F CESTUJEME PO SLOVENSKU: 3 + 1 tip na zaujímavé miesta v Levoči! - Aďulik Sun

CESTUJEME PO SLOVENSKU: 3 + 1 tip na zaujímavé miesta v Levoči!

 Ahojte :)


Pred nejakým časom, dobre pred rokom. Ale teda sme navštívili mesto Levoča a vyšiel z tohto dňa jeden článok - článok nájdete TU. Vtedy sme tam boli na jeden deň. Ale tento rok sa mi tam podarilo prísť na tri dni. A rozhodla som sa, že vám teda o tom spravím článok, kde vám dám tipy na hotel, pamiatky a aj na lacnejší vstup na exkurzie. Tak čítajte ďalej... 




MESTO LEVOČA... 



Mesto Levoča je okresné mesto na Slovensku, ležiace v Prešovskom kraji. Zaujímavosťou je to, že od roku 2009 je zapísaná v zozname kultúrneho dedičstva UNESCO. Mesto Levoča má aj bohatú históriu. Toto mesto podchádza z dvoch pôvodných osád, ktoré boli neskôr spustošené. V roku 1249 pochádza prvá písomná zmienka, kde sa vyskytuje Levoča pod menom Leucha. Od roku 1920 poznáme Levoču pod súčasným názvom. 


  
     


1 TIP NA TURISTIKU V MESTE A PREDSA AJ V PRÍRODE! 


Mariánska hora je odpoveď. Môžete si užívať krásne mesto Levoča, no hneď byť aj v prírode. Mariánska hora sa nachádza nad mestom Levoča a vedie tam krásna cesta priamo z mesta. 


Ako sa tam dostanete? Toto miesto je priamo nad mestom, takže nemôžete zablúdiť. Stačí prejsť na hlavné námestie, z neho sa ťahať smerom na Košickú bránu a potom sú už tabule. Je cesta pre autá, a zvlášť pre pešo. Pôjdete cez domy, klasické uličky, tak sa nezľaknite. Potom už bude iba príroda. Určite zvoľte cestu pešom. Je to síce strmí kopec, no stojí tá príroda a tie výhľady za to! 

Koľko to trvá? Približne 30 minút rýchlou chôdzou smerom hore, cca 1 hodina hore a dole. Ale nám to trvalo dlhšie, keďže naša kondička zostala asi na hotely a ten kopec je fakt kopec. My sme teda išli cca hodinu hore, dole to išlo rýchlo. 

Hore na tomto kopci nájdete klasickú kalváriu, ktorá je bezbariérová. Taktiež kostolík, ktorý je aj otvorený, takže môžete sa tam v tichu pomodliť a ten kostol fakt stojí za to. Okrem toho sú z tohto miesta krásne výhľady... 







      







STOJA HISTORICKÉ PAMIATKY V LEVOČI ZA POZRETIE? 


Moja odpoveď je určite áno. Dá sa kúpiť jeden lístok za 5 euro a máte v tom všetky múzeá, pamiatky, ktoré stoja za pozretie, okrem teda miesta, kde sa nachádza známy oltár. Ale napriek tomu to stojí za to a myslím si, že by ste mali po tom siahnuť. Tento lístok sa dá kúpiť v Radnici, ktorá je priamo na námestí v Levoči. Určite ju neminiete. 



      




Toto mesto predstavuje súhru pamiatok priamo na jednom námestí. Všetky tieto pamiatky sa nachádzajú na námestí v tvare obdĺžnika a sú ohraničené hradbami. 


Na námestí nájdete Kostol sv. Jakuba, ktorý pochádza zo 14. storočia. Tento kostol je rímsko-katolícky a patrí medzi významné sakrálne stavby na našom území Slovenskej republiky. Tento kostol určite neminiete, keďže jeho veža je jasným znakom práve Levoče. V tomto kostole nájdete aj jedinečný oltár sv. Jakuba, ktorý pochádza z dielne od Majstra Pavla v Levoče, ktorý ho postavil v rokoch 1 507 až 1 517. oltár je z lipového dreva. 







Hneď vedľa kostola susedí budova starej Radnice. Táto budova má známe arkády. V čase, keď sme Levoču navštívili my, tak ju akurát rekonštruovali. Táto radnica bola postavená až po požiari v roku 1 550. Táto budova patrí k najznámejším stavbám svetskej renesančnej architektúry na Slovensku. 


Okrem toho všetkého sa na námestí nachádza aj klientka hanby, ktorá je zo 16.storočia. Námestie lemuje asi 50 meštianskych domov, pričom sú pomenované podľa bývalých majiteľov. 




Pridám vám sem nejaké fotky aj z ďalších budov, múzeí. Určite treba Levoču navštíviť a pozrieť si to všetko na vlastné oči. Ja nechcem nejako odkrývať ponuku týchto múzeí, no stojí to za to - niekde sú obrazy, niekde repliky budov, niekde celé miestnosti zariadené podľa vtedajšieho obdobia. Stojí to za to! 

Okrem toho všetkého v Levoči je viacero miest, kde sa dá dobre najesť - napríklad reštaurácia Hotel u Leva či Hotel Arkáda. A tip na kávu som vám dala v tom predchádzajúcom článku... 

A ak hľadáte suveníry, tak tie tu neminiete. Je ich tu aspoň 10 obchodov s magnetkami a inými darčekovými predmetmi. Stačí sa iba vybrať... 





Dúfam, že sa vám dnešný článok páčil a do komentára mi môžete napísať či ste v Levoči už niekedy boli? Zaujala vás? Teším sa na vaše komentáre... 


xoxo
Aďka 

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára