F CESTUJEME PO SLOVENSKU: Najkrajšia kalvária na Slovensku? - Aďulik Sun

CESTUJEME PO SLOVENSKU: Najkrajšia kalvária na Slovensku?

Ahojte :) 

V tomto článku by som vás rada zobrala do Banskej Štiavnice. Nie do mesta (to bude neskôr), ale na kalváriu. Určite ste o nej počuli... veľmi veľa blogerov ju navštívilo a celkovo veľa turistov sa chodí kochať červenými kostolmi. Sú krásne! Nečudujem sa. O to viac vám ich chcem ukázať, tak poďme spoločne rovno na to a poviem vám o tejto kalvárii aj zopár slov... 





AKO SA DOSTANEM KU KALVÁRII? 


Samozrejme, záleží z ktorej strany budete prichádzať. Pri kalváriu sa dostanete autom, no aj peši. Auto si môžete zaparkovať v meste, kde sú "odchytné" parkoviská, kde 1 euro stojí jedna hodina. Tiež auto môžete nechať pri reštaurácii Pod Kalváriou, kde je menšie parkovisko. Alebo najlepšia možnosť je nechať auto pri východe z mesta, kde vidíte kalváriu ako n dlani. Je to síce "prírodné" parkovisko, no stále lepšie ako platiť za parkovaciu kartu a podobne. Ale je to dobré miesto, vyjdete priamo pod kalváriou. Určite to neminiete, na toto miesto upozorňujú aj tabule. 





V ČOM JE TÁTO KALVÁRIA TAKÁ VÝNIMOČNÁ? 


Na tomto mieste by som vám chcela povedať zopár slov práve o tomto mieste. Ako môžete vidieť, tak kalvária má červenú farbu, no nebolo to vždy tak. Je pravda, že práve táto červená farba zlepšila toto miesto a prilákala množstvo turistov. Schválne, nájdete na instagrame fotku s touto kalváriou v pôvodnej podobe? Ja som nenašla... 

Táto kalvária je v skutku historická budova. Začala sa stavať v roku 1751. Postavili ju miestni jezuiti. Kalvária si zažila 200 rokov slávy. V roku 1951 bola kalvária znárodnená a odvtedy sa hovorí o jej postupnom chátraní. V roku 2007 bola zapísaná do zoznamu 100 najviac ohrozených pamiatok sveta. 

Jedná sa o komplex sakrálnych objektov v barokovom štýle. Táto kalvária je zložená z troch kostolov, 19-tich kaplniek a súsošia Panny Márie. Vyníma sa na kopci. Bola zrekonštruovaná, kedy bola aj namaľovaná na červenú farbu, čo zvýraznilo iba jej dominantu. Môžete tam nájsť skutočne krásne maľby, sochy... Na internete nájdete aj otváracie hodiny, kedy je otvorená. 

Dole pod kalváriou sa nachádza aj reštaurácia, no aj info centrum, kde si môžete zakúpiť mapy, magnetky či iné suveníry z tohto miesta. Majú naozaj krásne a za dobrú cenu. Rovnako je tam expozícia s maľbami, obrazmi a aj s informáciami ako to teda s touto kalváriou bolo. Rovnako si môžete sadnúť a vypočuť si 10 - minútový film o rekonštrukcii. 
















AKO SA MI PÁČILO NA TOMTO MIESTE? 


Kalvária je veľmi pekná. Tá červená farba jej fakt sekne a tvorí fakt veľmi insta-friendly prostredie. My sme tam stretli množstvo turistov, teda na to, že je karanténa, tak nás tam bolo dosť. Ono, je to dosť veľké miesto, takže sme osobne nikoho priamo nestretli - mali sme sa kde vyhnúť, dokonca aj na chodníkoch smerom hore. 

Celý čas sme sa mali na čo pozerať. Buď na maličké kaplnky, zastavenia krížovej cesty alebo na výhľady, ktoré nám sa postupne ukazovali. Videli sme celé mesto. bol to zážitok. Stretli sme teda postupne aj tri hlavné kostoly. 

Podľa mňa túto kalváriu zvládne každý človek. Chodníky sú v dobrom stave a nie je to veľmi náročné, hoci dole to vyzerá, že to bude riadny strmák. Môžete si aj oddýchnuť počas cesty. Je to iba na vás... 

Mne sa toto miesto veľmi páčilo a určite vám ho odporúčam navštíviť. Treba sa pripraviť na to, že sa jedná o miesto, kde budú ľudia, takže pokoj tu asi nenájdete, no napriek tomu je to veľmi príjemné prostredie a môžete tam prísť na iné myšlienky. 





Dúfam, že sa vám dnešný článok páčil a do komentára mi môžete napísať či ste toto miesto už navštívili? Teším sa na vaše komentáre... 

xoxo
Aďka 

CONVERSATION

8 Comments:

  1. Moc krásné fotky, je vidět, že jste si cestování užili! :))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vyzerá to tam velmi pekne. Eštee som tam nebola, ale poznačim si toto miesto. Treba objavovat, čo sa dá a na Slovensku máme vela krasnych miest.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Krásne miesto, aj BŠ je veľmi pekná. Tiež odporúčam :-)!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jéééj, sem by som sa veľmi chcela ísť pozrieť :)

    www.thenoela.com

    OdpovedaťOdstrániť