F MOJA PRVÁ NÁVŠTEVA HOLANDSKA A ČO MA PREKVAPILO? - Aďulik Sun

MOJA PRVÁ NÁVŠTEVA HOLANDSKA A ČO MA PREKVAPILO?

Ahojte :)


Pred nejakou dobou som absolvovala výlet v Holandku, kde sme boli pozrieť práve Keukenfof - záhradu s tupipánmi, taktiež skanzém Zaanse Schans a v neposlednom rade práve Amsterdam. Dnes vám tu hodím pár tipov, ktoré som získala a odskúšala priamo v teréne. Taktiež sa pozrieme na moje prvé dojmy, keďže som v tomto štáte bola prvýkrát a povieme si aj niečo navyše! Ja som absolvovala výlet cez CK Prima Travel, čo je vždy moja doterajšia voľba, keďže som bola doteraz na 100% spokojná. Ešte nás čakajú s nimi nejaké výlety, tak som zvedavá, keďže toto Holandsko bolo zaujímavé. Najskôr nám doplietli miestenky (za ktoré sme si zaplatili), sprievodca bol neprofesionálny, ale teda naozaj výlet ako taký bol dobrý. Len teda nejednalo sa o spoznávací výlet, ale skôr bolo viac voľného času. Mne to nevadilo až tak, no mala som aj starších spolucestujúcich, ktorým to prekážalo, keďže tam mala byť prehliadka mesta a teda... nedá sa to nazvať prehliadkou s výkladom. Ale nejdem kritizovať, v konečnom dôlsedku som ja za seba bola spokojná a teda chválim, pre mňa to bol zážitok. Tak poďme na to teraz, ideme na konkrétne tipy... 




KEUKENHOF, KTORÝ JE PRE AJ NEMILOVNÍKOV TULIPÁNOV 



Keukenhof je nazývaný aj ako Záhrada Európy. Jedná sa o najväčší kvetinový park v Holandsku, no zároveň aj v celej Európe. Bol založený v roku 1949 v blízkosti Lisse. V súčasnosti má 32 hektárov a každý rok tu kvitne 6 až 7 miliónov kvetín, prevažne cibuľovitých. O park sa stará 24 záhradníkov a teda je otvorený od apríla do septembra. Park má aj pavilóny, ktoré sú zamerané každý na niečo iné - samozrejme v súvislosti s kvetinami - spolu ich tu je 5, pričom sú pomenované po členoch kráľovskej rodiny. 

Čo sa týka dostupnosti, tak dá sa sem dostať aj vlakom, ktorý ide z vlakovej stanice Leidene, pričom najpohodlnejšie je autom, keďže priamo pred parkom je veľké parkovisko. Ale teda treba prísť čím skôr ráno, keďže tu býva vždy plno. Nám trvalo prejsť celý park krásnych 9 hodín - áno, dobre čítate. Naozaj sa tu nebudete nudiť - či ste veľkí a či malí. Naozaj mi verte. Ja tiež nepatrím medzi najväčších milovníkov kvetín, ale nudu som tu nezažila. Pri každom pavilóne máte aj niečo navyše, okrem jedla a stánkov s občerstvením. Napríklad aj také "foto miesta" ako môžete vidieť aj na fotkách nižšie. Samozrejme sú tu stánky aj so suvenírmi, môžete si zakúpiť klasiku - magnetky, dáždniky či iné materiálne pamätné darčeky alebo priamo sadenice či semienka tulipánov. 


TIP: Ak by ste chceli absolvovať túto návštevu, tak lístky si objednajte skôr, keďže sú vždy vopred vypredané. Nám spomínali, že objednávali vstupne 3 mesiace dopredu. Tak myslite na to... 


                      


                         


Vonku nájdete tiež krásne foto miesta, keďže to tam hrá naozaj farbami. Nám chvíľku pršalo (pár minút) a pritom tam bolo aj tak veľa ľudí. Niektorí sa tam prišli nafotiť aj po svadbe a normálne dali  svadobné fotenie. Takže naozaj to láka turistov, no aj miestných... 

Na mňa toto miesto spravilo veľmi dobrý pocit a bol to brutálny zážitok, hneď by som vás tam zobrala. Stojí to za to... 

A čo sa týka jedla, tak my sme ochutnali ich typické hranolky, malé palacinky s nutelou, samozrejme "cigánsku" a nejakú tú kávu. Musím pochváliť, že kávu robia skvelú. Inak jedlo bolo super a aj milý personál. Jednoznačne musíte vedieť po anglicky, keďže oni inými jazkymi moc nehovoria, resp. držia si tú angličtinu. Ale teda sí milí, takže aj keď nejako "habkáte" tak sa snažia pochopiť... 


Lístky teda iba vopred a teda stoja 20 euro na osobu (v tomto čase, keď píšem článok). A teda nie je to iba o kvetoch, jedle a foto miestach. Nájdete tu priamo aj mlyn, na ktorý môžete ísť zdarma, pozrieť sa ako to tam vyzerá z vrchu a teda omrknúť aj stánky s drevákmi. 

                          


                    


TIP: Kúpte si určite sadenice, ktoré sú trošku už vyrastené (nie priamo semienka), tie vám budú kvitnúť ešte daný rok...    

Samozrejme, že aj my sme odišli so sadenicami a teda poviem vám, že dnes už krásne kvitnú u nás v záhrade... 



SKANZÉN ZAANSE SCHANS, ktorý je na prvý pohľad nudným miestom, avšak skrýva oveľa viac pre ľudí! 



Zaanse Schans leží neďaleko mestečka Zaandijk. Na prvý pohľad sa toto miesto môže zdať ako malý skanzem, ale máte tu čo robiť aj pol dňa. Parkovať sa dá priamo pred vstupom, vstupenky sa líšia podľa obdobia, tak treba sledovať ich weby. Ak by ste chceli ísť vlakom, tak z amsterdamu ide spoj. Odporúčam opäť kupovať lístky skôr, keďže bývajú často vypredané od rána. 

Jedná sa vlastne o umelo vytvorenú dedinku, kde boli dosadené umelo mlyny - najznámejší znak Holandska. Taktiež tu nájdete domčeky priamo ľudí, ktorí tu žijú a teda nie sú to iba pracujúci ľudia v tejto dedinke. Je tu niekoľko mlynov, ktoré môžete pozerať. 

Okrem toho tu sú aj domčeky, kde si môžete pozrieť priamo demonštráciu výroby syra - robia prehliadky a neskôr si môžete aj zakúpiť. A teda na výber bolo veľmi veľa druhov, my sme tiež zopár zobrali a boli veľmi chutné. 

Taktiež je tu domček, kde nájdete demonštráciu výroby drevákov - kedysi a dnes. Naozaj aj tu prišla technika. Kedysi to trvalo cez 18 hodín vyrobiť jeden pár drevákov, dnes to robí stroj do pár minút. A samozrejme sú tu aj stánky so suvenírmi. 


TIP: Odporúčam kúpiť suveníry tu, keďže sú tu za dobrú cenu a oplatia sa viac ako v Amsterdame. 

                       


                 


                      


HELLO AMSTERDAM! 


Vitajte v slobodnom meste, kde je legálna marihuana, prostitúcia a na každom rohu nájdete múzeum či krásnu architektúru. Aj takto by sa dal charakterizovať Amsterdam. V mojich očiach. Ale áno, treba priznať to, že na každom rohu v centre nájdete Sex shop či známa červená ulička s prostitútkami alebo obchodíky s koláčikmi s marihuanou. A áno, samozrejme tu nájdete aj milíon múzeí, či obchodíkov so suvenírmi alebo dobrým jedlom. 


Určite vám odporúčam sa odviesť na ľodke, ktoré štartujú v rôznych častiach mesta, avšak tu priamo v centre je hneď niekoľko spoločností. Ceny sú rôzne, pohybujú sa od 10e a vyššie za cca 1,5 hodiny cesty. Určite odporúča - zážitok sa previesť kanálmi Amsterdamu. Mesto bolo založené v 12. storočí a je jasné, že sa tu dbá na architektúru. Viete, prečo sú niektoré domy veľmi úzke? Lebo pri stavbe platili dane kedysi za šírku domu a teda robili úzke a vysoké domy. Môžete si aj na fotkách nižšie všimnúť, že domčeky sú rôzne naklonené. Aj to zámer - uľahčuje to sťahovanie obyvateľov, resp. sťahovanie väčších nábytkov a podobne. To a ešte viac dozviete priamo na tých ľodkách, kde vám povedia o Amsterdame naozaj všetko... čo sa týka cien, tak tie neboli vôbec nejako drahé, práve naopak - zdalo sa mi to tu lacnejšie. 


Mňa toto miesto naozaj uchvátilo. Ja som bola vždy človek, ktorý opakoval, že všetko máme aj na Slovensku. Áno máme, to sa nemení. Ale toto mesto, celkovo štát sa mi veľmi zapáčil práve ich kultúrou, pokojným životom a tou mentalitou ľudí. Všetci boli na seba milí, usmievali sa a teda nebolo to iba z marihuany. Boli to reálni ľudia, obyvatelia mesta. 


TIP: Určite si požičaj bicykel (dá sa to opäť na rôznych stanovišťach a zaži pravý amsterdamský život a popozeraj krásny tohto mesta. 

                     

TIP: Ak chcete navštíviť akékoľvek múzeum v Amsterdame, tak opäť kúpte lístky online a dosť v časovom predstihu, keďže bývajú často vypredané. 


                        


                     


                      


TIP: Určite odporúčam sa prejsť po meste aj peši, zastaviť sa pri kanáloch a teda pozrieť aj filmové miesta. Od hlavnej stanice ide aj zadarmo ich "MHD", ktorá je teda loď a môžete sa odviesť na druhú stranu mesta, kde nájdete aj hojdačku na streche jednej budovy a teda zažijete pohľad zhora - doslova sa hočkáte nad Amsterdamom - NIČ pre slabé povahy. 



 

Dúfam, že sa vám moje tipy páčili a teda, že som vás inšpirovala pre najnovší váš výlet. Amstersam určite odporúčam a teda ja verím, že tu ani ja nie som naposledy. Do kometára mi môžete napísať či ste v Amsterdame už boli a ak áno, čo sa vám tam páčilo najviac? Teším sa na vaše komentáre... 

xoxo
Aďka 

CONVERSATION

2 Comments:

  1. Ahoj, v Holandsku jsem ještě nikdy nebyla, ale je dost vysoko na mém bucket listu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, určite tam choď! Je tam krásne a teda má brutálnu atmosféru. Verím, že sa tam dostaneš čoskoro a užiješ si to :)

      Odstrániť