F CESTUJEME PO SLOVENSKU: 5 + 1 tip na výlet v obci Terchová a v jej okolí! čo na tomto mieste musíte vidieť? - Aďulik Sun

CESTUJEME PO SLOVENSKU: 5 + 1 tip na výlet v obci Terchová a v jej okolí! čo na tomto mieste musíte vidieť?

 Ahojte :) 


Ja som navštívila pred nejakým časom prvýkrát obec Terchová a rozhodla som sa vám spraviť z toho článok - možno vám dať pár tipov na zážitky, miesta. Určite mi napíšte do komentára či ste boli v Terchovej alebo ste o nej počuli? Reálne ma to zaujíma. Podľa mňa existujú dve skupiny ľudí. Jedna skupina Terchovú pozná vďaka folklórnym slávnostiam a navštevujú ju pravidelne. Druhá skupina ľudí je tá, ktorá ju síce eviduje, ale nikdy tu neboli - lebo folklór. Ktorá skupina ste vy? 




TERCHOVSKÝ VLÁČIK, KTORÝ VÁS ZOBERIE NA KRÁSNE MIESTA CEZ CELÉ OKOLIE TERCHOVEJ! 


Presne tak ako počujete. Ako prvý tip vám sem dávam rovno tip na odvoz. Terchovský vláčik vás zoberie cez celú obec, cez dolinu Vrátna a späť. A verte mi, je to skvelý zážitok. 

Máte na výber z dvoch okruhov. Môžete si vybrať krátky a dlhý okruh. Ja odporúčam dlhý okruh, ktorý trvá približne hodinu. Vo vláčiku sa dozviete informácie o miestach, kde vás vláčik zoberie. Taktiež sa dozviete zaujímavosti, ktoré ste možno ani nevedeli, no hlavne prejdete si celé okolie, dostanete tipy na ďalšie zastávky počas vášho výletu. 

Na vláčik sa nastupuje na parkovisku pri stánku so suvenírmi smerom na Vrátnu dolinu. Vláčik chodí v intervaloch, viac informácii sa dozviete TU - info o terchovskom vláčiku. Veľmi sa mi páči ako podporujú aj kúpu suvenírov. Pri kúpe lístkov dostanete kupóny do suvenírov a teda vlastne máte zadarmo nákup magnetiek a podobne. Čím viac ľudí, tým väčšia zľava. Cena vláčika nie je vôbec vysoká, čo som bola sama prekvapená. Vláčik je krytý, takže aj keď prší, môžete pokojne sedieť. 




SEDEM A POL METROVÁ SOCHA JURAJA JÁNOŠÍKA LÁKA VŠETKÝCH TURISTOV! 


Ďalším hlavným trhákom v Terchovej je známa socha Juraja Jánošíka. Táto socha je 7,5m vysoká a je postavená z ocele. Autorom tejto sochy je Ján Kulich, ktorý bol akademický sochár. A bola odhalená v roku 1988. 

Určite ste počuli o ňom veľa povestí. Niektorí ľudia ho obdivujú, niektorí nie. Najznámejšia je povesť o tom, že bral peniaze bohatým a chudobným ich dával. Každý nech si spraví o tom svoj názor... Každopádne, vďaka takýmto príbehom sa preslávila aj obec Terchová. 

Musím uznať, že okolie sochy je tiež veľmi pekne spravené. Parkovisko je v podstate hneď pod sochou. Hore nejdú schody, ale chodník, pričom je tam pár schodov, no myslím si, že sa tam dá dostať úplne v poriadku. Vedľa je aj tráva, takže si môžete aj oddýchnuť alebo prebehnúť cez ňu. Od sochy máte naozaj krásne výhľady na celé okolie... 


     


      


    




KOSTOL SV. CYRILA A METÓDA SKRÝVA V SEBE UNIKÁTNY BETLEHEM!


Kostol sv. Cyrila a Metóda v Terchovej okrem svojej krásnej stavby, ktorý sa nachádza pri hlavnej ceste a teda ho určite neprešvihnete, nájdete v ňom aj drevený betlehem

Tento betlehem je aj pohyblivý a teda stačí, keď si ho pustíte (stlačíte tlačidlo pri betleheme) a začnú sa vám hýbať všetky postavičky. A kto stojí za týmto krásnym betlehemom? Ľudový rezbár Štefan Hanuliak, mechanik pohybu Štefan Krištofík a odlievač figurín Jozef Holúb. 

