F Potulky knižným svetom #3 Margaret Raven od Barbory Šedíkovej - Aďulik Sun

Potulky knižným svetom #3 Margaret Raven od Barbory Šedíkovej

Ahojte :)

Vopred hovorím, že nie som žiadny knižný bloger, veď je to vidieť aj na blogu. Napriek tomu som kývla na spoluprácu s vydavateľstvom Magna, ktorý vydal práve túto knihu a mne sa dostala k recenzovaniu. Vy ste si mohli o ňu aj zasúťažiť a verím, že výhercu poteší. Musím sa priznať, že som sa veľmi bála, že mi bude dlho trvať, kým napíšem tento článok, keďže ja čítam veľmi pomaly, lebo si neviem na to poriadne nájsť čas. Ale opak sa stal pravdou a mňa kniha tak zaujala, že som ju mala v podstate prečítanú za pár dní, čo sa fakt nestáva často - teda u mňa. Ešte by som rada podotkla, že tento článok je čisto subjektívny názor a budem túto knihu hodnotiť ako úplný neznalec. A poďme sa teda pozrieť na samotnú knihu... 





Začala by som priamo nejakými základnými informáciami o knihe, autorke a podobne. Kniha má 190 strán textu. Autorkou je Barbora Šedíková, ktorá je začínajúcou spisovateľkou z Trnavy. Má rada fotografovanie, kreslenie. Knihu vydalo vydavateľstvo Magna. Kniha má mäkkú väzbu. A jedná sa o detektívku.


 "... Jej smrťou sa to malo skončiť. Omyl, jej smrťou sa všetko len začalo... " 


Príbeh začína v podstate s predstavením postavy a následne smrťou Margaret Raven. Mňa zaujalo meno tejto hrdinky, konkrétne slovo Raven. Raven po anglicky znamená havran, čo sa mi automaticky spojilo so smrťou a je to super prepojenie, keďže mladá Margaret zomrela. Všetci si myslia, že spáchala samovraždu, ale jediný Róbert neverí, že by bola toho schopná. Nie je to v knihe nejako jasne povedané, ale Róbert a jeho správanie priam srší láskou. Je to len tak na pozadí a jemne naznačené, ak čítate pozorne. Róbert je navyše nevidiaci a o to to ma skomplikované. Róbert sa snaží v deji zistiť pravdu, ale s týmto sa zamotá do rôznych záhad temnoty a čiernej mágie.

Postavy v príbehu dotvárajú krásne dej, no napríklad o hlavnou hrdinovi s menom Róbert nevieme vôbec nič. Ani jeho minulosť, ani ako vyzerá. Čo ma celkom štvalo, keďže sme vedeli iba to, že je slepý.  

Môj názor na knihu? 

Ja veľmi nemám rada detektívky alebo knihy v podobnom štýle. Napriek tomu sa mi táto kniha páčila. Prečítala som ju za pár dní a to sa u mňa nestáva veľmi často. Zaujala ma svojou obálkou, ktorá pôsobí veľmi moderne. Tiež si ma získala aj s tým, že je relatívne malá, takže som s ňou mohla v pohode cestovať a najlepšie sa mi predsa číta vo vlaku alebo niekde na cestách. Páčilo sa mi tiež to, že hrdinom nebol žiadny svalnatý chlap alebo princ na bielom koni. Bol to obyčajný slepý človek, ktorý nemal žiadnu bojovú črtu - mal "len" lásku k Margaret. Páčilo sa mi, že som si postavy doplnila sama vo svojej mysli, keďže opisy od autora neboli. Ja som asi veľmi detinská, no mne chýbali v knihe ilustrácie - keď aj len čiernobiele, no krásne by to doplnilo aj ten dej, prípadne by to rozdelilo viac nejaké časti, no to je iba detail. Keďže sa jedná o prvú knihu, tak hodnotím veľmi pozitívne, keďže som čítala aj horšie knihy od slovenských autorov a to mali za sebou aj viac kníh. A už teraz dúfam, že Barbora vymyslí nejakú novú knihu a ja si ju budem môcť prečítať...


Ak vás kniha zaujala, tak ju  zoženiete aj v kamenných kníhkupectvách. Samozrejme, že ju nájdete aj na stránke vydavateľstva Magna - link TU. Nájdete ho tam v príspevku z mojej FB stránky, keďže dnes bloger nejako blbne a nechce mi ten link zobrať bežne. Ale určite si ju kúpte tu, lebo sa to vyplatí úplne najviac a to v cene 7 euro, pričom ak zaplatíte na účet či kartou, tak neplatíte poštovné. A to sa už moc oplatí :) A aby som nezabudla, podporte lajkom aj mladé vydavateľstvo Magna - link nájdete opäť TU.


Dúfam, že sa vám dnešný článok páčil a teším sa ďalší článok a možno aj na ďalší knižný :) Do komentára mi môžete napísať či túto knihu poznáte, či ste si ju kúpili? Zaujala vás? Teším sa na vaše komentáre... 

xoxo
Aďka

CONVERSATION

2 Comments:

  1. Kniha vyzerá zaujímavo a hoci som ju ešte nemala ani len v ruke, po tvojej recenzii nad jej kúpou uvažujem :) Znie to zaujímavo a celkom originálne.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to originálne, ja som sa s takýmto príbehom nestretla :)

      Odstrániť