F 3 + 2 tipy na nezabudnuteľný výlet v slovenskej dedinke Čičmany! - Aďulik Sun

3 + 2 tipy na nezabudnuteľný výlet v slovenskej dedinke Čičmany!

 Ahojte :) 


Ani sme sa nenazdali a už tu máme vlastne leto za sebou. My sme počas týchto letných mesiac prešli riadny kus sveta a to hlavne na Slovensku. Dúfam, že aj vy ste mali to šťastie a mohli ste cestovať, spoznávať nové miesta či kultúry. V tomto článku vám poviem pár slov o obci Čičmany, no dám vám tip aj na novšie destinácie, nie iba pomaľované domčeky, aj keď tie majú svoje čaro. Tak poďme na to sa pozrieť... 




POMAĽOVANÉ DOMČEKY V OBCI ČIČMANY SÚ TRADÍCIA 



Čičmany sú tradícia a ich pomaľované domčeky k nim patria. Mám pocit, že čoraz viac ich    pribúda a stále je sa na čo pozerať. Veď práve táto obec sa preslávila s týmito domčekmi, ktoré sú pre ňu priam typické. Obec Čičmany leží v žilinskom regióne, pričom obec sa nachádza priamo v kotline medzi Strážovskými vrchmi. Keď máte šťastie a dobré počasie, tak môžete vidieť napríklad vrch Kľak. 

 


Dolná časť obce bola v roku 1977 vyhlásená za pamiatkovú rezerváciu, práve kvôli krásnym maľovaným domčekom. V obci sa nachádza 110 objektov a z toho 36 národných kultúrnych pamiatok a pritom prvé geometrické tvary na domčekoch sa objavili pred 200 rokmi. 


 

My sme tentokrát išli na bicykli a bol to skvelý nápad, celkom sme zapadli k miestnym obyvateľom. Okrem týchto chutných domčekov tu nájdete aj rôzne múzea či reštaurácie, kde sa môžete dobre najesť. Medzi našich favoritov patria Penzión Katka a Penzión Javorina. Dobrú kávu vám spravia v kaštieli, ktorý nájdete v strede obce alebo v podniku Humno Ondreja Gregora. 





                   




OBRIA LAVIČKA PRIAMO V CENTRE OBCE ČIČMANY 



Dostávame sa konečne k tým spomínaným novinkám. Takéto obrie lavičky nájdete po celom Slovensku, no v Čičmanoch dlho nebola. Ale to je minulosť. Túto lavičku môžete navštíviť kedykoľvek, zadarmo a aj doprava je na vás. 


Priamo pod lavičkou (pod kopcom, na ktorom sa nachádza) je parkovisko - parkovisko za obecným úradom. Parkovanie je formou sms správy a to v celých Čičmanoch. 


Lavička sa nachádza pri Ski Čičmany Javorinka. Keď sa pozriete zo spomínaného parkoviska, tak priamo vpravo zbadáte lavičku - na jednej z lúk. Cesta z parkoviska je jednoduchá. Treba prejsť lúkou, je to mierny kopec, no dá sa prejsť peši, aj na bicykli. Po cca 50m je potreba odbočiť doprava a po cca 20m väčšieho stúpania ste tam. Ešte existuje jedna cesta cez dedinu, ale tá je komplikovanejšia, keďže vedie cez domy. 


Lavička je pokreslená tiež ornamentami, ktoré môžete vidieť na domčekoch po celej dedine. Bolo náročné sa dostať hore na lavičku, takže ja mám fotky iba takto vedľa nej. Veď nebudeme ako všetci ostatní - vôbec to nemá nič spoločné s mojou fyzičkou. Nemá. Fakt. Môžete vidieť, že je fakt obria. Ja meriam cca 169cm. Takže... je fakt veľká. Takže výhľady z nej sú neskutočné. 







V pozadí môžete vidieť múzeum a Humno Ondreja Gregora, ktoré v článku spomínam... 


                 



ČO VIAC VIDIEŤ V OBCI ČIČMANY? 



Ja určite odporúčam vyjsť nad obec. Ide tam priamo hlavná cesta. Môžete to obísť alebo stačí odbočiť pri penzióne Javorina do úzkej uličky a prídete sem priamo, kde je fotka fotená. Z tohto miesta máte výhľady na celú obec, okolité vrchy a napríklad vidíte aj taký Kľak. Okrem toho sa dostanete do krásnej prírody, kde je počuť iba prežúvanie kráv a oviec, ktoré sa tu pasú. 


A aby som nezabudla. V celej dedine si môžete v rôznych obchodoch kúpiť suveníry - magnetky, minerálky v špeciálnych fľašiach a podobne. Ale určite aj syry, nite a podobné šmakocinky. 


Táto dedina je pre mňa miesto, kde sa zastavil čas. V tom dobrom slova zmysle. Je to pokoj, ticho, ľudia sú tu milí, snažia sa pomôcť. Áno, je tu veľa turistov, no keď prídete cez týždeň, tak aj tým sa dá dobre vyhnúť. Je tu zvláštna atmosféra. 


               


ZVIERATKÁ V OBCI ČIČMANY? 



Zvieratá sú tu všade - na každej lúke sa niečo pasie, vo dvoroch sú psy a iné zvieratá. Ale za penziónom Javorina môžete pozrieť domáce zvieratá bez toho, aby ste penzión navštívili. V úzkej uličke, ktorú spomínam vyššie nájdete takéto kačky, sliepky či zajace. Môžete prísť k ním aj bližšie. Je to zadarmo a atrakcia na pár minút, no stojí to za to. A máte to cestou, ak sa rozhodnete ísť na tú cestu za tými výhľadmi vyššie, tak prečo nie? 


               


Čičmany sú pre mňa srdcová záležitosť. Ja som tu bola niekoľkokrát a vždy som ich spoznala o kus viac, o kus z inej strany a vždy som si ich o kus viac zamilovala. Je to miesto, ktoré rada pozriem každý rok a vždy sa sem rada vrátim... 



Dúfam, že sa vám dnes článok páčil a mňa zaujíma či ste niekedy boli v Čičmanoch alebo či sa tam chystáte? Zaujali vás Čičmany? Poznali ste spomínané miesta? Teším sa na vaše komentáre... 


xoxo

Aďka 

CONVERSATION

4 Comments:

  1. V Čičmanech jsme byli v roce 2019. Ty pomalované domečky vyly celkem inspirující.Říkala jsem si dokonce, že některé bych mohla použít ve svých mandalách. Ale od té doby jsem si na to nevzpomněla. Ale bylo to tam hezké. A ty hory okolo

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite sa vráťte, je to tam teraz krajšie, novšie :) Ďakujem za milý komentár :)

      Odstrániť
  2. Krásné fotky, to byl určitě povedený výlet! :))

    OdpovedaťOdstrániť