F ČO PONÚKA MESTO LEVOČA NA PÁR HODÍN? HISTORICKÉ PAMIATKY, KAVIAREŇ LEUTSCHAU CAFÉ V UNESCO DOMČEKU - Aďulik Sun

ČO PONÚKA MESTO LEVOČA NA PÁR HODÍN? HISTORICKÉ PAMIATKY, KAVIAREŇ LEUTSCHAU CAFÉ V UNESCO DOMČEKU

 Ahojte :) 


A opäť tu máme jeden "cestovateľský" článok, kde vám poviem o jednej našej zastávke počas našej dovolenky na východe. Cestou necestou, a dorazili sme mesta Levoča. Nikdy som tu pred tým nebola, nikdy som sem nemala ani zámernú cestu či nejaké chcenie toto miesto vidieť. Ničím ma nelákalo, keď som pozerala online, čo tu je, nič ma nezaujalo. ALE! Naživo, keď už bola cesta, tak sme sa tu zastavili, zaparkovali sme... A strávili sme tu pár hodín. A ako toto mesto na mňa urobilo dojem? A čo sme v ňom objavili? Tak to sa dozviete nižšie v článku... 





Levoča je pre mňa miesto, ktoré nie je na celý deň výlet. Vnímam to ako krátku zastávku, pokiaľ idete priamo do centra... ale ak máte nejaké tipy na krásne miesta v tomto meste, tak dajte vedieť do komentárov! 




LEVOČA JE CHRÁNENÁ UNESCOM



Levoča je mesto v Prešovskom kraji a od roku 2009 je chránená UNESCOM. Mesto je trošku skryté a z diaľnice ho nie je priamo vidieť. Levoča sa nachádza medzi Levočským potokom a Levočskými vrchmi.  Toto mesto má skutočne bohatú históriu. Prvá zmienka je z roku 1 249 a to v písomnej zmienke od kráľa Bela IV., kde Levoču volá Leucha. Takže história je tu naozaj dlhá a vidieť to aj na hlavnom námestí, kde nájdete historickú časť mesta - centrum. Aj keď, musím sa priznať, že hocikde človek zahol, tak bol v krásnej, historickej uličke a dalo sa na čo pozerať... 


Levoča so svojimi hradbami a urbanistikou si zachovala charakter stredovekého mesta. Toto mesto má množstvo pamiatok, umeleckých skvostov a to je dôvod, prečo patrí k najkrajším historickým mestám na Slovensku. 


Najvýznamnejšou a jedinečnou pamiatkou je Bazilika svätého Jakuba so svojimi 11 gotickými a renesančnými krídlovými oltármi, vrátane najvyššieho dreveného neskorogotického oltára na svete (18,6 m). Mesto má obrovské stredoveké námestie obklopené renesančnými domami, známu renesančnú radnicu, ďalšie dva vzácne kostoly s barokovým interiéromklasicistické budovy župného domu a evanjelického kostola. Historické centrum obklopuje mohutný hradobný systém s dĺžkou 2,5 km.







KAVIAREŇ LEUTSCHAU, KTORÁ JE V DOMČEKU CHRÁNENÝM UNESCOM 



Táto kaviareň je chránená, keďže sa nachádza v domčeku, ktorý je chránený UNESCOM. Keď prejdete medzi dvere, tak sa ocitnete ako v inom storočí, akoby ste cestovali v čase. Zrazu máte k dispozícii holé múry, hradby, starý nábytok... no je to lahodiace oku. 


Nájdete ich na adrese Námestie Majstra Pavla 18, Levoča. A musím vám to odporučiť, je to skvelé a hlavne dosť veľký zážitok. Môžete byť vonku priamo pri hradbách alebo v interiéry, kde to vyzerá tiež krásne. 


A akú majú ponuku? Úplne klasickú ako v každej jednej kaviarni, pričom máte naozaj bohatý výber. Je tam milý personál, ktorý vám rád aj pomôže. A cena? Cena vôbec nie je predražená vzhľadom na priestory a zaplatíte presne rovnako ako na obyčajnej káve v meste s kamarátkami. Ja odporúčam! 







AKÝ MÁM NÁZOR NA TOTO MESTO? 



Budem k vám úprimná... videla som, stačilo mi. Boli sme pozrieť aj rôzne pamiatky, kostolíky či teda historické domčeky. Do každého z nich sme platili vstupné, čo sa vám v konečnom dôsledku napočíta, keďže sme chodili ako celá rodina. 


Ale absolvovali sme takmer všetko, čo ponúka priamo v centre. Veľmi sa mi to páčilo, to áno. Malo to svoje kúzlo a človek sa tam cíti ako v inom storočí. Môžete si tam zakúpiť aj rôzne suveníry, my sme si vzali magnetku - klasika. Ešte musím pochváliť parkovanie, ktoré je tu priam všade cez automaty, ale fakt môžete zastať v podstate na námestí. Celkom to ruší tie pamiatky, ale zas sú aspoň dostupnejší aj ľuďom, ktorí nemôžu nabehať len tak kilometre peši... 


A... hľadám asi správne slová. Ale mne to stačilo vidieť raz. Zážitok mám, videla som, cítila som tú históriu. Nie je to mesto, kde by som mala nutkanie sa vrátiť, lebo som nestihla všetko alebo ma tam niečo láka. Určite odporúčam navštíviť, ale na taký kratší výlet - pol dňa vám úplne stačí. 







Dúfam, že sa vám dnešný článok páčil a do komentára mi teda môžete napísať či ste tu boli a aké sú vaše tipy na návštevu tohto mesta? Teším sa! 


xoxo

Aďka 

CONVERSATION

2 Comments: