F CESTUJEME PO SLOVENSKU: Nimnické kúpele, Manínska tiesňava a kríž Butkov v jeden deň? - Aďulik Sun

CESTUJEME PO SLOVENSKU: Nimnické kúpele, Manínska tiesňava a kríž Butkov v jeden deň?

 Ahojte :) 


Čo myslíte, dá sa prejsť za jeden deň kríž Butkov, Nimnické kúpele a Manínska tiesňava? Ja mám pre vás odpoveď - ÁNO! A my sme to absolvovali v jednu krásnu sobotu a všetko autom (nie iným dopravným prostriedkom). Všade sme boli dostatok času a stihli sme to prejsť teraz na jeseň, keď už aj dní sú kratšie. Takže v tomto článku vám poviem pár slov o každom mieste, ukážem vám moje zábery, ktoré som spravila a možno si dáme aj tipy. Hneď na začiatok konštatujem, že ísť autom bola dobrá cesta, nakoľko bola sobota, väčšina parkovísk bola zadarmo a šetrili sme čas a aj peniaze. Samozrejme, nepozerali sme miesta iba z auta, ale sme si to tam aj užili. Tak sa poďme na to pozrieť! 


Manínska tiesňava, Slovensko 2023 


                          


MANÍNSKA TIESŇAVA, KTORÁ SA DÁ PREJSŤ AUTOM? 



Ja som už videla na vlastné oči niekoľko tiesňav a vždy boli v chránenom území alebo sa tam minimálne nedalo prejsť autom či iným dopravným prostriedkom. Táto tiesňava je ale výnimka. Manínska tiesňava je okrem iného výnimočná aj tým, že bez problémov ju prejdete aj autom, či chodí tam aj klasický autobus. A to z toho dôvodu, že za tiesňavou je dedinka a toto je jej prístupová cesta. 

Hneď po svojom príchode môžete nechať auto buď dole a prejsť sa hore (všetko je dobre značené tabuľami) alebo môžete ísť smerom na dedinku Manín, kde necháte auto na určenom parkovisku, vedľa stánku so suvenírmi. A tiesňavu si môžete prejsť aj peši, nie iba na aute či autobuse

Naozaj sa jedná o krásne prostredie plné skál, kedy je to určené miesto aj pre horolezcov (majú tam určené skaly s náradím - úchytmi) a teda majú tu aj svoj kríž s pamätnými tabuľami, nakoľko pre niektorých toto bola posledná cesta. Je to napriek tomu krásny prírodný úkaz. Môžete sa tam prechádzať hore - dole. Takisto tu nájdete aj náučné tabule, ktoré vám čosi povedia o tomto mieste. 

Jedná sa o národnú prírodnú rezerváciu, ktorá patrí pod Strážovské vrchy. Nachádza sa neďaleko Považskej Teplej. Tiesňava rozdeľuje Manínske bradlo na Veľký a Malý Manín. Ak by vám nestačilo, môžet erpokračovať na Kostoleckú tiesňavu smerom hore. 


                      

                       

                            
Jesenná príroda v Manínskej Tiesňave


NIMNICKÉ KÚPELE, KTORÉ SÚ SÍCE MENŠIE, NO O TO VIAC KÚZELNEJŠIE? 



Nimnické kúpele sú miesto, ktoré nemusíte navštíviť iba v čase, kedy by ste mali u nich pobyt. Zaparkujete auto priamo pri hlavnej ceste (cez týždeň je parkovisko spoplatnené, cez víkend a sviatky je zdarma) alebo nájdete aj iné parkoviská priamo v časti kúpeľov. Okrem toho táto časť kúpeľov je teda dostupná aj hromadnými dopravnými prostriedkami. A aby som nezahudla, je to aj krásna prechádzka priamo po kúpeľoch alebo aj vedľajšími cestičkami či parkami. 

Keď už spomínam tú prechádzku, tak kúpele sú posiaté zelenými oázami s lavičkami a každá je tak trošku tématicky inak spravená. Na každom rohu si môžete odýchnuť a to ako aj neubytovaný hosť. Samozrejme, aj samotné budovy sú pre vás otvorené, nie len tie parky. Napríklad taká kaplnka či iba kaviareň s reštauráciou. Určite vám odporúčam kaviareň Café Paris alebo priamo v hlavnom salóne jednu takú mini reštauráciu s krásnym výhľadom na park. 

Určite vám odporúčam toto miesto na dobitia bateriek pre krásnu atmosféru, pokoj a načerpanie sily. A naozaj aj ako neubytovaný hosť. Ak by ste sa rozhodli, že tu chcete stráviť nejaký ten čas, tak tu vám dávam ich ponuku. A teda niektoré bazény sú aj pre verejnosť, všetko nájdete na ich stránke. 

                             

                             

                          


                            


KRÍŽ BUTKOV NIE JE IBA PÚTNICKÉ MIESTO, ALE AJ MIESTO PRE ODDYCH S KRÁSNYMI VÝHĽADMI! 



Kríž Butkov sa nachádza na hore Butkov a v prvom rade sa jedná o najmladšie pútnické miesto. Okrem toho tu samozrejme nájdete aj krásne výhľady. Tie sú tú nádherné na celé okolie. Ale poďme postupne. Auto zaparkujete dole pod krížovou cestou. Prejdete pár metrov - tento začiatok je taký trošku zaberák na kolená, nakoľko sa jedná o strmí kopec, avšak potom sa to vyrovná a celá krížová cesta je už na takej miernej pol rovine. 

Začnete pri bráne rodiny. Táto brána je akýmsi začiatkom, kde si môžete zazvoniť aj na zvon. Celá krížová cesta je spravená veľmi pútavo a teda myslím si, že aj neveriaci človek sa tam pozastaví. Okrem klasických zastavení tam nájdete vždy lavičku pre oddych či modlitbu, následne samotné zastavenie a aj navyše "citát" alebo nejakú myšlienku. Je to spravené veľmi nenásilne a milo voči všetkým. Veľmi pekné prevedenie. 

Okrem toho hore nájdete množstvo sôch svätých, celé príbehy svätcov a aj malú kaplnku. Samozrejme aj daný kríž. Ja vám tu nejdem rozpisovať veci ohľadom daných monumentov, dám vám sem ich stránku, kde nájdete potrebné informácie. A teda toto miesto je pre ľudí nonstop a môžete sa sem dostať či počas púte alebo aj mimo nej. My sme tiež boli mimo nej a stretávali sme ľudí, ktorí sa prišli iba prejsť. Bol to zážitok a spracovanie je naozaj pútavé. Okrem toho stále sa tam čosi stavia, takže o rok to môže vyzerať úplne inak (my sme tam boli v roku 2023, september). 


                           

                        

                         

                        

                   


Dúfam, že sa vám dnešný článok páčil a do komentára mi môžete napísať či ste na týchto miestach už boli? My sme ich stihli za jeden deň, nakoľko sa nachádzajú od seba iba pár kilometrov. Skúsili by ste aj vy tento road trip? Teším sa na vaše komentáre... 

xoxo
Aďka 

CONVERSATION

2 Comments: