F CESTUJEME PO SLOVENSKU: Solka - neznáme miesto, no o to viac čarovné? - Aďulik Sun

CESTUJEME PO SLOVENSKU: Solka - neznáme miesto, no o to viac čarovné?

Ahojte :)

Máme tu prvý článok z novej takej mojej série a to teda v oblasti cestovania. Ja som vždy cestovala po Slovensku a rozhodla som sa vám spisovať moje tipy práve z výletov na Slovensku. Ukážem vám v týchto článkoch aj také menej známe miesta, ktoré možno ani nepoznáte. Takže všetky články postupne nájdete v sekcii CESTOVANIE a rovnako tak s názvom Cestujeme po Slovensku. A teraz sa poďme pozrieť spolu na dnešné miesto, ktoré som navštívili pred pár dňami.. .



AKO VZNIKLA KALVÁRIA SOLKA? 

Kalvária Solka sa nachádza v miestnej časti Nitrianskeho Pravna, v Solke. Je ju vidieť z celkom veľkej diaľky. A ako teda vznikla? Iniciátorom bol rodák, miestny kňaz - Anton Richter. Stavať sa začala v roku 1934. Celkové stavebné práce trvali približne 3 roky. Kalvária obsahuje netypicky až dva kostoly - jeden je horný a potom je dolný kostol. Dolný kostol je Kaplnka večere Pánovej. Horný kostol je Kaplnka Ukrižovania. 

Táto kalvária je ale trošku netypická. Okrem týchto dvoch kostolov a zastavení, ktoré obsahuje klasická krížová cesta, totiž obsahuje aj ďalšie zastavenia s témami zo Starého zákona. Spolu tam nájdete až 27 zastavení. Všetky tieto zastavenia spája veľmi kľukatý chodník, no náročná túra to nie je. Ide to celkom prirodzene. Sú tam aj lavičky na sedenie a dokonca aj smetiaky (tie chýbajú na veľa miestach na Slovensku). 

Zaujímavosťou je to, že na výzdobe sa nepodieľali iba slovenský umelci. Zapojili sa do pomoci aj umelci z Rakúska, Nemecka či Čiech. 

Keď vyjdete až hore, tak máte možnosť si pozrieť krásny výhľad na Hornonitriansku kotlinu. A ten výhľad je tam fakt krásny

Zaujímavé je to, že až v roku 2014 sa dostala do Zoznamu národných kultúrnych pamiatok. Je teda postavená v neogotickom slohu a na Galgensbergu (kopec). 








AKO SA K TEJTO KALVÁRII DOSTANETE? 


Treba sa dostať do Nitrianskeho Pravna. Ak pôjdete zo strany Prievidza, Kanianka, Nedožery-Brezany, tak hneď skoro na začiatku obce Nitrianske Pravno je odbočka "Kalvária". Následne už idete iba po "hlavnej" ceste a značky vás navádzajú. Ak pôjdete zo strany Žiliny, tak treba prísť skoro na koniec obce Nitrianske Pravno, kde je teda tá značka "Kalvária". Je to celkom dobre značené. 

Autom sa dostanete až pod samotnú kalváriu. Nemáte sa ako stratiť alebo netrafiť. Je to dosť úzka ulička (na jedno auto) priamo pod kalváriu, no je tam "parkovisko". A potom je už iba na vás ako sa tam zdržíte. 

Je tu plno prírody, krásnej prírody. Máte krásne výhľady a máte čas pre seba. to je v dnešnej dobe veľmi dôležité - nájsť si čas na seba a na to, aby ste sa zastavili. Tu sa môžete zastaviť. 






AKÝ MÁM POCIT Z TOHTO MIESTA? 


Mne sa na tomto mieste veľmi páčilo. Nebolo tam vôbec veľa ľudí. My sme stretli iba jedného, ktorý tam akurát trénoval beh do kopca. My sme tam boli koncom Apríla. Bol tam pokoj, ticho. Dokonca sme nepočuli ani autá. To mohlo byť tým, že je to iba mestská časť a nie je veľmi frekventovaná. Stretli sme aj svadbu, ktorá sa bola akurát tam fotiť, no odchádzala, keď my sme prichádzali. Akurát to vyšlo. 

Ale veľmi sa mi tam páčilo. Máte tam skutočne čas pre seba, svoje myšlienky, svoje nálady. Ste tam len vy samy. Aj keď ste s niekym, no on je vedľa vás. Nie s vami. Vy ste samy so sebou. A môžete mať milión myšlienok a nikomu to nevadí. Môžete byť stratení vo vlastných svetoch, no tam je to v poriadku. Malo by to byť aj v tom reálnom svete v poriadku. Ale tu na vás priam dýcha ten pokoj... 


Dúfam, že sa vám dnešný článok páčil. Do komentára mi môžete napísať či ste na tomto mieste už boli alebo či navštevujete všeobecne kalvárie? Dajte nejaké tipy na pekné miesta na Slovensku! Teším sa na ne... 

xoxo
Aďka 

CONVERSATION

6 Comments:

  1. Na Slovensku jsem nikdy nebyla, ale ráda bych se tam také podívala. Krásné fotky! :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Určite sa zastav, keď otvoria hranice :)

      Odstrániť
  2. Ja rada navštevujem historické pamiatky takže tento rok asi nepôjdeme do zahraničia aspoň na slovensku popozeráme

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ooo takéto miesta mám rada. Vdaka za tip :-) Niekedy sa tam vyberiem.
    Štýl ženy

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite treba ísť! Je tam krásne a nemáš za čo :)

      Odstrániť