F BRATISLAVA TRIP: Hrad - Aďulik Sun

BRATISLAVA TRIP: Hrad

Ahojte :)

Kto ma sleduje na sociálnych sieťach, tak si určite všimol, že som bola na pár dní v Bratislave. Možno si poviete, že je to iba Bratislava, no aj v takej obyčajnej Bratislave sa dá nájsť niečo krásne, zaujímavé. Na Slovensku je množstvo krásnych kútov, ktoré málokto pozná. Dokonca aj v Bratislave sa nájdu miesta, kde ste možno ani neboli, pokiaľ nie ste z Bratislavy. Každý z nás má Bratislavu zaznamenanú v hlave ako betónové miesto, kde nie je žiadna zeleň, nič zaujímavé okrem centra. Áno, centrum je zaujímavé. Všade obchody, betón a nákupné centrá. To je centrum Bratislavy. Ale skúsili ste navštíviť nejaké zelené miesta? Nájsť niečo extra v Bratislave? Ja som za tieto tri dni prešla niekoľko miest a dnes vám ukážem prvé miesto, kde som bola. V blízkych dňoch budú vychádzať ešte články, ktoré budú práve z Bratislavy. To by stačilo na úvod a ideme sa pozrieť, kde som bola :) 

Dnes zostaneme ešte na betóne a to pri hrade, ktorý je snáď najviac navštevovaná pamiatka na Slovensku. Ani sa nečudujem. Je naozaj krásny a môžeme byť pyšní, že niečo také máme práve na Slovensku. Viem, že na Slovensku je množstvo pamiatok, ktoré za to stoja, no tento hrad za to stojí. 




 Najskôr si povieme aj čosi z histórie, čo môžete nájsť aj na internete:

Bratislavský hrad je súbor stavieb v historickom areáli, ktorý zaberá vrchol návršia na juhozápadnom ostrohu malokarpatského chrbta na ľavom brehu Dunaja v Bratislave. Hradu dominuje monumentálna stavba bývalého kráľovského paláca tvoriaca neodmysliteľnú panorámu hlavného mesta Slovenska. Svojím zástojom v dejinách Veľkej Moravy, Uhorska, Česko-Slovenska a moderného Slovenska predstavuje Bratislavský hrad významný pamätník spoločensko-historického vývoja v tejto oblasti. 

Nové obdobie nastalo v dejinách hradu v päťdesiatych rokoch 20. storočia. Po predchádzajúcom statickom a archeologickom prieskume sa pristúpilo k záchrane hradných ruín. Po rokoch rekonštrukčných prác sa hrad opäť zaskvel vo svojej niekdajšej kráse. Pripadla mu česť zapísať sa do novodobých dejín, tentoraz spoločného česko-slovenského štátu. V obnovených priestoroch, v tzv. Sieni federácie, bol 30. októbra 1968 podpísaný Zákon o federatívnom usporiadaní ČSSR. Bratislavský hrad nemohli obísť ani udalosti súvisiace so vznikom súčasnej Slovenskej republiky. Ešte pred jej vyhlásením bola 1. septembra 1992 v bývalej Rytierskej sále (dnes Sieň ústavy) slávnostne podpísaná Ústava Slovenskej republiky. V marci 1993 sa na hrade konala inaugurácia prvého prezidenta Michala Kováča. V tejto súvislosti treba spomenúť, že hrad sa na istý čas stal sídlom hlavy nášho štátu. Poslednou významnou udalosťou spojenou s Bratislavským hradom bolo stretnutie najvyšších predstaviteľov Spojených štátov amerických a Ruska, prezidentov oboch krajín Georga Busha a Vladimira Putina, ktoré sa tu uskutočnilo 24.2.2005 v rámci podujatia Slovakia Summit 2005. V roku 2010 bol Bratislavský hrad opravený a dostal novú tvár.


Naposledy keď som tam bola, tak za hradom bola veľká jama, kde sa našli nejaké skameneliny a viem, že okolo toho bolo veľké haló. Dnes tam stojí krásna záhrada, park. Veľa kvetov, pripravené fontány a všetko vyzeralo veľmi luxusne. Mne sa toto veľmi páči a som rada, že to prispôsobili k hradu. Nie je to ani moderné, ani historické. Všetko to krásne do seba zapadá. JA som bola veľmi prekvapená, že niektorí ľudia to kritizovali. Som zástanca historických veci. Áno, treba si históriu vážiť a mali by sme ju zachovať pre ďalšie generácie. Treba si uvedomiť, že aj naše časy raz budú históriou a aj my musíme niečo zanechať. Raz sa možno naše deti budú učiť o tom, že za koho sa renovovala hradská záhrada. Možno sme práve dnes spravili kus histórie.


Aj minule, aj teraz som veľmi rada navštívila túto našu slovenskú pýchu. Do komentára mi môžete napísať či ste boli niekedy na hrade alebo či sa chystáte? Ak ste tam boli, tak mi aj napíšte vaše dojmy, rada si prečítam. Teším sa na vaše komentáre. 

xoxo
Aďka

CONVERSATION

10 Comments:

  1. Mne sa hrad nejak extra nepáči, myslím, že na Slovensku sú krajšie pamiatky a dokonca aj mestá ako Bratislava. Bola som tam iba raz ešte zo školy a aj teraz som sa párkrát chystala, ale nikdy nešla :D zato mám na neho výhľad každý deň z bytu.

    Daniela

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zde jsem byla i já. Hrad je moc pěkný ale i celkově areál kolem, výhled na Bratislavu nemá chybu. No, určitě bych sem šla klidně znova neboť tenkrát ještě nebyla zahrada a ta je podle tvých fotek krásná. Rozhodně místo na Slovensku které stojí za to ho navštívit.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Musím iba súhlasiť :) Záhrada je nová, pár mesiacov funguje :)

      Odstrániť
  3. mne sa Bratislavský hrad veľmi páči...je to krásne miesto, s pekným výhľadom, a tieto nové barokové záhrady sú k nemu veľmi krásne doladené. Ľudia ich kritizovali, pretože je tam ešte málo zelene, a treba počkať kým vyrastú zasadené stromy trošku viac. Ale ako vravíš, mne sa páčili aj tak :)
    MakeUpByVeo

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Práve dnes som bola s kamoškou v Bratislave, taká prechádzka po Starom meste. Na hrade som bola keď som bola malá :D Krásne fotky aj článok ♥
    Girl with pink nails

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to ste museli mať krásne :) Staré mesto je dobré :)
      Ďakujem :)

      Odstrániť
  5. Podľa mňa je Bratislava pekné mesto, nech si hovorí kto chce čo chce. :) Nájdu sa tam pamiatky, námestia, fontány, obchody, múzeá, záhrady. Hrad je krásny, to máš pravdu. Bola som na ňom dvakrát, no ešte vtedy neboli záhrady/nádvorie za hradom. Vlastne som ani netušila, že sa niečo takéto chystá a že to tam je. No je to naozaj nádherné, krásne fotky. ♥
    SweetSunshine

    OdpovedaťOdstrániť