F TRIP: Šutovo - Šutovský vodopád a Šutovské jazero - Aďulik Sun

TRIP: Šutovo - Šutovský vodopád a Šutovské jazero

Ahojte :)

Ani som neverila, že tento článok niekedy vyjde. Na tomto výlete sme boli ešte v lete. Dnes máme takmer  November. Ale aspoň si pripomenieme to teplo. Čo vám poviem. Nestíhala som. Ale hlavne, že to vychádza. Toto leto bolo výborné. Precestovala som celé Slovensko. Videla som každú svetovú stranu a nejaký ten kúsok nášho kraja na nej. Bolo to zaujímavé spoznávanie tohto nášho sveta. A preto, by som vám chcela povedať o jednom mojom ďalšom výlete.

Viem, že cez tieto prázdniny vyšlo dosť tipov na výlety, ale tých predsa nikdy nie je dosť. A dnes vás zoberiem späť na Šutovo. Šutovo je maličká dedinka za Martinom, smerom na Ružomberok, Poprad. Teda z našej strany. Stačí odbočiť pri motoreste Rieka, ktorý budete mať po ľavej ruke. A ste tu. Šutovo skrýva dve atrakcie, destinácie. Konkrétne je to Šutovský vodopád a Šutovské jazero. A my sa na obe pozrieme, tak poďme na to... 



ŠUTOVSKÝ VODOPÁD 

Tak toto miesto je práve tým miestom, ktoré som navštívila náhodne. V jeden krásny deň sme mali namierené práve na ďalší point tohto článku. Ale všetky značky nás navádzali na Šutovský vodopád. Tak prečo ho nepozrieť tiež, veď sme mali čas. Navyše, vonku bolo trošku ochladenie. Teda z tých 35 stupňov bolo "iba" 25 až 30 stupňov. Tiež ďalší dôvod, prečo áno, bol fakt, že to bolo v lese. Teda nie moc slnka, opäť - nebude také teplo. Teda mysleli sme si to. A tak sme sa vydali na cestu.

Dole nájdete parkovisko, kde môžete nechať svojho tátoša a zaplatíte 2 eurá na 12 hodín. Potom vás čaká približne 4 kilometrová túra smerom hore a potom aj späť to isté. Takže krásna prechádzka. Nie je tam signál, čo je celkom blbé, hlavne keby potrebujete pomoc. Ale tak išlo tam veľmi veľa ľudí.

Takže ste nikdy nešli samy. Cesta je celkom prijateľná. Idete stále smerom hore. Rovnako tak sa mení aj terén. Dole je asfalt, neskôr máte kamene a zem. Cez to všetko tečie voda. Okolo vás je krásna príroda, ktorá je doplnená aj o malé vodopády, ktoré lemujú vašu cestu. Trasa je dobre označená.

Rovnako tak tam je aj náučný chodník a tiež vám určuje ešte ako ďaleko pôjdete. A hore na vás čaká krásny, veľký vodopád, ktorý je vysoký 38 metrov. Takže si viete asi predstaviť tie rany vody, keď sa dotkne zeme. Bol to zážitok! A prinášam vám zopár fotiek. A potom už len rovnaká cesta smerom dole... 













ŠUTOVSKÉ JAZERO 

Tak toto je to krásne miesto, ktoré ste mohli vidieť aj v nadhľade k tomuto článku. Je to jazero, ktoré je teda umelo vytvorené. Je to v podstate starý kameňolom. A tým práve, že je všade piesok, tak voda je relatívne čistá, beháte tam iba po piesku a kamienkoch.

Odporúčam mať obuv  okolí vody. vo vode podľa mňa netreba. Voda je studená, keďže je zohriatá maximálne slnkom. Je dosť hlboká, takže pozor na deti. Pri okraji som ja mala po pás. Takže pozor na to, sú tam veľké skoky vo vode. Je tam taký mostík, z ktorého deti radi skáču. Rovnako tak je to super na člnky alebo nafukovačky. Je tam krásna príroda a vznikajú tam super fotky, keďže v pozadí máte "skalu". Môžete sa dostať až absolútne hore, kde budete vidieť cestu. Naozaj toto miesto odporúčam! 












Dúfam, že sa vám dnešný článok páčil. Do komentára mi môžete napísať, že aké výlety ste absolvovali vy? Čo bol pre vás najlepší zážitok cez tieto letné prázdniny? Teším sa na vaše komentáre a môžete sa isto tešiť ešte na nejaký článok z výletov! 

xoxo
Aďka 

CONVERSATION

2 Comments:

  1. Šutovo je naozaj krásne. Strašne sa mi páčil vodopád, ale keďže mám strach z drevených mostov, tak tých pár po ceste mi dalo naozaj zabrať, hoci boli iba malé a ani nie tak vysoko, ale na drevené mosty, obzvlášť bez zábradlia, som fakt bojko :-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ja som rovnaká :D Ja som veľakrát obchádzala mosty :D

      Odstrániť