F Pravda o sociálnych sieťach / strach, pozitíva, negatíva - Aďulik Sun

Pravda o sociálnych sieťach / strach, pozitíva, negatíva

Ahojte :)


Dnes začína moja obľúbená časť na blogu a to práve časť s tematickými článkami, ktoré nájdete na blogu pod menovkou "Úvahy". Toto obdobie skutočne milujem ! Celý blog bol založený kvôli týmto článkom a kozmetika je taký dobrý plus, ktorý ma tiež baví, no úvahy mám radšej. Čo budeme riešiť v dnešnom článku ? Dnes sa pozrieme na zúbok sociálnym sieťam. Táto téma je dosť riešená na blogoch, videách či niekde na internete. Čítala som niekoľko príspevkov a tak som sa rozhodla, že sa vyjadrím k tomu a poviem vám, čo si myslím. Musím sa priznať, že som čítala naozaj dosť článkov a nie so všetkými vecami som súhlasila. Ja som dievča, dieťa modernej generácie, no vyrastala som na piesku a formičke, nie na mobile a tablete. Viete, čo myslím, že ? :) Hoci som vyrastala na pieskovisku, tak som zažila BUM modernej technológie, takže som v tom ako ryba vo vode. Všetko to začínalo, keď som mala 12 rokov .. zrazu začali mobilné telefóny, počítače. Všetkému som sa musela prispôsobiť, no neľutujem to. Môžme povedať, že ma to zastihlo ešte v rannom veku, takže som na tom v podstate vyrastala. 



Ja som zamotaná v sociálnych sieťach ako sa hovorí :) :) :) Áno, priznávam. sociálnymi sieťami žijem ! Som na nich stále - keď sa dá. Blog, Instagram, FB či iné sociálne siete ! :) Som všade ! Možno to je dôvod, že vidím, čo je na nich dobré a čo zlé. Viem si na nich spraviť názor. Minule som absolvovala jednu konferenciu, ktorá bola na mojej škole. Všetky prednášky boli zaujímavé, no mňa si chytila práve tá posledná. Tá posledná prednáška bola o Facebooku. Táto prezentácia sa viedla v smere negatívneho charakteru a Facebook vyznel ako najhoršia stránka, ktorá na internete je. Spomínal tam prednášajúci, že Facebook kradne čísla kariet, keď platíme niečo a pritom máme FB zapnutý. Tiež sa nevyhol téme ako FB kradne identitu a všetko je verejné. Mala som chuť niečo povedať. Ako človek, ktorý túto stránku využíva každý deň, viem zhodnotiť, čo je dobré a čo zlé. Áno, nepopieram. Je jasné, že FB berie informácie o vás a podľa toho vám tam vsunie reklamu. Na čo vám bude ukazovať auto, keď vás zaujíma móda ? Treba si uvedomiť, že FB žije pomocou reklám a reklamy prinášajú hlavný zisk. To, že vám sleduje správy ? Tu si treba uvedomiť, že nie vždy ste sledovaný. Teda, ak nie ste terorista. Čítala som, že FB začína sledovať správy pokiaľ často opakujete slová tipu - marihuana, terorista a podobne. Ak nemáte čo skrývať, tak sa nemáte čoho báť. Keď chcete vraždiť, tak to neriešte na FB ... to by to však riešil, nie ? Viete si predstaviť sledovanie každého jedného účtu ?! Ja nie .. To sa ani nedá. Nie každé správy sú sledované. FB vám neberie súkromie. Máte dávať na internet iba to, za čo sa nehanbíte a čo tam chcete mať. Na čo tam dávate veci, ktoré nechcete, aby boli zverejnené ? Kde je tá logika ? Toto isté robí aj google. Za to prestaneme písať maily ? Nikto neprestane písať maily, lebo je sledovaný ... Budem rada za každý názor a som zvedavá, čo si myslíte vy o tejto téme ? :) 


To by bola prvá téma. Tá druhá téma je o tom, že nie každá fotka či status je pravdivá. Dávno sa vie, že na FB či Instagram alebo iné sociálne siete sa dávajú tie najlepšie fotky či statusy. Básnička, ktorá je trefná je hľadaná na internete celé hodiny. A vy si lámete hlavu, ako ho to mohlo napadnúť. To isté pri fotkách. Myslíte si, že každá baba vyzerá vždy dobre ? Nie ! Odfotí sa miliónkrát a potom zverejní jednu fotka, ktorá je najlepšia. Potom sú tu ľudia, ktorí sledujú tieto fotky a trápia sa nad tým, že oni nevyzerajú tak krásne na fotke. Ľudia padajú do depresii, začínajú chudnúť a dostávajú sa do úplných extrémov. To ie je dobré pre zdravie. Nemôžeme sa tak sústrediť na to, čo nemáme. Musíme byť šťastní a vďační za to, čo máme, akí sme. Nikto nemôže byť skvelý a bez chýb. Nikto nie je dokonalý. Každý máme chyby. Je iba na nás či budeme ukazovať chyby alebo to, na čo môžeme byť hrdí. Sústreďte sa na to, čo viete. V čom ste skvelí ! To vás dostane ďalej a časom aj na tej fotke budete vyzerať dobre :) Musíte sa zmieriť so sebou a keď budete spokojní so sebou, tak aj ľudia budú spokojní s vami ! To naozaj funguje ! Nemám rada, keď sa niekto podceňuje. Určite nie je zlý a k ničomu. Musíte sa iba naučiť prijať veci ako sú a pracovať s nimi. Možno ja mám blog a vy YT kanál. Ja na videá nie som, no na písanie áno ( pretože ma to baví). Vy môžete byť krásna a sedieť doma a môžete natáčať aj spomínané videá na YT. Nerobíte to. Prečo ? Bojíte sa ? Strach je úplne normálny a máme ho každý jeden na planéte. Treba sa naučiť bojovať so strachom. Nemôžete sa stotožniť s tou emóciou. Pozorujte ju ! Nestaňte sa súčasťou strachu. Keď zistíte, čo vyvoláva strach, tak to odstráňte. Ak je to strach z nepochopenia, odsúdenia ... Tak bojujte aj tak. Jedno som sa naučila za tú dobu, čo píšem blog. Nedávajte na pohľady ostatných ľudí, ktorí ohovárajú a nechcú vás prijať iba kvôli jednej bezvýznamnej veci. To, že píšete blog, natáčate videá či hráte futbal, nie je dôvod preto, aby sa s vami prestali baviť a začali ohovárať. Veľa ľudí vždy hovorí, že to nedokážete. Nepočúvajte si ! Sadnite si ! Premýšľajte ! Premyslite si či to má zmysel. Baví vás to, čo robíte ? Ak áno, tak to robte Ďalej a neberte ohľad na to, čo hovoria ostatní. Viem, o čom hovorím. Tiež to mám rovnako. 

Sociálne siete sú krásne médium na šikanovanie a ohováranie. Nikto to nevidí a my sa to ani nedozvieme. Preto to je skvelé ! Aj keď dnes vám tu ukazujem tie mínusy, viem, že FB má aj svoje plusy. Ideme sa pozrieť na tie pozitíva, dobre ? :) Priatelia ... Do priateľov si môžete pridať kohokoľvek, koho stretnete v živote. Ja som bola na jednom tábore, kde sme mali trénerov z Ameriky.  Myslíte si, že budem každý týždeň chodiť do Ameriky, aby som ich mohla vidieť ? Budem platiť milióny na telefonovanie do Ameriky ? Nebudem ... Stačí si ich pridať a môžem si s nimi písať každý jeden deň, poslať fotky. Môžem s nimi aj volať, pretože FB umožňuje telefonovať zadarmo cez FB. Je to lacnejšie, pohodlnejšie a ešte aj ľahšie ! Prečo by som to nevyužila túto možnosť ? Je to veľmi veľké plus :) Ďalšie plus vidím v tej komforte. Píšete si kedy chcete, z domu, z práce, školy :) Kedy chcete a môžete byť oblečený ako chcete. Môžete jesť, piť a nikto to nevidí. V dnešnom svete a dobe majú internet všetci na svete ! Tu sa mi viaže to, že na internete sú aj ľudia, ktorí môžu obťažovať iných ľudí. Áno, aj takí tu sú. Je tiež potrebné povedať, že vy alebo vaše dieťa musí tomuto človeku odpovedať - aby mohol dotyčný posielať fotky a podobne. To ako, keď učíte, že sa deti nemajú rozprávať s cudzími ľuďmi. Ak sa začne, tak tomu nepomôžete a to isté sa odohráva aj v online forme. Je to všetko o výchove ... Nieje vina vo FB ale vo výchove a to, čo spraví dieťa. FB má možnosť, že "Žiadosť o kontakt" - sem sa vám presúvajú všetky správy, ktoré sú od ľudí, ktorých  nemáte v priateľoch na FB. Musíte potvrdiť, že sa  chcete rozprávať s danou osobou. :) 




Dúfam, že sa vám dnešný článok páčil a teším sa na ďalší, ktorý bude úplne iné téma ako táto :) Keby to mám zhrnúť, tak sociálne siete majú svoje pozitíva aj negatíva - ako všetko v našom živote. Ja vidím skôr tie pozitíva ako tie negatíva a je absolútne na každom ako sa postaví k sociálnym sieťam. Ja vám tu nejdem vsúvať moje názory. Píšem sme negatíva aj negatíva, takže si vyberte, čo je re vás lepšie :) :) :) Do komentára mi môžete napísať ako vnímate sociálne siete vy. Máte pozitívny alebo negatívny postoj ? :) Teším sa na vaše komentáre ... 


xoxo
Aďka 

CONVERSATION

12 Comments:

  1. Krásne napísany článok, dávam veľký like a teším sa už na viac takýchto článkov od teba :) Veľmi pekná a pravdivá úvaha. Ja v poslednom čase som zhrozená ked vidím, čo mladá generácia vekovo cca nejakých 12 aké fotky pridáva na fb, sa mi nad tým až rozum zastavuje, a absolútne nerozmýšľajú, že dakedy si kvôoli takýmto zverejných fotkám ani nemusia nájsť prácu, mne príde, že celkovo dnešná generácia pôsobí ako generácia, ktorá dokonale všetko ovláda, možno, ale základy týkajúce sa čo nezverejnovať, osobná bezpečnosť a také veci, v tomto je dnešná generácia úplne mizerne.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem :) Chystám niekoľko článkov v podobnom štýle :) ... To je pravda :)

      Odstrániť
  2. Super článok, určite by ma potešilo viac podobných článkov. Milujem sociálne sitee, ale určite si myslím, že sú aj nebezpečné..:)

    Bari Bircak

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ja si na sociálnych sieťach dávam pozor pretože už sa objavilo napr. na fb že som mala 2 profily, preto si chránim súkromie a dávam pozor čo kde dávam, je to virtuálny svet a všetko čo tam postneme tam aj ostane či je to fotka, status video, no netreba to prehánať a dávať tam kaťdú somarinu :), redšej žíme ten reálny svet ako ten virtuálny, pretože ľudia si nevedia predstaviť deń bez fb a mobilu príde mi to ako chirá doba :)

    http://teenmumy.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
  4. súhlasím s väčšinou :)
    O mne si niekto neustále zakladá falošné profily a stránky a kradne mi fotky.. nechápem,čo tým dotyční chce dosiahnuť.. :( nejde mi to ani odstrániť, lebo FB to vyargumentoval tým, že je to v súlade s ich pravidlami :D
    Drew's Beauty

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Skvelý článok:)
    Zo sociálnych sietí mám iba instagramm, kde mám väčsinou len ľudí,ktorých poznám. Ale tiež si myslím, že sú dosť nebezpečné!
    Viac takýchto článkov určite:)
    http://vsetko-co-mam-rada-by-vaja.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť