F MOJA SKÚSENOSŤ S OPEŔACIOU OČÍ V OČNEJ KLINIKE VESELÝ - Aďulik Sun

MOJA SKÚSENOSŤ S OPEŔACIOU OČÍ V OČNEJ KLINIKE VESELÝ

 Ahojte :) 


Tak dnes si povieme o jednom dôvode, prečo dlhšie nevychádzali články. Dnes by som vám rada povedala o mojej skúsenosti s operáciou očí, nakoľko som nosila okuliare a nechcela som. Rozhodla som sa to zmeniť. Pamätám si, ako som pred pár rokmi hovorila, že by som do toho nikdy nešla. Bála som sa. A BUM. O pár rokov neskôr to mám za sebou a to dobrovoľne. Poďme teda na to... 



Fotka deň po operácii po kontrole... 

PREČO SOM SA NA TO DALA? 


Ako som písala už aj vyššie, tak moje dôvody boli celkom povrchné - na jednej strane. Nechcela som nosiť okuliare - nepáčilo sa mi to, nebolo to praktické a vlastne som ich nakoniec aj tak nenosila a radšej som slabo videla. A to bolo dosť na nič. Jedného dňa som si povedala - Okey, pracujem, zarábam a teda idem do seba investovať. A toto bola prvá priečka, čo som chcela spraviť. Nehovorím, že okuliare sú zlé, ale pre mňa osobne proste neboli. Viem, že sú na tom aj horšie ľudia, ale ja som jednoducho chcela toto podstúpiť. Išla som do toho v čase, keď som si sama na to zarobila, nakoľko to nie je vôbec lacná záležitosť. A áno, vybrala som si čas v pandémii a teda som aj k lekárom chodila sama a podobne, o to to bolo asi náročnejšie, že som tam nikoho nemala ako podporu - priamo tam. 

Nechcem tu hovoriť o sebaláske, ale pre mňa je toto práve ono. Investovať do seba. Nie zo strany vylepšenia, ale do toho, aby som sa cítila v pohode, aby som sa starala o seba a aby som bola spokojná sama so sebou. Niečo pre to robiť. Ja som vlastne nemala klasické dioptrie, ale astigmatizmus a teda ani okuliare, ktoré som nosila neboli pre mňa vhodné (boli iba dioptrické). 

Možno ma k tomu dohnala aj práve táto doba. Rúško. Podľa mňa ho nenávidia všetci, čo majú okuliare. Ja so ich nosila iba pri šoférovaní a teda ako - vadilo mi to, rylo sa mi to do očí a teda okuliare nonstop zarosené. Som rada, že som do toho išla... 


V deň operácie - tesne po operácii, už doma.... 

PREDOPERAČNÉ VYŠETRENIA 


Predoperačné vyšetrenia som mala 2 týždne pred samotnou operáciou, pričom sme si spoločne dohodli termín. V tento deň vám povedia, či sa váš problém dá operovať, akou metódou, keďže ich majú viac. Ja som prešla množstvom testov, strojov. Trvalo to asi hodinu. Následne mi rozkvapkali aj oči, kde som potom videla rozmazane - špeciálne kvôli jednému stroju. Ja som počas týchto vyšetrení celkom tŕpla, lebo som mala vybratú laicky jednu metódu, s ktorou som chcela ísť a iné som zobrať nechcela. Ale ľudia, doktori či sestričky boli počas vyšetrení veľmi milý a týmto zdravým Ivana, ktorý bol veľmi profesionálny a milý. Naozaj, takého človeka tam chceš! 


Moji najlepší kamaráti na pár týždňov... 


Ja už na kontrole.... 


SAMOTNÁ OPERÁCIA... 


Deň samotnej operácie netrval dlho. Bola som objednaná hneď na ráno, takže som veľmi skoro vstávala. Absolvovala som ešte niekoľko vyšetrení, kde sa skontrolovalo, či sa nič nezmenilo a ako je na tom opätovne môj očný tlak. 

