eurami. Dalo sa aj v hotovosti, aj kartou. Okrem toho teda po anglicky moc nechceli komunikovať, takže sme oprášili našu nemčinu. Výzdoba trhov bola vo Viedni zvládnutá na jednotku, hlavne po tme. Tam tie trhy jedoducho vedia. 

Najkrajšia výzdoba bola určite pri Radnici, kde sa nachádzajú aj hlavné vianočné trhy. Tu vás vítal hlavný nadpis, dvojposchodová manéž a aj koleso s krásnym výhľadom na radnicu za 4 eurá. To som napríklad čakala drahšie. Okrem tu je plno svetielok, ktoré večer krásne svietia. A teda aby som nezabudla, majú tu ak strom lásky. Inak, okrem toho ste si mohli pochutnať na super punčoch, sladkostiach či sa pokochať iba krásnou výzdobou alebo sa odviesť na klzisku. Všade bolo samozrejme veľmi veľa ľudí. Keď hovorím o veľa ľuďoch, tak sa bavíme o tisíckách. 

                         


                       


                     


                       


                    


                    

AK NEMÁŠ EŠTE VIANOČNÝ DARČEK, TAK SPOZORNI! 


Ak nemáš doma vianočný darček pre tvojich blízkych, tak stále stíhaš objednať z eshopov. Ale nebojte, nemám tip na klasickú kozmetiku, aj keď s tou nič nepokazíte. Ale teda ak chcete niečo originálne, niečo pre svojich blízkých čo ich prekvapí a vy budete ten človek, čo vymyslel niečo wau, tak čítajte ďalej. Na eshope notino.sk nájdete notino - gravírovanie a tam práve môžete získať niečo výnimočné. Zakúpite kozmetiku alebo parfém a viete si tam dať vygravírovať text podľa seba. Doba dodania sa v podstate nepredĺži - iba jeden deň, čo sa absolútne stratí. Ak to stihnete teraz, tak na Vianoce to máte určite doma aj s časovou rezervou. A mať doma parfém s vygravírovaným menom či citátom - tomu ja hovorím trefný darček a mňa by to veľmi potešilo. A čo vás? 


                 

Dúfam, že sa vám dnešný článok páčil. Do komentára mi napíšte či ste vo Viedni či Schonbrunne boli na vianočných trhoch a či sa vám páčili? Teším sa na vaše komentáre... Za mňa vám ich môžem odporučiť. Každé mesto má svoje výhody aj nevýhody a teda našli sa nejaké aj tu, avšak stále to bol zážitok a krásny zážitok. 

xoxo
Aďka 

CONVERSATION

2 Comments:

  1. Ahoj, parádní článek shrnující vše podstatné. Já jsem Vídeň zvažovala na víkend na příští rok, ale budeme spíše investovat do rekonstrukce, tak jsem nakonec zvolila jinak. Rozhodně jí, ale mám na seznamu měst, kam bych se ráda podívala a přeci jen je to autem i vlakem cca 4 hodiny, tak to není tak hrozně nereálné. Ten dům s červenou mašlí je letos snad všude, už jsem u něj viděla bezpočet fotek.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, áno, tá budova je všade, je to taká ikona týchto Vianoc :D Tak držím palce pri rekonštrukcii a verím, že si splníš aj tú Viedeň :)

      Odstrániť