F CESTUJEME PO SLOVENSKU: ŠPANIA DOLINA NAŠIMI OČAMI JEDNODŇOVÝCH NÁVŠTEVNÍKOV A NA ZÁVER JEDEN TIP NA VIANOCE - Aďulik Sun

CESTUJEME PO SLOVENSKU: ŠPANIA DOLINA NAŠIMI OČAMI JEDNODŇOVÝCH NÁVŠTEVNÍKOV A NA ZÁVER JEDEN TIP NA VIANOCE

 Ahojte :) 


Poďme sa pozrieť na náš jeden výlet počas leta 2022 a na záver vám dám tip aj na vianočné darčeky. Tento článok vychádza neskôr, keďže som nejako nestíhala ho spracovať, no verím, že vám priblíži krásu tohto miesta a na konci nájdete aj tipy na darčeky, resp. stránku, kde som kúpila darčeky ja. A áno, tento tip je v rámci spolupráce. Priznávam. Ale to, že rakytník milujem, je pravda. Veď sa dozviete nižšie v článku... 


Špania dolina. Obec na Slovensku. Nové turistické miesto. Dedina. Dedina s niekoľkými zaujímavými miestami. Špania dolina - krásny kút Slovenska. My sme toto kúzelné miesto navštívili iba raz a to cez toto uplynulé leto. Je to malebná dedinka, ktorá má 222 obyvateľov. Prvá písomná zmienka je z roku 1263 a leží v okrese Banská Bystrica. Poďme sa pozrieť na toto miesto cez oči turistov... 




             



KDE SA NACHÁDZA ŠPANIA DOLINA? 


Banská Špania dolina má množstvo krás a je skutočne historická. Kam sa pozriete, tam to dýcha históriou a pamiatkami. Nachádza sa v oblasti Banskobystrického kraja pri meste Banská Bystrica, či stredisku Donovaly alebo strediska Štiavničky. Dostanete sa sem autom. Autobus ide len párkrát za deň, takže auto je ideálna voľba. Krásne hustým lesom, asfaltovou cestou smerom do riadneho kopca a dostanete sa priamo do centra obce. Tu nájdete priamo na námestí, v centre obce rozsiahle parkovisko, kde funguje SMS platobný systém alebo automat. A už stačí vystúpiť z auta a pamiatky sú na dosah. Cena nie je nijako predražená. 


             


            


Obcou vedie Barborská cesta, takže voľba je aj bicykel alebo pešo-turistika. Nájdete tu tiež malý banský náučný chodník. Absolútne dominantný pre nás je kostol - Premenenia Pána, nad obcou, starý a historický ku ktorému vedie starobylé drevené, prekryté schodisko so 163 schodmi.  Kostol zdobia krásne maľby, orgán z 18. storočia a hlavný oltár z 17. storočia. Bol to zážitok. Určite cestou hore odporúčam schodisko, no dá sa ísť aj okolo po asfaltovej ceste, čo je bezbariérový prístup. 


V celej obcí sa nachádza 85 miestnych banských domov, ktoré sú pamiatkovo chránené a vytvárajú trvalú zástavbu v obci. Tu na vás naozaj dýcha história minulých storočí a je sa na čo pozerať. Špania dolina sa ale najviac preslávila v minulých dobách ťažbou medi a striebra, takže tu nájdete množstvo banských šácht a štôlni. Taká najvýznamnejšia je šachta Maximilián. A dominanta obce je aj samotná halda piesku nad penziónom Klopačka.


           


          


Banský orloj s permoníkmi je ideálny pre deti. Ten nebol pustený, lebo v čase našej návštevy tam bolo divadielko. Banícka krčma vás tiež vtiahne do histórie. Tu sme boli na kofole a bolo to super. Varia tam tiež výborne - nejaké základné, bufetové jedlá. Všade je cítiť banský, ale i kresťanský duch tejto obce. 

Za mňa je toto miesto skvelé, pretože tu máte všetko blízko a z vyšších časti obce máte krásne výhľady na mohutné hory v okolí obce.  Dedinka je to krásna a veľa sa z nej aj naučíte. Majú to super spracované aj na nete, tak hľadajte. 




1 TIP NA VIANOČNÝ DARČEK NA ZÁVER 



A nakoniec Vám chcem ešte dať jeden tip na Vianoce a darčeky. Teraz sa to všade hemží darčekovými poukazmi, tipmi na darčeky, čo ste u mňa teda videli minimálne. Ale chcela by som Vám pripomenúť ešte kým je šanca a to určite eshop notino.sk, kde nájde nie len kozmetiku. Môžete darovať aj zdravie na Vianoce a to cez rôzne vitamíny, či podporné látky. Ja milujem rakytník, ktorý pomáha na imunitu a má aj ďalšie benefity. Ja milujem sirupy, no sú aj tablety. Teraz v zime sa to hodí ako krásny darček. Na eshope nájdete aj ďalšie značky ako Gymbeam či Mixit. Takže naozaj je z čoho vyberať. Tak neotáľajte a zaobstarajte darček, kým vám to ešte stihne prísť... 


Ja som tento rok darčeky odbavila na eshopoch, lebo v kamenných obchodoch bolo extrémne veľa ľudí. Už som sa odnaučila nakupovať v dave. Síce potom môj bankový účet bol v červených číslach, ale spravila som radosť aj sebe, aj iným. Na rôznych stránkach sa dalo nájsť krásne, originálne a individuálne darčeky. Chceli by ste článok s nejakými tipmi na stránky, kde nájdete zaujímavé produkty, ktoré len tak doma niekto nemá? Napíšte mi a ja by som keď tak dala článok dokopy. Síce to nestihnete kúpiť do Vianoc, no budete mať tip na ďalší rok. 



Dúfam, že sa vám dnešný článok páčil a teším sa na vaše komentáre. Boli ste tu? Napíšte mi do komentára. Španiu dolinu určite odporúčam ako super výlet v letných mesiacoch alebo na jar či jeseň. V zime si to moc neviem predstaviť, ale možno by som aj ja bola prekvapená. 


xoxo

Aďka 

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára