F NAVŠTÍVILA SOM NÁRODNÝ SALÓN VÍN SLOVENSKEJ REPUBLIKY A STIHLA SOM VYBRAŤ AJ BLOGERSKÉHO ŠAMPIÓNA! - Aďulik Sun

NAVŠTÍVILA SOM NÁRODNÝ SALÓN VÍN SLOVENSKEJ REPUBLIKY A STIHLA SOM VYBRAŤ AJ BLOGERSKÉHO ŠAMPIÓNA!

 Ahojte :) 


Tento článok je venovaný Národnému salónu vín Slovenskej republiky, ktorý sa nachádza v Bratislave. Tento salón vín nájdete veľmi jednoducho, nie je kde zablúdiť. Na ich stránke nájdete potrebné informácie. Ja som mala tú česť a mohla som absolvovať degustáciu 37 vzoriek vín a vybrať blogerského šampióna. Zážitok to bol skvelý. Bola to aj pocta a hlavne, bola to veľká úloha. Ja som to zobrala skutočne zodpovedne a bolo skvelé sa dozvedieť niečo nové a naučiť sa správne degustovať. 








AKO PREBIEHALA DEGUSTÁCIA VÍN A SAMOTNÉ VYBERANIE ŠAMPIÓNA? 



Degustácia prebiehala naozaj profesionálne. Najskôr nám vysvetlili princíp hodnotenia cez tablety a následne nás posadili za degustačné stoly. Bolo viacero skupín. Ja som bola v skupine s ďalšími blogerkami. V rovnakej miestnosti bola ešte jedna skupina, ktorú tvorili profesionáli. V druhej miestnosti bola posledná skupinka. 


A potom to už išlo rad za radom. Medzi vzorkami sme sa mohli napiť minerálky alebo niečo slané zajesť, aby nebolo hodnotenie ovplyvnené. Samozrejme, vzoriek bolo 37, takže je jasné, že víno sme nepili, resp. vzorky. Jedna pani nám neustále menila vzorky. 


Pri degustácii ide o to, že sledujete farbu, vôňu, chuť (plus ďalšie podkategórie) a to iba jemne na jazyku, resp. trošku vzadu v ústach a víno následne vypľujete do vedra na to určenom. Bol to zážitok a myslím si, že som ešte viac vín neochutnala, teda naraz. 


Bolo veľmi zaujímavé sledovať, že vlastne ako má každý iné chuťové bunky a vlastne aj to, že aký je rozdiel medzi ženami a mužmi, taktiež medzi konzumentmi a profesionálmi. Párkrát sme naozaj nechápali, prečo danému vínu dávajú tak malo bodov, veď bolo výborné. 







ODPORÚČALA BY SOM TO AJ ĎALŠÍM ĽUĎOM? 


Pre mňa to bol veľký zážitok a z toho dôvodu by som to odporúčala aj iným. Hlavne milovníkom vína alebo aj niekomu, kto si iba rád pochutí na dobrom víne. Ono, národný salón vín môžete navštíviť aj vy a vybrať si svoju degustačnú cestu či podporiť kúpou vína. Na ich stránke, ktorú som vám dávala vyššie sa dozviete dôležité informácie. Nemusíte vyskúšať veľa vín naraz. Napríklad za 5 euro môžete degustovať dve vzorky a ako sa to zvyšuje počtovo, tak aj eurami. 


Veľmi atraktívnym degustačným programom je degustácia za 100 minút. Vtedy je vyšší počet vzoriek, no idete svojim vlastným tempom. Môžete vyskúšať všetky, ale aj nemusíte. Jediné čo si sledujete je čas... 


Ak premýšľate či navštíviť, tak by som do toho isto išla. Najlepšie je si spraviť rezerváciu, aby ste zbytočne nečakali. Ale za zážitok vám priam ručím... Nádherná pivnica z 18.storočia s prírodnou klímou vás očarí, verte mi. A hlavne, nájdete ju priamo na hlavnom námestí v Bratislave, konkrétnu lokáciu nájdete na ich stránke. 


Ja som milovník vína, to sa o mne vie. A bolo pre mňa cťou, že som tu mohla sedieť a skúšať naozaj dobré vína. Bolo to super a ďakujem za pozvanie... 


Ja mám najradšej polosladké, ružové vína a teda aj nejaké tie sýtené. Ako som sa dozvedela, tak na Slovensku nemáme kvalitné vína tohto druhu. Namietala by som ako konzument, ale každý môže mať svoj názor. 



      



A tu môžete vidieť moje kolegyne, no ešte nás bolo o trošku viac... 






Tu sa pozeráme na finálne vína, z ktorých sa vyberal šampión... 




A KTO VYHRAL? VYHRAL NIEKTO Z MOJICH FAVORITOV? 


Z 367 vzoriek vyhrali značky: 

  • Matyšák 
  • Víno Mrva a Stanko 
  • Villa víno Rača 
  • vinárstvo dubovský a Grančič 


Dôležité je povedať, že my sme pri degustácii nevedeli, aké vína pijeme. Mali sme iba informácie o tom či je to biele, červené, ružové a suché, sladké, polosladké, perlivé, neperlivé alebo sýtené, nesýtené. A teda značka nám nebola známa, aby sme neboli ovplyvnení. 


Nakoniec vyhral iba jeden z mojich favoritov. My ako blogerský tím sme sa museli dohodnúť na favoritovi a teda párkrát som bola prehlasovaná, lebo ďalším hlasujúcim očividne chutia ovocné vína a tie ja z duše nemám rada. Takže nič no, ale vyhral jeden môj favorit a ten si budete môcť od októbra 2022 zakúpiť ako blogerského šampióna priamo v Národnom salóne vín Slovenskej republiky. 






Dúfam, že sa vám dnešný článok páčil a ešte raz ďakujem za skvelú možnosť zažiť tento zážitok. Do komentára mi napíšte či ste už zažili degustáciu a ak áno, tak kde? Ak nie, tak mi napíšte či vás to láka? Teším sa na vaše komentáre... 

xoxo
Aďka 

CONVERSATION

2 Comments:

  1. To musel být skvělý zážitek, víno mám moc ráda (hlavně bílé) a taková zkušenost by se mi také líbila. :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Stačí sa nahlásiť do salónu vín, nie je to ani nejako drahé a stojí to za to :)

      Odstrániť