F Moja Vysoká škola - Vysoká škola sv. Alžbety - Aďulik Sun

Moja Vysoká škola - Vysoká škola sv. Alžbety

Ahojte :)


Dnešný článok bude o mojej vysokej škole. Chodili mi na moju FB stránku a ask.fm otázky o mojej vysokej škole. Rozhodla som sa, že vám spravím článok a budem sa snažiť zodpovedať všetky otázky, ktoré mi prišli na sociálne siete. Takto si to prečíta viac ľudí a nemusím každému zvlášť odpisovať. Ak by ste mali nejaké otázky, tak mi pokojne napíšte komentár a ja vám hneď odpoviem, ak to bude v mojich silách. Chcem tento článok písať v takom štýle, že vám poviem ako som sa rozhodovala ja a ako som spokojná, ako to vidím ja a popíšem vám funkčnosť školy z môjho pohľadu. Nebudem to viac predlžovať a ideme na to! 



Ja som chodila na gymnázium, takže je jasné, že som nevedela, kde chcem ísť a čo chcem robiť. Musím sa priznať, že som v pláne ani nemala ísť na vysokú školu. Netúžila som po tom. Všetci moji spolužiaci boli v tom, že nikde nejdem. Sama som si to myslela. Celé prázdniny som bola v tom, že nikam nejdem. Najlepšie som si oddýchla a nikdy som si tak nevyprázdnila hlavu. Potom posledný týždeň v Auguste sestra hľadala pre seba prácu a našla tam, že hľadajú profesorov na túto školu do Partizánskeho. Tam vznikla myšlienka, že by som si mohla dať prihlášku na túto školu. Napísali sme mail či sa dá ešte prihlásiť, odpovedali pozitívne. Poslala som prihlášku a bola som hneď aj prijatá. Bol zo mňa študent na Vysokej škole sv. Alžbety. Študujem sociálnu prácu a chodím na detašované pracovisko v Partizánskom. Oficiálne táto škola je v Bratislave, ako väčšina škôl. Túto školu môžete poznať hlavne zo sféry charity, dobrovoľníctva, ktoré majú hlavne v Afrike, napríklad v Kambodži. Dokonca sme boli aj v Modrom z neba :) 


Keď som prišla na zápis, tak tam bolo veľmi veľa študentov. Chodím aj s externistami, no ja som na dennom štúdiu. Mám teraz za sebou prvý semester a tak to berte s rezervou. Sú to všetko moje subjektívne názory, ktoré som postrehla. Prednášky fungujú tak, že prídete napríklad v Piatok okolo 9:00 hod. ( najčastejšie sa chodí Piatok a Sobotu ) a ste tam do nejakej 14:00 hod.. Potom idete domov a máte po prednáške. S profesorom sa uvidíte až na skúške. To mi celkom vyhovuje, pretože počas školy môžete robiť čo len chcete - môžete aj pracovať. Čo týka skúšok, tak tie prebiehajú normálne. Profesori sú veľmi príjemní a snažia sa pomôcť. Je pravda, že niektorí sú prísni, no všetko sa dá zvládnuť. Táto škola je dobrá pre tých, ktorí majú radšej humanitné vedy ako Psychológia, Sociológia alebo Filozofia. Ja som mala v tomto semestri iba dobré predmety, ktoré ma bavili. :) 



Ako sa učíte vy? Ja si vždy všetko takto zvýrazňujem :) Obtiažnosť predmetov je rovnaká ako aj na iných školách. Výhodou tejto školy je tá, že sú tam humanitné predmety, takže žiadna Fyzika alebo podobné predmety. Tiež som tam zatiaľ nemala ani Angličtinu, tak dúfam, že to tak vydrží veľmi dlho. 



Ja som prežila semester bez vážnych problémov. Skončila som ho nad moje očakávania a dúfam, že sa mi bude dariť aj v druhom semestri. Čo sa týka ešte nejakých skúšok na prijatie, tak ja som žiadne nepísala. Tiež je dôležité povedať, že táto škola sa platí a peniaze, ktoré zaplatia študenti idú na charitu do Afriky. Výhodná kúpa .. Vy máte vzdelanie a ešte aj pomáhate nejakých černoškom. Dúfam, že sa vám dnešný článok páčil a teším sa na ďalší článok. Do komentára mi napíšte kde študujete vy a ako ste spokojní s vašom školou? A tým, ktorí dnes sa hlásia na nejakú školu prajem veľa úspechov na testoch, maturite a hlavne, nech vás niekde zoberú na VŠ. Držím vám palce ... 


xoxo
Aďka 

CONVERSATION

12 Comments:

  1. Moc krásny článok :D ja momentálne študujem na strednej, ale už teraz sa trochu obzerám po vysokých školách aj keď ešte stále neviem či na nejakú pôjdem.. Ktovie čo ma čaká :D tebe prajem ešte veľa a veľa úspechov v škole ♥
    Môj blog: Girl with pink nails

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem :) Tak mať vysokú školu je super, no zaobídeš sa aj bez nej podľa mňa :) a ďakujem veľmi pekne :)

      Odstrániť
  2. To je super že se jsi se školou spokojena. Ať jsi spokojena i nadále a dojdeš někam daleko. Mě by sociální vědy taky bavily, hlavně proto. přesně že tam není žádná fyzika, matematika a podobné předměty, také to protože je to dost zajímavé studium.
    Já studuji na střední škole, Česká zemědělská šk. Humpolec a kdybych se měla rozmýšlet kam pujdu na střední, hodně dlouho bych přemýšlela jestli tam půjdu znovu. Většina učiva mě baví ale probíráme taky věci které jsou spíše pro kluky jako např. technické věci, různé počítání nesmyslů a to často prostě nepobírám. Vysokou školu zatím v plánu nemám ale nikdy neříkej nikdy :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem veľmi pekne :) Aj ja tebe držím palce v škole, nech zvládneš všetky predmety :)

      Odstrániť
  3. Ja mam pedagogiku takze tri odbory v jednom. A urcite by som brala len dva dni skoly, co je v podatate u mna nerealne. Mam skolu 4 dni...ale taktiez mam aj humanitne predmety napr v tomto semestri moralnu filozofiu. Ale musim povedat ze tento semester sa mi menej pozdava ako zimny :/ tak len uz cakam na skuskove a prazdniny.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Super článok :) Ja na výšku plánujem ísť do Dánska :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ja ti držím palce a nech to dotiahneš čo najdalej., Prečo som vlastne zapla tento članok? celkom ma zaujal ten nazov sv. Alžbety a hneď ma napadlo že je to v ba onkologicky ustav kde prave som ale nakoniec som sa dočítala že je to v partizánskom niaku pol hodinu odtial kde byvam. neviem čo to ma niake spojenie aj s tymto ustavom nie som si moc ista ale prajem veľa uspechov:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem veľmi pekne :) Áno, v Partizánskom je Ústav sv. Alžbety a je to pobočka tejto VŠ. Ja na túto pobočku chodím pomerne často, keďže tam mávam prednášky, keďže bývam blízko Partizánskeho :)

      Odstrániť
  6. Ja som bola na VŠ iba prvý semester, na UCM v Trnave-etnológia a nebavilo ma to tam , veľa dejín a učenia ...Mala som z toho viac stres ako dobrý pocit z učenia a z toho,že raz získam v tomto odbore titul.Tak som to ukončila a dala som si prestávku od školy . Budúci rok sa chystám na pomaturitné štúdium radšej do BA, SOŠ Polygrafická lebo grafika a veci s tým spojené ma bavia viac a je to menej náročné,zaťažujúce ako VŠ .. Tak som si vybrala alternatívu a grafiku a podobne veci vyuzijem pretože ma baví aj písať a raz by som si chcela navrhnúť vlastnú knihu graficky .. alebo vlastný časopis vymyslieť,vydávať v budúcnosti ... A obdivujem ťa,že pri VŠ stíhaš písať blog..Ja som písala na základke, možno ešte prvý rok na strednej ale potom bolo toho času menej a menej a radšej som chodila večer von , na akcie,aj cez víkendy .. A to by som už nestíhala... No chcela by som sa raz do toho vrátiť ..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak ja ti držím palce, aby si to zvladla a vyšlo ti.to! Tak ja tomu venujem čas, keďže ma to baví :-)

      Odstrániť