F CESTUJEME PO SLOVENSKU: Najviac slovenská dedina? Jednoznačne Čičmany! - Aďulik Sun

CESTUJEME PO SLOVENSKU: Najviac slovenská dedina? Jednoznačne Čičmany!

Ahojte :)

Toto leto je dosť netypické. Teda bolo. Ani som sa nenazdala a už tu máme September. Poďme sa ale spolu vrátiť ešte k tomu letu a dnes by som vás rada zobrala do najviac slovenskej dedinky na Slovensku. Určite ste o nej počuli minimálne v škole. Na zemepise či Geografii ste o nej počuli od učiteliek, no možno ste v nej aj boli. Reč je o dedinke s názvom Čičmany. Tak poďme sa do tejto dedinky pozrieť trošku viac... 





Obec Čičmany je výnimočná tým, že je zároveň najjužnejšia a aj najvyššie položená dedinka v Žilinskom okrese. Táto obec je navštevovaná s turistami zo Slovenska, no aj zo zahraničia. Láka ich totiž s domčekmi, ktoré majú namaľované ornamenty na svojich drevených stenách. Jedná sa o maľby novšie, aj staršie, no pôvod majú pred približne 200 rokmi. Dodnes nie je jasný lokalitný pôvod, no jedno je isté - dnes sú to výnimočné stavby, na ktoré je veľa ľudí zvedavých. 









Celá dedina je vlastné také veľké múzeum. Môžete si za dve eurá kúpiť vstupné aj priamo do domčekov, ktoré sú vyhradené. Inak sa môžete priamo po uličkách dedinky prechádzať úplne zadarmo a kde vstúpite, tak tam máte čo sledovať. Je tam tých domčekov veľmi veľa. Niektoré domy sa už vymykajú takejto tradícii, no aj tak si stále udržujú svoje čaro. 

V dedinke nájdete penzión Katka, ktorý funguje aj ako reštaurácia a varia tam geniálne. Takže palec hore! Aj keď personál nebol veľmi milý, no jedlo to zachránilo. My sme si klasicky dali halušky, no čo iné, nie? Tiež tam je aj kaviareň, kde si môžete dať chutné kávičky. A v neposlednom rade aj suveníry, kde si môžete zakúpiť darčeky domov - majú tam rôzne veci od typických magnetiek, až po plechovky s pivom, ktoré sú pokreslené ako domčeky v tejto dedinke. 










Chodí tam veľmi veľa ľudí - my sme boli cez týždeň a bolo tam plno. Nie je tam priamo nejaké parkovisko pre hostí, takže určite sa nebojte zastaviť autom niekde na uličke. Oni sú zvyknutí, no pozor aby ste niekomu nestáli pred bránou. 

Ešte pridám zopár fotiek... 






Dúfam, že sa vám dnešný článok páčil a trošku vám predstavil aj tento kút Slovenska. Boli ste tu už? Páčilo sa vám? Určite mi napíšte do komentára... 

xoxo
Aďka 

CONVERSATION

6 Comments: