F 8 TIPOV NA MIESTA A MÚZEA V MONACU, KTORÉ MUSÍŠ VIDIEŤ! - Aďulik Sun

8 TIPOV NA MIESTA A MÚZEA V MONACU, KTORÉ MUSÍŠ VIDIEŤ!

 Ahojte :)


V tomto článku sa dočítate o mojej obľúbenej cestovnej kancelárii, cez ktorú sme aj realizovali tieto výlety po Francúzsku a tiež vám poviem pár slov o Monacu. Nebojte sa, žiadna história. Povieme sme skôr tipy, čo nevynechať v historickej časti, taktiež v tej modernej. Takže držte si klobúky, ideme na to... a teda nedá mi v závere úvodu nespomenúť, že my sme tu síce boli v lete, ale Monaco je miesto, kde sa oplatí ísť aj na jeseň či počas celého roka. 




ČO NEVYNECHAŤ V HISTORICKEJ ČASTI MONACA? 



Historická časť Monaca je typická práve múzeami a pamiatkami na princa či princeznú Grace Kelly, ktorá je aj priamo pochovaná v jednej katedrále, kde môžete ísť zadarmo pozrieť. Jej hrob nájdete veľmi rýchlo, sú tam vždy živé kvety - jediný hrob so živými kvetmi. Nedajte sa ale oklamať, na hrobe je napísané meno Patrícia, keďže bola zo zahraničia a neuznávali jej meno (hovorí sa to). Jej smrť dodnes nie je objasnená. Okrem hrobu môžete navštíviť aj záhrady, ktoré vytvorila. Tieto záhrady sú plne kvetov a kaktusov z jej ciest, ktoré tu doniesla - nájdete tu aj naše muškáty. 


Okrem toho v historickej časti nájdete aj Oceánografické múzeum, ktoré netreba vynechať. Majú tam teraz aj krásnu modernú časť, ktorá je interaktívna a teda sa tam zahráte aj vy dospelí, no aj vaše ratolesti. Samozrejme, celé múzeum je už postavené moderne, takže umelá inteligencia tam nechýba a aj samotný princ vám povie o jeho cestách - teda jeho hologram. Taktiež tam nájdete živé zvieratá, ktoré si môžete pozrieť z každej strany. Mne sa najviac páčila korytnačka, ktorá bola obrovská a bola vo vonkajších priestoroch. Vstupné sme my platili okolo 22e, ale mali sme v tom ešte jedno múzeum, konkrétne kniežatský palác, pričom vstupné sa líši počas roka. 


TIP: V Monacu sa dajú kúpiť vstupenky spojené na viac múzeí a tie sa oplatia oveľa viac ako každú vstupenku do každého múzea zvlášť. Treba sa na to spýtať pri pokladni. 


                           


Zábery z Oceánografického múzea


                            


                           

Vonkajšia časť záhrad, múzeum na skale a socha princa 


                           


                         


                 


Zábery z katedrály, kde je pochovaná princezná Grace Kelly a jej hrob 



Okrem toho celého vám odporúčam prejsť sa uličkami, ktoré sú plné suvenírov, pričom tam nájdete suveníry za najlepšie ceny z celej francúzskej riviéry. Uličky tiež stoja za to a neoľutujete malú prechádzku. Možno to má súvis s tým, že do Monaca sa platí vstup (nie malý, všetko nájdete na internete) a teda potom sa aj hovorí, že je to daňový raj. 


Úzkymi uličkami sa dostanete priamo ku kniežatskému palácu, ktorý je z časti sprístupnený pre verejnosť a v druhej strane žije samotné knieža dodnes. Prehliadka stojí za to, nájdete tam pár zaujímavostí. Prehliadka je v rôznych jazykoch, pri vstupe dostanete mobil, cez ktorý si púšťate informácie o danej miestnosti, v ktorej sa nachádzate (delenie je cez čísla, takže prehľadné). Raz a asi mi stačilo - nemám potrebu to vidieť druhýkrát. Presne o 12stej hodine prebieha výmena stráži, kde sa vždy na námestie stretne veľa ľudí a je to také divadlo. Akože zaujímavé to bolo, mali krásne uniformy, ale tiež je to isté, čo máme my tu u prezidentského paláca, pričom my nerobíme okolo toho také haló. Ale inak to stojí za pozretie, ak ste to pred tým nevideli. Od paláca máte aj krásne výhľady na modernú časť Monaca, taktiež aj na prístav (z druhej strany námestia). 


                        


ČO NEVYNECHAŤ V MODERNEJ ČASTI MONACA? 



Monaco je známe súťažou Formula 1, pričom je tu tá najznámejšia zákruta (najprudšia zákruta pretekov). Preteky majú podporovateľov aj odporcov, keďže sú tu úzke uličky a nie je možné takmer predbiehať. Každopádne nájdete tu aj múzeum automobilov, ktoré od začiatku súťaže vyhrali - samy víťazi. Taktiež historické, aj moderné autá. Ono, vstupné sa líši podľa obdobia, kedy sem prídete a či ste dieťa alebo dospelý. My sme platili okolo 7e, pričom viem, že sa dali robiť aj skupinové zľavy. Ja nie som nadšenec áut, ale stálo to za to a môžem vám to odporučiť. 


Nemôžem nespomenúť pláž, ktorá tu bola geniálna - jemné kamienky ste síce mali všade, ale farba, teplota a všetko bolo geniálne. Aj ľudí bolo akurát. Ide tu aj MHDčka, takže sa dobre dostanete aj z nejakého okraja mesta. 


Samozrejme, čo by to bol článok bez informácii o kasíne Monte Carlo. Áno, vedľa je aj hotel de Paris, ktorý môžete poznať z filmu Popoluška z Monte Carla a mnoho ďalších. Do kasína púšťajú už aj verejnosť a za 5e si môžete skúsiť aj vaše šťastie, prípadne vyhrať. Nášmu známemu sa podarilo vyhrať 50e pri vklade 5e. Takže naozaj sa to dá. Každopádne, pustia vás sa aj iba pozrieť dnu pre zážitok, len nemôžete mať veľkú tašku - sú tam kontroly. 


TIP: V celom Monacu máte zadarmo toalety a tiež aj niekoľko "studní", kde si môžete zdarma načapovať vodu. 


                   



                              


                           

Zábery z automobilového múzea 


                             

Kasíno Monte Carlo 



Najprudšia zákruta zo súťaže Formula 1 


CESTOVNÁ KANCELÁRIA PRIMA TRAVEL A MOJA SKÚSENOSŤ 



Musím povedať, že som sa cestovky bála. Mala som v hlave také to, že ma budú nútiť behať na miesta, kde nechcem a čo ma nebude baviť. Ale opak bol pravdou. CK Prima Travel si ma získala. My sme mali sprievodkyňu Moniku, ktorá tu žila a vedela plynule po francúzsky. Vôbec nás nenútila chodiť po meste s ňou, v podstate sme mali celý deň voľný program. Samozrejme, kto chcel mohol s ňou behať po nejakých zaujímavých miestach (aj my sme behali). Tiež nám ráno vždy ukázala a povedala o najväčších zaujímavostiach v danom meste a potom sme si všetko v pokoji behali my, prechádzali my. Tiež bola stále dostupná na telefóne, takže keby niečo, bola tam. 

Mne to takto vyhovovalo a bola som naozaj spokojná. Určite ak niekde pôjdem, tak s nimi. Cesta tiež bola v poriadku, rýchlo ubehla. Počas celej "jazdy" sme nemali žiadny problém. Takže za mňa určite áno. Cestovná kancelária všetko za nás vybavila - či poistenie, vstupy do miest alebo nám kúpila aj vstupy do múzeí, podľa nášho výberu. 



                               

Zábery z pláže v Monacu 


Dúfam, že sa vám dnešný článok páčil. Monaco vám odporúčam a určite ho nevynechajte, ani jednu jeho časť. Inak, keď sme pri tej Formuly 1, tak mi teraz napadlo, že práve v Monacu sa môžete prejsť aj po cieľovej, resp. štartovacej rovinke a to úplne zadarmo. Do komentára mi môžete napísať či ste v Monacu niekedy boli a či by vás to lákalo? Teším sa na vaše komentáre... 

xoxo
Aďka 

CONVERSATION

2 Comments: