F VIANOČNÁ BUDAPEŠŤ A VIANOČNÉ MESTO SZENTENDRE a.k.a. mesto umelcov - Aďulik Sun

VIANOČNÁ BUDAPEŠŤ A VIANOČNÉ MESTO SZENTENDRE a.k.a. mesto umelcov

 Ahojte :)


Opäť sme tu s ďalším cestovaním. Tentokrát sme boli v Budapešti a mestečku Szentendre, ktoré sa nachádza v blízkosti Budapešti. V obidvoch mestách sme boli pozrieť vianočné trhy. Ak ste čítali môj predchádzajúci článok o vianočnej Viedni a Schonbrunne, tak ste určite zaznamenali naše cesty cez cestovnú agentúru Výletovo. Aj tentokrát sme išli práve s nimi, autobusom a teda bol to opäť zážitok. Ale teda poďme na to postupne... 




AKO SA NÁM CESTOVALO S VÝLETOVOM? 

  

Cestovná agentúra Výletovo nás zaujala práve tým, že vychádza z nášho okolia a teda sme uchránení od iného cestovania a presúvania sa. Okrem toho sú veľmi ochotní a pokiaľ bývate po ceste na výlet, tak vám zastavia aj vo vašej dedinke či meste. Takéto služby vám spraví už málokto... 

Taktiež musím uznať, že cesta autobusom sa môže zdať náročná, ale ja si ju užívam. Hlavne teda to, že sa nemusím starať o cestu, môžem sa rozprávať a teda venovať svoju pozornosť inde. A okrem toho Výletovo má super šoférov, ktorí sú teda asi vždy iní, ale my sme mali šťastie na vtipných a príjemných šoférov, ktorí síce sem-tam porušili niečo, ale čo - budem ako jeden šofér, nevidieť to, nie je trestné. 

A teda tentokrát sme mali teda aj iného sprievodcu - staršieho pána, meno si žiaľ nepamätám. Ale teda bol nadupaný informáciámi z histórie, podal neskutočný výklad. Myslím si, že vzhľadom na vek nepovažoval za dôležité spomenúť aj moderné nové veci v mestách, ktoré lákajú turistov, ale tak my sme boli pripravení. Všetko sme si našli. 

Určite vám túto cestovnú agentúru odporúčam.... 



VIANOČNÉ MESTO SZENTENDRE a.k.a. MESTO UMELCOV 



Toto mesto umelcov, alebo teda iný názov sv. Ondrej sa nachádza len 20km od Budapešti, pričom láka turistov na krásne menšie vianočné trhy. Okrem toho tu nájdete aj nádherné farebné domčeky, brutálnu výzdobu a určite vám tu odporúčam prejsť sa romantickými úzkymi uličkami. 

Ak premýšľate nad suvenírom, tak určite v tomto meste. Oplatí sa to cenovo, ale aj výberom. Nájdete tu od vína, papriky, klobás či magnetiek, čiapok až po klasické vianočné dekorácie. Všetko za výhodné ceny. Víno tu máte za 5 eur, trdelník za 7 eur (taký väčší) a magnetku nájdete za 3 eurá. Určite vám odpoučam nazrieť aj do Múzea Vianoc, ktoré tu láka každý rok tísícky turistov. 

Majú tu aj krásnu históriu a krásne budovy. Takou záujímavosťou je mórový stĺp s krížom na vrchu (ten kríž je netypický pre takýto stĺp). Okrem toho tu majú aj krásny betlehem. Všetko dotvára aj krásna výzdoba, ktorá je síce menšie, ale úplne zapadá do tohto prostredia. 


                           


                       


               


                      


                      


                  


 VIANOČNÁ BUDAPESŤ JE IBA PRE BOHATÝCH? 



Tento výrok si pomyslí každý, kto tam teraz bol. Budapešť patrí medzi drahé mestá. Všetko je tu tak akosi drahšie, teda v porovnaní so Slovenskom. Nepredstavujme si desať násobné ceny, ale je to drahšie. Napríklad taký hotdog s klobáskou (a kečupom) vás vyjde 20 eur, placka a.k.a. haruľa vás vyjde na 6 eur, teda keď sa bavíme o čistej placke. Každá príloha plus pár eur. Horúce víno či punč vás vyjde na 5 a viac eur. Samozrejme, vratné poháre máte za 5 eur + nápoj. Ak by sme sa pozreli na stánky so suvenírmi či nejakými výrobkami, tak napríklad vianočná ozdoba na stromček vás vyjde 10 euro na kus, drevené dekorácie 10e plus. Taktiež ich typické Budapest Eye - vyjde vás na 25 euro. Pre porovnanie, vo Viedni pri radnici vás vyjde na 4 eurá. Okey, to v Budapešti je väčšie, ale netočíte sa nejako dlho. Takže áno, jedná sa o drahšie mesto... 

Celkovo v Budapešti bolo viac stánkov s jedlom ako vo Viedni, ale teda aj tak sa tvorili dlhé rady. Takisto aj na iné stánky či suveníry. Všade bolo množstvo ľudí, čo sa dalo čakať. Napriek tomu to hodnotím pozitívne a Budapešť je podľa mňa moje mesto. Rada sa sem vraciam.... 
   
                    


Určite vám odporúčam sa pozrieť aj na iné miesta ako iba trhy pri Bazilike sv. Štefana alebo tie na hlavnom námestí. Každá časť centra má svoje vlastné trhy a výzdoba je krásna všade. Najviac sa mne páčil vianočný stromček pri parlamente, ten bol bez konkurenčný. Okrem toho v každej uličke boli nejaké krásne výzdoby, ktoré večer krásne svietili. Všade bolo plno ľudí. Ak by ste chceli také klasicky ako čokoládu Lindt, tak vás čakala dlhá rada, ale teda nejaké 4 cukríky za 10 a viac euro, záležalo na druhu. 

Všade sa dalo platiť eurami alebo kartou, dokonca aj v stánkoch, napriek tomu, že majú svoju menu. Samozrejme, všetky ceny boli v ich vlastnej mene, ale teda brali aj eurá či kartu. Okrem toho dobre rozumeli po anglicky, takže nebol nejaký závažný problém. 


                        


                    


                  


NEMÁŠ VIANOČNÝ DARČEK, TAK SPOZORNI! 



Ak aj ty patríš k ľuďom, ktorí si nechávajú vianočné darčeky na poslednú chvíľu a potom panikária v obchodoch, tak spozorni. Ak nemáš nápad, tak okrem krásneho gravírovania na notino na parfémy, môžete zakúpiť aj brutálne darčekové kazety a darčekové balíčky od rôznych firiem a značiek. Napríklad darčekové sady nemusia byť vôbec zlý nápad. Ak fakt neviete čo, tak určite by som siahla po darčekovej poukážke a nech si každý vyberie to podľa svojho gusta. Na tomto webe si nájde každý niečo, keďže majú bohatý sortiment. Takže určite to nebude krok veďla... 




Dúfam, že sa vám dnešný článok páčil. Do komentára mi môžete napísať, kde ste na vianočných trhoch boli tento rok vy? Teším sa na vaše komentáre... 

xoxo
Aďka 

CONVERSATION

4 Comments:

  1. Ahoj, musím opět pochválit krásně vypsaný článek. Já už jsem asi psala u předchozího, že na trzích jsem byla jen u nás na maloměstě, za to jsem už v listopadu stihla návštěvu výrobny vánočních ozdob Koulier.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, ďakujem ti krásne :) A ako sa ti tam páčilo? To musel byť tiež riadny zážitok

      Odstrániť
  2. Do Budapeště nebo Vídně v období Vánoc bych se někdy také moc ráda podívala. Musí to tam být kouzelné, což dokazují i tvé fotky. :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kúzelné bolo, ale teda dosť ľudí tesne pred Vianocami, odporúčam určite ale ísť :)

      Odstrániť