F CESTUJEME PO SLOVENSKU: Najmenšia kalvária, ktorú som zažila? - Aďulik Sun

CESTUJEME PO SLOVENSKU: Najmenšia kalvária, ktorú som zažila?

Ahojte :)

V tomto článku vás zoberiem do blízkej Poruby. Poruba sa nachádza v Prievidzkom okrese. Aj v takejto maličkej obci sa nachádza veľmi pekné miesto, ktoré je navštevované celkom pravidelne s občanmi okolitých miest a obcí, no aj s turistami. Nie je to tak známa kalvária, no stojí za všimnutie si. A dnes vám o nej poviem pár slov... 




Porubská kalvária nie je veľmi známa medzi ľuďmi, hoci sa k nej viaže legenda. Legenda o tom, že sa práve tu zjavila Panna Mária.

PREČO PRÁVE TU POSTAVILI KAPLNKU? 


Dôvod je jednoduchý. V časoch, kedy bola pandémia kiahni v tejto lokalite, čo bolo v rokoch 1884 až 1885. Tak práve v týchto časoch v Porube bolo nakazených až 16 detí (z celkového počtu 30 z celej krajiny). Po skončení tejto pandémie a ako poďakovanie za ochranu ďalších životov dali postaviť kaplnku, ktorá je zasvätená Panne Márii. Dal ju postaviť vtedajší richtár. Miesto vraj vybral náhodne a priamo pod kaplnkou vyviera voda, prameň. 

Samozrejme, kaplnka nie je v pôvodnom stave. Dali ju opraviť, konkrétne Tomáš Galis. V roku 2000 pridali kríže z krížovej cesty a bola aj vysvätená. A o kaplnku sa momentálne starajú miestni veriaci. 

Kaplnka sa nachádza v príjemnej lokalite. Je tam ticho, hoci je navštevovaná turistami, no nie je to hotové turistické miesto. Je tam lúka, lavičky, stromy... je tam miesto na sedenie, sú tam aj koše. Môžete si načapovať vodu domov alebo sa aj tam priamo napiť. Je vždy osviežujúca. 


Začiatok kalvárie a prístupová cesta... 


AKO SA KU KAPLNKE DOSTANETE? 


Treba teda prísť do obce Poruba. Auto môžete nechať pri futbalovom ihrisku, kde je parkovisko. Potom treba ísť iba stále smerom hore. Približne 10 minút a dostanete sa k hore. Nikde sa neodbočuje. 

Narazíte potom na začiatok krížovej cesty, ktorý je označený. A stúpate smerom hore. Kríže sú dosť husto a nie je to vôbec náročné. Zvládne to každý. A potom sa dostanete priamo ku kaplnke a spomínanej lúke. Tu si môžete oddýchnuť. Dá sa  tam dostať aj cez Kanianku. Tam je ale komplikovanejšia cesta a vysvetlenie. Odporúčam ísť priamo z Poruby. 










Dúfam, že sa vám dnešný článok páčil a dala som vám malý tip na výlet! Do komentára mi môžete napísať či ste tu boli... Teším sa na vaše komentáre. 

xoxo
Aďka 

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára