F CESTUJEME PO SLOVENSKU: 4+1 TIP NA MIESTO, KTORÉ MUSÍŠ VIDIEŤ V RAJECKEJ LESNEJ AJ TY! - Aďulik Sun

CESTUJEME PO SLOVENSKU: 4+1 TIP NA MIESTO, KTORÉ MUSÍŠ VIDIEŤ V RAJECKEJ LESNEJ AJ TY!

 Ahojte :) 


Rajecká Lesná je známa púťami kresťanov, ktorí sa tu stretávajú niekoľkokrát ročne. Ale nemusíte ísť iba na púť, aby ste videli krásne miesta v tejto obci. Áno, niektoré miesta sú hlavne kresťanské, no to neznamená, že sú pre iné oči neviditeľné. Tak sa spoločne poďme pozrieť na 5 miest, ktoré môjmu srdcu učarovali a odporúčam vám ich navštíviť. Ja som v tejto obci už asi 10krát a možno aj viac. Rajeckú Lesnú navštevujem od malička a teda vždy sa sem rada vraciam. Niektoré miesta som objavila nedávno, iné dobré poznám, takže... Poďme na to! 




1 TIP NA MIESTO, KDE ZAČAŤ VÝLET V RAJECKEJ LESNEJ! 



Bazilika narodenia panny Márie si prešla svojou rekonštrukciou. Základný kameň sa však položil v roku 1 864, kedy sa chrám začal aj stavať. Stavanie išlo naozaj rýchlo, keďže o 2 roky neskôr bol už posvätený. Jednoloďový neogotický chrám je postavený na pôdoryse obráteného kríža, pričom hlavné rameno je dlhé 28m. V chráme vieme nájsť rôzne sochy anjelov, svätcov, Panny Márie a samozrejme aj rôzne maľby. A od roku 2002 sa jedná o baziliku... vstupné sa neplatí. 


V tejto bazilike sú dodnes sv. omše. Parkovisko je priamo pri nej na ceste. Hneď vedľa nej sa nachádza aj slovenský betlehem, ktorý je trošku viac známy. Vstupné je dobrovoľné, pričom si tam môžete zakúpiť aj rôzne suveníry a tak podporiť miestnu diecézu. Betlehem stojí za to a nájdete v ňom všetky slovenské monumenty. 


        


          


KRÍŽOVÁ CESTA A PRAMEŇ ZDRAVEJ VODY! 



Táto kalvária sa volá aj frivaldská. VIETE PREČO FRIVALDSKÁ? 

Odpoveď je jednoduchá... Kedysi sa obec Rajecká Lesná volala Frivald  krkolomný názov, že?? Túto kalváriu nájdete cca 500m od centra obce. Kalvária má už svoje roky a bola postavená v roku 1920 až 1921. Kalváriu tvorí 14 kaplniek, pričom obrazy boli vytvorené v Mníchove.  


Pravidelne sa tu konajú púte na rôzne sviatky. Pod kalváriou sa nachádza aj prameň, ktorý chodia čapovať ľudia z celého Slovenska má vraj liečivé účinky a blahodárne pre naše telo, takže aj my sme sa posilnili. 


Kalvária a aj prameň vody je zadarmo. Prostredie je naozaj krásne, výhľady stoja za to. No pre tú srandu, môžete ísť na kalváriu a nájsť v malých kaplnkách po dnešnom slovenskom jazyku gramatické chyby. Kto ich nájde? 





          


DVOJKRÍŽ NAD OBCOU RAJECKÁ LESNÁ, KTORÝ MUSÍTE VIDIEŤ! 



O tomto dvojkríži nenájdete veľa informácií na internete. Kríž sa nachádza nad obcou a dostanete sa k nemu dvomi cestami.


PRVÁ CESTA:

Stačí ak pôjdete smerom ku kaplnke sv. Anny na Hôrkach, ktorá sa nachádza priamo oproti kalvárii.  Následne prejdete cez polia, resp. ich krajmi a ste na mieste. Celé to trvá cca 20 minút v teplom počasí. 

DRUHÁ CESTA:

Stačí ak pôjdete cez obec a cca v 1/3 obce odbočíte na poľnú cestu a vyjdete priamo pri kríži, pričom z obce je ho krásne vidieť. Táto cesta trvá cca 10 minút, no nie je to také dobrodružstvo. 



Samy môžete vidieť, že z tohto miesta sú krásne výhľady na obec, okolité hory a z druhej strany fotografie aj na krásne polia široko-ďaleko. 




          



TÁTO KAPLNKA JE SÍCE SKRYTÁ, NO STOJÍ ZA VÁŠ ČAS! 



Kaplnka sv. Anny na Hôrkach... PÔVODNÁ KAPLNKA sv. Anny bola postavená v rokoch 1918-1920. Kaplnku nájdete medzi obcami Rajecká Lesná, Ďurčiná, Šuje a Rajec. Treba ísť smerom k cintorínu v obci Rajecká Lesná, prejsť k záhradám a z tohto miesta je ju jasne vidieť. 


V roku 1999 bola postavená nová kaplnka. Kaplnka bola posvätená v roku 2000. Cesta k tejto kaplnke je pekná, idete prírodou, no po betónovej ceste. A teda je to malinký kopec, pričom potom vo vnútri kaplnky sa  nachádzajú sochy a oltár. 


Z tohto miesta môžete sledovať krásne výhľady, záhrady miestnych a v neposlednom rade presne oproti vidíte kalváriu...




           

Krásne výhľady z každej strany... 



APSIDA KOSTOLA, KTORÁ SA ZACHOVALA A DNES JE PRÍSTUPNÁ AJ PRE VETREJNOSŤ ! 



APSIDA KOSTOLA MÁRIE KRÁĽOVNEJ ANJLELOV.  Toto miesto veľa ľudí iba obíde, keďže roky bolo zavreté, no nedávno ho sprístupnili verejnosti. 


Jedno miesto, ktoré musíte vidieť v Rajeckej Lesnej, je určite táto APSIDA. Nájde ju priamo pri najhlavnejšej bazilike, takže už ju neminiete. Nachádza sa hneď pri bazilike, ktorú sme spomínali ako prvé miesto, ktoré musíte vidieť. 


Tento kostolík vznikol v 14. storočí, takže bol postavený v pôvodnej dedinke, keď niesla názov Frivald. Tento kostol slúži na púte až do svojho samotného konca.


V minulosti išlo o romansko-gotický kostolík. Keďže kostolík bol malý a pútnikov pribúdalo, tak sa rozhodli ho zrútiť a postaviť nový. Najskôr ho chceli zrútiť celý, no nakoniec sa rozhodli zachovať jeho časť a dnes je toto miesto chránené. 


        


Rajecká Lesná je miesto, ktoré je na jednodňový výlet. Stačí zaparkovať v blízkosti baziliky na ulici a môžete ísť krásne pešo na všetky spomínané miesta. Neplatí sa ani parkovné, ani nejaké vstupy na tieto miesta. Ak chcete podporiť miestnych, tak určite si dajte skvelú zmrzlinu či obed v niektorých penziónoch. Alebo navštívte betlehem a kúpte si suvenír... 

Dúfam, že sa vám dnešný článok páčil a do komentára mi môžete napísať či sa vám Rajecká Lesná páčila, a ak ste tu neboli, tak či vás zaujala?  Ak máte aj ďalšie tipy na výlety v okolí, tak šup s nimi do komentára. Teším sa na vaše komentáre... 


xoxo

Aďka 

CONVERSATION

2 Comments: