F Rady ako sa efektívne učiť! - Aďulik Sun

Rady ako sa efektívne učiť!

Ahojte :)

Rozhodla som sa, že sa s vami podelím o pár tipov na učenie. Chcem ešte na začiatok povedať, že každému vyhovuje niečo iné. Berte tieto tipy iba na inšpiráciu. Sú to veci, ktoré vyhovujú mne a robím ich pravidelne pri mojom učení. Určite mi napíšte nejaký váš tip, čo pomáha vám. Čo teda pomáha mne? To sa dozviete nižšie v článku...





1. SPRAVIŤ SI TO DO LIST! 

Napíšte si veci, ktoré sa potrebuje naučiť. Funguje to pri veciach, ktoré musíte spraviť a bude to fungovať aj pri veciach,  ktoré sa potrebujete naučiť. Vypíšte si všetky témy, ktoré máte v predmete, ktorý sa učíte a vždy, keď danú tému prejdete, tak ju s chuťou vyškrtnite! Nie je nad ten pocit... 

2. OPAKUJETE, OPAKUJTE A OPAKUJTE... 

Vždy sa vráťte a zopakujte si veci, ktoré ste sa naučili. Ja sa vždy naučím jednu tému, otázku a následne si zopakujem celú tému. Keď mám za sebou už viac otázok, tak sa vraciam a dávam si náhodne otázky. Funguje to... Opakovanie je matka múdrosti :) 

3. BUĎTE KRÁĽMI FARIEB! 

Mám s tým namysli to, že zvýrazňujte. Kúpte si viac farieb, nie len základné a máte vyhraté! Zapamätáte si učivo aj podľa farieb a budú sa vám vybavovať veci, ktoré máte zvýraznené žltou a podobne. 

4. SPRÍJEMNITE SI UČENIE A PROSTREDIE! 

Neučte sa v zle vyvetranej izbe so zlým vzduchom. Ešte viac sa budete deprimovať. Radšej si vyvetrajte, pustite si dobrú hudbu a pripravte svoju myseľ na učenie. Prinúťte ju si myslieť, že sa to chce učiť a nie že musí sa to učiť a keď sa koncentrujete na 100%, tak vám to pôjde oveľa lepšie. Spríjemnite si prostredie, kde sa učíte. Ja mám vždy pri sebe čaj, zapálenú sviečku a mobil, no s vypnutou wifi - väčšinou :) 

5. VYPNITE IS SOCIÁLNE SIETE! 

Viem, že vydržať hodiny bez mobilu je náročné a vypnúť sociálne siete priam nemožné. Čo tak sa tým motivovať? Skúste si povedať, že keď sa naučíte jednu tému, tak pôjdete na 10 minút na FB alebo na inú sociálnu sieť. Dajte si pozor, aby ste tam boli iba tých  10 minút! Určite to pomáha... 

6. NEPOROVNÁVAJTE SA SO SVOJIMI SPOLUŽIAKMI! 

Neporovnávajte sa... Je to zbytočné. Váš priateľ vie toho viac ako vy, je rýchlejší a opäť sa dostanete akurát tak do stresu a vôbec vám to nebude pomáhať. Každý sme iný. Každému učenie ide inak rýchlo a každý sa to dokáže s nejakým správnym spôsobom naučiť! Každý sme inteligentný a každý to dáme! A ani ty nie si výnimkou. Možno ti to bude trvať o dva dni dlhšie, no nakoniec sa to aj tak naučíš a budeš mať rovnakú známku ako tvoj kamarát, ktorý sa to naučil o niečo rýchlejšie... 

7. LEPTE SI OTÁZKY A ODPOVEDE PO IZBE! 

Skúste si lepiť papieriky s otázkami a odpoveďami po izbe a vždy, keď narazíte na nejakú otázku, tak si povedzte odpoveď a hneď sa skontrolujte! Mne toto veľmi pomohlo hlavne pred maturitou... To sa dostávame aj ku "pexesu", ktoré je tiež veľmi dobré. Funguje to ako klasické pexeso, len z jednej strany máte otázky a z druhej odpovede.

8.  UČTE SA PRIPRAVENÍ! 

Učte sa jemne najedení, nie moc. Učte sa v pohybe, s hudbou alebo pri úplnom tichu. Čo vyhovuje vám? Určite mi napíšte do komentára!

9. ROZDELIŤ SI UČENIE NA ETAPY! 

Neučte sa všetko naraz. Ak máte viac predmetov, tak sa učte postupne. Ak máte iba jeden predmet, tak si rovnako rozdeľte učenie na etapy. Stanovte si, že jeden deň sa naučíte 5 otázok alebo hocijaké množstvo, ktoré zvládnete vy! Tieto ciele sa snažte splniť, aby ste sa nedostali do stresu. 

10. NÁJDITE SI HODINU, KTORÁ VÁM VYHOVUJE! 

Nájdite si čas, kedy vám vyhovuje učiť sa. Mne sa najlepšie učí od 10tej hodiny až do 13tej hodiny. Potom sa už nič nenaučím. Kedy vyhovuje vám sa učiť? Určite skúste sa učiť cez viaceré hodiny, aby ste si našli to najlepšie!


Dúfam, že sa vám dnešný článok páčil a teším sa na ďalší článok! Do komentára mi napíšte odpovede na otázky v článku... Teším sa na vaše komentáre. 

xoxo
Aďka

CONVERSATION

14 Comments:

  1. Super rady. Na sa rada učím s niekým. Dejepis sa učím spolu s ockom je mi jasné že sa spolu s ním nebudem učiť do nekonečna ale je to príjemné učenie je pre mňa zábavou a nie povinnosťou spolu takto strávime nejaký čas a aj sa niečo naučím. Super blog.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to máš super - spojíš príjemné s užitočným :) Ďakujem krásne! :)

      Odstrániť
  2. Síce mám už dávno doštudované, ale článok som si aj tak prečítala, keďže kedysi dávno som tiež písala na túto tému, zaujímalo ma, či má niekto aj nejaké iné fígle než tie, ktoré som používala ja. Ten nápad s kartičkami s otázkami nalepenými v rôznych častiach izby znie dosť zábavne, určite je to ešte väčšia sranda keď sa študent môže pripravovať so svojim spolubývajúcim. I keď pravda, to by im museli vyhovovať rovnaké formy učenia. Ja som síce bývala so spolužiačkou z môjho odboru, takže sme si vedeli často pomôcť s učivom, ale tempo učenia sme mali rozličné, takže nakoniec sme sa každá učila zvlášť. Dobrý článok, Adi. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne Zuzka :) To je pravda, ja mávam obdobie, kedy sa učím rada sama, inokedy vyhľadávam spoločnosť. Tiež pravda, že každý sa učí rôznym štýlom a tempom, ale keď už človek má šťastie na spriaznenú dušu, tak je to super. Ale rovnaká zábava je to, aj keď sa učím sama pomocou kartičiek. Vždy som prekvapená, aká otázka ma čaká na druhom rohu izby :D

      Odstrániť
    2. Ja ako sa poznám, tak by som si tie kartičky nalepila na tie najpodivnejšie miesta v izbe a na polovicu nich by som zabudla a objavila ich až pri koncoročnom sťahovaní sa späť domov z internátu. Inak som si práve spomenula na to, ako sme boli so spolubývajúcou vždy počas skúškového obdobia extra lenivé, takže sme polovicu dňa miesto učenia trávili upratovaním a sťahovaním nábytku, čo bolo značne obmedzujúce, keďže celú našu izbu tvorili len dve postele, dva stoly a tri skrinky. :-D

      Odstrániť
    3. Tak aj to je možné :D Tak to ste mali teda super učenie :D Ale aspoň ste sa určite zabavili spolu :D

      Odstrániť
  3. Jeej, to sú všetko samé super tipy, vďaka za rady! :) ja si musím taktiež vždy najprv spraviť to-do list, inak by som s tým asi veľmi nepohla :D

    Hello, my name is Ev

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Veľmi dobré tipy, všetky! To s kartičkami po izbe pomáha a najmä učiť sa to po úsekoch. Efektívne štúdium zahŕňa efektívne využitie prestávok a tých treba dopriať mozgu dostatok :) Ja sa rada učím približne 40 minút až hodinu a potom si dám pauzu. A to-do list je tiež dobrá vec, ale netreba sa preplánovať a najmä treba k tomu pristupovať realisticky, a rozdeliť si to tak, aby sa to naozaj dalo stihnúť :)
    Niektoré z tvojich tipov som spomenula aj trochu obšírnejšie tu timkablog.sk/25-studijnych-tipov-1/ :)
    A inak otázočka, tebe stačia tie tri hodiny? A učíš sa každý deň?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Timka :) Veľmi dobrá poznámka a rady :)
      Ja som zistila, že cez tie tri hodiny som najproduktívnejšia, takže áno stačia mi. Ja vstávam okolo 9, takže keď sa naraňajkujem - rovno sa idem učiť. A vtedy nepoužívam žiadny internet, nič a venujem sa priamo učeniu. Tie tri hodiny mi stačia, keďže nepotrebujem pauzy cez učenie. Akonáhle padne 13ta hodina, tak som už unavená a skôr som na pc, ubiehajú mi myšlienky. A áno, učím sa každý deň. Preto som spomenula to do list a plánovanie. Vždy si naplánujem podľa množstva učenia, tém - koľko času na to potrebujem. Viem už za tie dva roky odhadnúť, že napríklad na tri, štyri otázky mi stačia tie tri hodiny. Naplánujem si to a nikdy si nenechám nič na náhodu či poslednú chvíľu. A vždy dodržím ten plán - viem, že keď to dodržím, tak to stihnem, takže aj zmenšujem časový stres. A vždy si nechám aspoň deň voľna pred skúškou, kedy vlastne opakujem, prípadne doberiem veci, ktoré som nestihla :)

      Odstrániť
  5. Skvělé rady :)

    www.ftcfblog.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Pekný článok, na mňa najviac účinkujú farbičky. Všetko potrebujem mať pozvýrazňované a vtedy mám pocit, že som všetko prešla.. :-)

    Papi Lapi Blog

    OdpovedaťOdstrániť