F BRATISLAVA TRIP: Sandberg - Aďulik Sun

BRATISLAVA TRIP: Sandberg

Ahojte :)

Mojim hlavným cieľom bolo práve toto miesto. Sandberg. Je to miesto, kde som chcela ísť už niekoľko rokov, no nikdy som sa tam nedostala. Poznáte to... Radšej idete niekde do centra, ako sa niekde dlho "terigať" a skončiť taktiež v prírode. Konečne sa môj malý sen stal skutočnosťou a ja som sa mohla pozrieť aj na takúto pamiatku. A ako to tam vyzerá? To sa pozrite. 



Sandberg je významná paleontologická lokalita, nachádzajúca sa na území mestskej časti Devínska Nová Ves, Bratislava. Leží na severozápadnom okraji chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty a je súčasťou Národnej prírodnej rezervácie Devínska Kobyla. Lokalita bola objavená pri ťažbe piesku.
Lokalitu vyhlásili za chránené nálezisko s rozlohou 25,6 ha roku 1964. 

Už nasledujúceho roku bola rozšírená a premenovaná na Štátnu prírodnú rezerváciu Devínska Kobyla, o rozlohe 27,97 ha. Roku 1986 sa chránená plocha rezervácie rozrástla na 102 ha. Posledná zmena prišla 1. januára 1995, kedy bola premenovaná na Národnú prírodnú rezerváciu Devínska Kobyla, s najvyšším stupňom ochrany.

Dôvodmi ochrany je najmä výskyt bohatej teplomilnej flóry a fauny (najmä hmyzu); výskyt pieskomilnej kveteny a výskyt druhov čeľade vstavačovitých rastlín, vďaka ktorým patrí k najvýznamnejším lokalitám na Slovensku.

Sandberg tvoria horninové zvyšky treťohorného mora, ktoré sa rozprestieralo vo Viedenskej panve. Na vápence z obdobia jury a spodnej kriedy (asi pred 160 - 180 miliónmi rokov) boli pri mohutnom zdvihnutí (transgresii) mora (pred zhruba 14 - 16 miliónmi rokov) vodorovne uložené piesky s vložkami štrkopieskov, pieskovce a brekcie. V pieskovcovej stene sú viditeľné vodorovné lavice odolnejších hornín - pieskovcov a litotamniového vápenca. Na svahoch a úpätí pieskoviska sú napadané mohutné bloky (balvany) z pieskovca a piesčitého litotamniového vápenca, ktoré tam zostali po poslednom komorovom odstrele.



Čo sa týka subjektívnych pocitov, tak ja som bola z daného miesta veľmi nadšená. Výhľad bol krásny a videli sme až do Rakúska. Keďže vonku bolo skutočne horúco, tak nás dobre štípali komáre, no aj tak sme sa prešli aj ďalej a neskončili sme hneď na začiatku. Teplo bolo, takže sme sa aj dobre spotili a bola to turistika ak niekde na nejaký vrch. Sťažovalo to práve to teplo a dusno zároveň. Hneď na začiatku nájdete aj toto pieskovisko, kde si môžete vyhrabať kosti.



Mne sa veľmi páčila práve táto piesková časť, kde sa oficiálne nemôže, no čo neurobíte pre fotku? Ja takmer všetko. A veď chodia tam aj iní ľudia, tak prečo by som ja neišla, že áno? V týchto pieskoch žijú aj nejaké vtáčence, takže to je dôvod, prečo práve tam sa ísť nemôže.



Trošku ďalej sa nachádzajú kamene, ktoré sú v prírode a vyzerá to dobre. Mne sa tam naozaj páčilo a môžem vám toto miesto iba odporučiť. Je tam naozaj kúzelne. A stále ste v meste :)







Dúfam, že sa vám dnešný článok páčil a teším sa na ďalší článok, no toto je koniec tejto série. Dúfam, že sa vám všetky články páčili a stretneme sa pri ďalších možno aj z Tatier. Do komentára mi môžete napísať či ste tu boli, prípadne či vás zaujímajú takéto miesta. Teším sa na vaše komentáre. 

xoxo
Aďka

CONVERSATION

2 Comments:

  1. Ešte som nikdy na takýchto miestach nebola ale niekedy sa tam určite musím ísť pozrieť. :O

    http://annslifea.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite choď! :) Málo ľudí vie o tom, že v BA sú takéto miesta :)

      Odstrániť