Celý betlehem nie je iba jeden betlehem, no skrýva v sebe tri časti: 

  1. tradičná historická Terchová s remeslami 
  2. narodenie Ježiša, skromné jasličky 
  3. prepychové mesto Jeruzalem. 

Ak by ste sa tu dostali neskôr, tak určite v ňom nájdete niečo nové, lebo každý rok pribúda niečo navyše a dopĺňajú celý betlehem. Je to skvelá myšlienka a držím palce! 






VRÁTNA DOLINA V SEBE SKRÝVA MNOHO ZAUJÍMAVÉHO A NIEKOĽKO TIPOV NA SKVELÉ TURISTIKY! 


Začnem hneď zaujímavosťou. Viete, prečo sa volá Vrátna dolina Vrátna? Lebo nech už idete kdekoľvek, tak sa vždy musíte vrátiť po tej istej trati, lebo chodníky nie sú vyslovene poprepájané s ďalšími lokáciami. 


Vrátna dolina je v podstate za obcou Terchová. Nájdete tú množstvo vlekov, no aj dobrých ciest pre iné športy. Okrem toho, kdekoľvek sa pozriete budete vidieť tieto krásne výhľady - hory, skaly. Naozaj nádhera. 

Vrátna dolina sa nachádza v Národnom parku Malá Fatra. Nájdete tu množstvo veľkých kopcov a to Grúň či Veľký Rozsutec. Okrem toho, cez túto dolinu tečie rieka Varínka, ktorá tvorí krásne, tiché prostredie s vodopádmi, ktoré stoja za pozretie. 

V neposlednom rade všetko dolaďuje miesto Tiesňavy, ktoré obsahujú práve spomínané vodopády, no aj skalné úkazy ako ťava, mních a iné. 


      



1 +1 TIP NA VYHLIADKY, KTORÉ STOJA ZA TO PRIAMO V TERCHOVEJ! 


Ak sa povie Terchová, tak mne napadne hneď terchovské srdce, ktoré je veľmi známe na instagrame. Nebudeme si klamať, každý z nás si pozerá lokalitu kde ide a je jedno či na nete alebo na IG. 


Terchovské srdce sa nachádza pod vyhliadkou, ktorú je vidieť priamo od sochy Jánošíka a v podstate z každej strany obce Terchová. Cesta je tu zákerná, lebo treba dôverovať GPS a teda prejsť úzkou uličkou poza Lidl a následne cez veľmi úzky most (zmestí sa tam jedno auto). Následne sa dostanete na parkovisko, ktoré nie je nejako udržiavané. Samozrejme, môžete sem ísť aj peši a auto nechať niekde v obci. Z tohto miesta je to už iba pár metrov hore kopcom


Počas tejto prechádzky narazíte na niekoľko tabúľ o prírode a zvieratách v okolí. Ako náhle vyjdete hore, tak vás tam bude čakať malý obchodík so suvenírmi a teda aj s malým občerstvením. Môžete si tam aj sadnúť, je tam niekoľko stolov a užívať si krásne výhľady. 


Okrem toho si môžete spraviť fotku v terchovskom srdci a mať tak v pozadí krásnu prírodu. Môžete ísť priamo aj hore na vyhliadku, ktorá je pre silnejšie povahy. Schody sú "deravé", takže kto sa bojí výšok, nebude pre neho. Priamo na vyhliadke máte tiež tabule s informáciami. Vyhliadka je vysoká 30m a je dostupná aj po zotmení, keďže má osvetlenie. Autorom vyhliadky je Alojz Mucha a inšpiráciou bola šibenica, ktorá na tomto miesta stála v roku 1935. 


Toto miesto je zadarmo a neplatí sa žiadny vstup. 


       





       



Verím, že som vám ukázala kúsok nášho krásneho Slovenska a možno som vám dala aj tip na krásne výlety. My sme v tomto prostredí strávila jeden deň. dole v  obci je aj veľa super reštaurácii. Najznámejšia je haluškáreň, no má malú kapacitu, takže treba rátať s čakaním. Do komentára mi určite dajte vedieť či ste Terchovú už navštívili alebo ste ju iba obišli? Teším sa na vaše komentáre... 


xoxo

Aďka 

CONVERSATION

2 Comments: