F Prečo študovať na VŠ sv. Alžbety? - Aďulik Sun

Prečo študovať na VŠ sv. Alžbety?

Ahojte :)

Viem, že čas prihlášok na vysoké školy sa už asi skončil, prípadne sa pomaly končí, no rozhodla som sa, že vám napíšem pár dôvodov, prečo študovať na VŠ sv. Alžbety. Kto ma sleduje dlhšie, tak vie, že ja na túto vysokú školu chodím. Momentálne som v druhom ročníku. Už som prišla na také tie plusy aj mínusy tejto školy. Chcem ešte ale povedať, že tieto body sú moje subjektívne postoje, veci, ktoré som zažila a teda všetko je subjektívne, no bude tu aj pár objektívnych záležitostí. Ak premýšľate nad vysokou školou, tak vám môžem túto školu odporučiť. Prečo? To sa už sa dozviete nižšie v článku... 

Rozhodla som sa, že vám tie body očíslujem a budem veľmi stručná. Ak máte nejaké otázky, tak mi ich pokojne napíšte do komentára a ak budem vedieť, tak vám odpoviem. Ak nie, tak sa pokúsim zistiť a potom vám poviem :) Prípadne mi pokojne napíšte aj mail...

1. SME UNIVERZITA -  Presne tak. Aj naša škola je univerzita, hoci tento status nepožíva. Dostali sme akreditáciu a máme aj status univerzity. 

2. HUMANITNÉ VEDY - je mi jasné, že nie každý ovláda Fyziku, Chémiu a podobne. Humanitné vedy sú veľmi vďačné a myslím si, že každý ich zvládne, pokiaľ nemáte k ním úplný odpor. Sociálna práca je veľmi dôležitá, čo si budeme hovoriť. Keď sa pozrieme na súčasný stav našej krajiny, tak sociálna práca bude veľmi dôležitá. Predmety sú postavené hlavne na sociálnej práci, no máme napríklad aj Psychológiu, Filozofiu a iné podobné predmety. Zatiaľ som sa nestretla s cudzím jazykom a verím, že to tak aj zostane. 

3. ŠKOLA SA PLATÍ - platíte za každý semester. Funguje to ako súkromná škola. Avšak, tu peniaze, ktoré vy dáte do svojho vzdelania idú na dobrú vec - v podstate charitu. Táto škola je nezisková organizácia a má svoje pôsobenie po celom svete - hlavne v Afrike, kde stavia nemocnice a podobne. Určite ste o tom počuli. Môžete mať dobrý pocit, že ste podporili nejakú dobrú vec. 

4. ŠKOLA MÁ PRACOVISKÁ PO CELEJ REPUBLIKE -  nemusíte chodiť iba do Bratislavy. Tiež tam nechodím. Naša škola má pracoviská po celej republike. Ja chodím do Partizánskeho.  V ponuke sú mestá ako Košice, Rožňava, Michalovce, Banská Bystrica, Bardejov, Trstená, Spišská Nová Ves a Skalica. Viac informácii sa dozviete určite na stránke školy, prípadne konkrétneho detašovaného pracoviska.

5. CHODÍTE EXTERNE AJ DENNE - môžete si vybrať či chcete študovať denne alebo externe. Platí sa tak či tak. Denní študenti platia o pár euro viac ako externí. 

6. PRÍSTUP VYUČUJÚCICH - prístupy vyučujúcich sú veľmi dobré. A to naozaj. Na našej škole učia profesori, doktoranti. Každý predmet je výborný a pohodový. Nemyslím si, že by nám chceli škodiť, práve naopak. Radia nám, pomáhajú a snažia sa nás čo najviac naučiť. Vždy dostaneme nejaké podklady, skriptá alebo niečo, čo nám dokáže učenie na skúšku uľahčiť. A to sa cení. Skúšky tiež prebiehajú veľmi dobre - sú písomné aj ústne, niekedy obidve. Aj na dátume skúšky sa dohadujeme. 

7. NA SV. ALŽBETE SA NEŠTUDUJE IBA SOCIÁLNA PRÁCA -  veľa ľudí si myslí, že na tejto škole sa študuje iba sociálna práca, pričom to nie je pravda. Dá sa študovať aj zdravotníctvo. Ak pre vás nie sú humanitné veci, tak choďte na zdravotníctvo. 

8. ŠTUDIJNÉ ODDELENIE - pani na študijnom oddelení robí, čo môže. Snaží sa pomôcť a keďže ja som na detašovanom pracovisku, tak niečo treba riešiť s hlavným pracoviskom, teda s tým v Bratislave. To je ale pochopiteľné a človek si na to zvykne, že niečo treba riešiť s hlavným študijným oddelením. Inak vychádza v ústrety a komunikuje s nami cez maily. 

9. ŠKOLA NEMUSÍ TVORIŤ VÁŠ CELÝ ŽIVOT - škola je veľmi dôležitá a asi každý z nás chce mať vysokú školu. Vysoká škola nemusí ale tvoriť váš celý život. Aspoň nie táto. Je jasné, že na prednášky a skúšky treba chodiť. Sú povinné (na našom pracovisku) a je lepšie, keď tam prídete. Škola sa dá zvládnuť bez väčšieho stresu, pokiaľ sa systematicky učíte a dáte si čas na učenie. Spolu so školou sa dá  stíhať aj viacero vecí - práca, brigáda či u mňa blog. Máte dostatočný voľný čas. Ak sa učíte, tak skúšku zvládnete. Ak nie, tak vám ju nedajú len preto, že si školu platíte. Je tam férový prístup. Ak sa učíte, že fakt sa tomu venujete aspoň pár dní pred skúškou, tak to dáte bez väčších problémov. 

10. SUPER KOLEKTÍV - toto je vec, ktorá je veľmi subjektívna, no verím tomu, že  všetky kolektívy sú super. Človek si nájde kolektív, ktorí si pomáha. A ja mám šťastie na  super kolektív, kde si pomáhame a snažíme sa spolu vychádzať. To isté učitelia, ktorí sú nápomocní. To som písala vyššie. Kvalita školy je vyššie, než si všetci myslia. Keď vidím niektoré veci na internete, tak nechápem niektorých ľudí.


Dúfam, že sa vám dnešný článok páčil a verím, že niekomu pomohol. Do komentára mi môžete napísať na aké školy chodíte a ak máte otázky, tak mi napíšte aj to! Teším sa na vaše komentáre... 

xoxo
Aďka  

CONVERSATION

2 Comments:

  1. nechapem, naco platit za studium odboru ktory sa uci na kazdej jednej statnej vysokej skole a ktory ani nie je bohvieako perspektivny?
    ak ta to bavi tak nech sa paci, ked clovek chce a snazi sa, tak sa zamestna v kazdom odbore. ale mne osobne vsak taketo vzdelanie pride ako zbytocne vyhodene peniaze, hlavne kedze socialnu pracu rocne koncia tisice ludi a namiesto toho aby sa zamestnali a nieco uzitocne robili, tak akurat ako teliatka postavaju na urade prace.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V prvom rade ti ďakujem za komentár a za reakciu :) Mňa tá škola baví, to je pravda. Platiť za štúdium - ako som hovorila v článku, tak neštuduje sa iba sociálna práca, ale aj zdravotníctvo. Väčšinou je výhoda tá, že nemusíme každý deň chodiť do tej školy na prednášky a tým pádom môžeme mať aktivity aj mimo školy (napríklad plnohodnotnú prácu), keďže sme v podstate externisti. Druhý motív môže byť ten, že vlastne tie peniaze idú na dobrú vec a nemusíš už prispievať do hocijakých pofidérnych charít a zbierok na ulici. Naša škola je perspektívna, čo sa týka tej charity. Pomáha v krajinách tretieho veku a určite si aj ty o tom počula. Je to všade. Čo sa týka perspektívy učenia a samotného štúdia, tak sociálna práca je dôležitá a časom bude ešte viac dôležitá. Nemusia byť všetci iba doktori, právnici či stavbári. To, že sa človek zamestná v každom odbore je síce pravda (z časti), no potom sa nečudujme, že pracujú ľudia na postoch, ktoré nevyštudovali a potom sú tam niekedy viac na škodu ako na prospech. NAVYŠE, je nový zákon, že pokiaľ osoba nemá VŠ na prácu sociálneho pracovníka (alebo asistenta), tak túto profesiu vykonávať už nebude môcť. Takže bez školy, ani práca v tomto odbore. A to, že sa na úrade práce. Rovnako tak môžem povedať na inú profesiu - či učitelia, doktori, účtovníčky alebo iné. Je jasné, že sa všetci nezamestnajú v našej krajine. Ale to nie iba sociálny pracovníci. Všetci ľudia, čo sa nedokážu zamestnať po škole, tam stoja ako teliatka ako si napísala ty sama.

      Odstrániť