Následne som išla do čakárne a už sa pri mne striedali sestričky. Zobrala ma pani doktorka do špeciálnej časti kliniky, kde ma posadila. Dala mi liek na upokojenie, lebo nebudem klamať. Bolo to skutočne náročné a ako pre mňa veľmi stresové. Veď ide o oči... A potom mi rozkvapkala oči, následne začala kvapkať kvapky na umŕtvenie. A po 15 minútach som si omylom prešla po bielku v oku a už som nič necítila. Ani som to nezbadala. 

No a potom sa išlo na vec. Nebudem vám tu popisovať detaily operácie. Ja som bola na iLasiku, ktorý je presný a teda nie je iba povrchový. Samotný zákrok trval asi 20 minút, pričom ja som iba ležala a držala som plyšáka (oni mi ho dali). A už mi iba popisovali, čo sa bude diať, čo sa deje, aby som nepanikárila. Nič ma nebolelo, cítila som iba tlak, ale to je pochopiteľné. A hlavne, dá sa to vydržať. Po samotnej operácii som videla rozmazane, dostala som kvapky a išla som domov, s tým že na druhý deň je kontrola. Dostala som SOS číslo, kde pracujú práve oni 24/7 a teda by mi pomohli, keby sa niečo dialo. Samozrejme a chvalabohu, sa nič nedialo... 



KONTROLY 


Tak to je úplne na každom človeku. Povinné sú iba na druhý deň, potom o týždeň a po mesiaci. Potom ak nemáte komplikácie, čo vo väčšine prípadov nebýva, tak ďalšia kontrola je nepovinná. Za kontroly samozrejme platí, to si ale povieme nižšie v článku. Na kontrole opäť prechádzate cez prístroje, kde vás opäť pomerajú a idete na osobnú konzultáciu s doktorkou. Ja som mala veľmi milú slečnu, ktorá vždy všetko dobre vysvetlila. 

V podstate nie ste nijako limitovaní po operácii. Iba 2 týždne po nemôžete cvičiť, maľovať sa a musíte sa vyhýbať wellnessu a zadymeným priestorom. Do práce ste schopní ísť takmer hneď. Po samotnej operácii oči bolia, nebudem sa tváriť, že nie. Najlepšie je to prespať. 



CENA? 


Tu je to veľmi individuálne a záleží na každom človeku. Ja som platila so všetkým dokopy cez 2 tisíc euro, pričom to bola naozaj špičková starostlivosť, všetko prebehlo bez problémov a teda aj samotný prístup lekárov bol a vždy je veľmi milý a spoľahlivý. Treba si premyslieť či vám to za to stojí, ale ja si myslím, že zdravie a my samy by sme mali byť na prvom mieste, ak ide o zdravie. 


Môžem vám povedať s čistým štítom, že keby sa vrátil čas, tak by som do toho išla znovu. Určite áno! Nie je to také strašné ako sa hovorí a ako si to človek hlavne predstavuje. Pre mňa bol asi najsilnejší moment, keď som videla v diaľke tabule a rozoznala som tváre mojich milovaných ľudí. Ja som mala skutočne vysoké čísla, takže mňa pre mňa to bol malý zázrak. A som rada, že som do toho išla. Určite odporúčam očnú kliniku Veselý. Sú v rôznych mestách a skutočne majú skvelý prístup a to s dlhoročnou tradíciou. 


xoxo
Aďka 

CONVERSATION

5 Comments:

  1. Jsem moc ráda, že se operace podařila a jsi s ní spokojená! :) Super, že jsi do toho šla. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak to je dobře, že ti to tak dobře dopadlo.
    Já sama také uvažuju nad tím, jestli mám jít na operaci očí, či nikoliv. Já mám také astigmatizmus a sama mám zkušenosti, s tím, že brýle prostě nejdou na 100% vyladit na tuto oční vadu. Zvlášť když má někdo osm dioptrií, jako já. Setkávám se kvůli tomu s nepochopením okolí. Jim se to řekne: "Když nevidíš, pořiď si lepší brýle." Jako by to vůbec šlo.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, nie je to jednoduché v prípade astigmatizmu a chápem ťa. Ja som sa rozhodla pre operáciu, a dnes nemusím riešiť okuliare, ani ľudí. Naozaj, netrvá to dlho a vo väčšine prípadov je to na celý život :)

      Odstrániť