F STALO SA-NESTALO SA #35: 4 TIPY NA VIANOČNÉ TRHY NA SLOVENSKU + 1 TIP NA VIANOČNÉ MESTO V POĽSKU - Aďulik Sun

STALO SA-NESTALO SA #35: 4 TIPY NA VIANOČNÉ TRHY NA SLOVENSKU + 1 TIP NA VIANOČNÉ MESTO V POĽSKU

 Ahojte :) 


Po celkom dlhšej dobe tu máme opäť moju pravidelnú rubriku a to článok o mojom svete, kde vám vždy dám aj pár tipov na výlety. Tentokrát sa sústredím na vianočné trhy. Áno, obzrieme sa trošku aj za Vianocami. Ja milujem vianočné trhy a vždy sa ocitnem na niekoľkých z nich. Veľakrát cestujeme po Slovensku a spoznávame tak nové mestá a ich tradície. A čo v ďalšom diely tejto rubriky? V ďalšom nasledujúcom diele sa pozrieme na lyžiarske strediská, tak očakávaj pokračovanie! Tak poďme na to, máme toho pred sebou veru dosť! 





VIANOČNÉ TRHY A HISTORICKÝ KRAKOW 




Pravdupovediac, neviem či som vám tu na blogu písala viac o vianočných trhoch v Krakowe, kde som tento rok bola. Teda už minulý rok. V roku 2022 v decembri sme si so sestrou hovorili, že by sme chceli navštíviť vianočné trhy niekde za hranicami. Premýšľali sme nad Prahou či Viedňou, ale tam chodí každý. A tak nejako to osud zariadil, že sme skončili v Krakowe. Išli sme tam cestovným autobusom, takže to bol dvojnásobný zážitok. Všetko prebiehalo super, videli sme aj sneh. A potom to prišli. Dorazili sme. My sme v cene mali aj prehliadku mestom, čo bol skvelý nápad! A teda mesto na mňa spravilo veľký dojem a malo také svoje historické kúzlo. Všade boli staršie budovy, teda keď sa bavíme o centre mesta. 

Vianočné trhy samotné boli také priemerné. Výzdoba ako nič moc, okrem vianočného stromčeka, ktorý bol pekný. Stánky mali bohatý výber, ale všetky boli tak nakope, že sa tam nedalo hýbať. Ale jedlo mali chutné, my sme kúpili aj nejaké darčeky. Druhýkrát sem chodiť nemusím, ale zážitok to bol dobrý. Čo sa týka cien, tak tie tam boli také ako na Slovensku, niečo tam bolo lacnejšie - hlavne jedlo vychádzalo lacnejšie (sladkosti), ale nebolo to nejako prehnane drahšie. 


                           


                            



VIANOČNÉ TRHY V TRENČÍNE 



Vianočné trhy v Trenčíne patria medzi menšie trhy, no o to s väčšou atmosférou, ktorá stojí naozaj za to. Vianočné trhy sa konajú v historickej časti mesta priamo na námestí pod hradom. Ja sa tam vždy presuniem nejako do minulosti a prídem si tam ako v rozprávke. Vianočné trhy ponúkajú chutné jedlo - langoše, lokše a aj teda vianočné punče. Taktiež tam nájdete klasické stánky s ľudovým oblečením. Cez zimné obdobie tam zvyknú voziť aj na saniach, ktoré ťahajú psy. My sme tam boli len na otočku, ale stálo to za to. Vianočné trhy sú rozdelené cez dve menšie námestia, takže aj pri návale ľudí je to tam ako-tak vzdušné a dá sa tam hýbať. My sme nestáli ani v rade. 

Na týchto vianočných trhoch som prvýkrát ochutnala sladkú lokšu - áno, prvýkrát. Ochutnala, chutila, ale zostanem verná klasike. Ceny tu boli prijateľné, nič predražené a všetky stánky mali cca rovnako nastavené ceny. 


                     





VIANOČNÉ TRHY V PRIEVIDZI 



Ja pochádzam z okolia Prievidze a teda pracujem v tomto meste. Už sa mi stalo veľakrát, že som nebola spokojná s vianočnými trhmi. Podľa mňa ani tí stánkari nie sú spokojní. Stánky sú tu dookola námestia - celkom pekný výber, avšak veľa remesiel a opakujúci sortiment. Taktiež tu sú stánky s jedlom - pomerne dosť stánkov, ktorí ponúkajú to isté. Ceny sú tu rovnaké ako všade inde. 

Ja odporúčam nasať atmosféru a potom zbehnúť do nejakého podniku či kaviarne. Tam je aj krásna výzdoba, aj naozaj chutná ponuka, ktorá je premyslená. Ja som tak bola na punči, s ktorým sme sa prechádzali a potom sme si sadli do Palacinky. Tento rok podľa mňa hviezdila, čo sa týka vianočnej ponuky - mala premyslené aj rôzne druhy nápojov, priradila k tomu aj skvelé názvy. Naozaj to majiteľka premyslela na vysokej úrovni. 


                       

                     


VIANOČNÉ TRHY V PÚCHOVE 



Vianočné trhy v Púchove ma veľmi prekvapili - výzdobou aj ponukou. Tento rok bola tá výzdoba naozaj krásna a to aj cez deň, aj večer. Klobúk dole, a to sa nebavíme iba o vianočnom stromčeku - pozrite si fotky nižšie. A ponuka? Tento rok bol jarmok naozaj veľký a ponuky tu bolo až až. Bola naozaj zima, takže sme sa chodili hriať - ochutnali sme aspoň viacero punčov, viackrát aj horúce víno. Najviac som si zamilovala ovocné horúce víno - to chutilo tak perfektne! Ceny tu boli akurát, miestami aj lacnejšie ako som zaznamenala na iných trhoch. Program tu bol tiež krásny - vystupovali aj deti, tam aj slzička vybehla. 

                              

                         


VIANOČNÉ MESTEČKO V NITRE 



Vianoce v Nitre sú moje obľúbené obdobie už od čias, kedy som tu študovala. Nitra má počas Vianoc krásne kúzlo, krásnu výzdobu a teda vám poviem, rada som sa sem vrátila aj tento rok, síce tu už nepôsobím. Vianočné trhy sú tu vždy primerane veľké, no bohaté ponukou. Viaceré veci som tu vyskúšala prvýkrát - napríklad churros a extra veľký trdelník. Takisto som vyskúšala aj konopný punč a mohla by som takto pokračovať ďalej. Vianoce v Nitre majú čaro a odporúčam vám ich navštíviť! Ceny sú tu primerané, no treba rátať s trošku drahším sortimentom. 



                           

                      


Dúfam, že sa vám dnešné tipy na vianočné trhy páčili. Teším sa na vás v ďalšom článku. A do komentára mi môžete napísať či chodievate na vianočné trhy alebo nie? Ak áno, tak kde? Teším sa na vaše komentáre s tipmi na vianočné trhy! 


xoxo
Aďka 

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára