F Tour de Slovakia # 9 Trnava - Aďulik Sun

Tour de Slovakia # 9 Trnava

Ahojte :)

Dnes tu máme predposledný článok z tejto série. Dnes to je z Trnavy. Tu som išla hlavne preto, že som chcela ísť pozrieť kamarátku Klaudi, ktorú týmto zdravím a ďakujem za super deň, ktorý bol fakt skvelý ! Vlastne ráno som išla vlakom do Trnavy, kde som hneď ráno stretla Klaudi a strávila som s ňou niekoľko hodín. Boli sme v podstate hlavne na námestí a v jeho okolí. Absolvovali sme vyhliadku, ktorá bola naozaj super. Je to skutočne zážitok a môžem ju odporučiť - stojí to 1,50 euro pre študentov, ZŤP a dôchodcov. Pre dospelých sú to 3 eurá. Naozaj sa to za túto cenu oplatí, pričom hore môžete byť aj hodinu - nie je to určené na čas. Cesta a schody hore sú celkom v pohode, zo začiatku sú trošku zlé - mne osobne sa točila hlava, no neskôr sa vyrovnajú a je to hneď lepšie ! Je to skutočne zážitok ... V okolí námestia sa nachádza niekoľko kostolov, ktoré však nie sú vždy otvorené a je dobre si to dopredu zistiť. Trnava je celkom veľké centrum a mám toto mesto rada. Určite tam chcem ísť aj na VŠ a uvidím či mi to vyjde. Celkovo mesto na mňa pôsobilo veľmi dobre a som rada, že som tam bola. Ceny v ňom sú celkom prijateľné, a dokonca sú lacnejšie ako na východe, ktorý je považovaný za najchudobnejšiu oblasť. Ja som trávila nejaký čas aj v OD Prior a v obchodoch v ňom ! :) Kúpila som si niekoľko krásnych lakov a veci okolo mňa ... Viac vám už povedia fotky. :) 




Nejaké informácie a veci z histórie tohto mesta : 

Trnava je krajské mesto na západe Slovenska, 7. najväčšie mesto v krajine. Leží v centre Trnavskej pahorkatiny, v nadmorskej výške 146 m n. m., vo vzdialenosti 45 km severovýchodne od Bratislavy. Keďže Trnava je na Slovensku jedným z najdôležitejších centier rímskokatolíckej cirkvi a stojí tu množstvo jej kostolov, dostala prezývku „malý Rím“. Na križovatke starých obchodných ciest využívaných od praveku, pri riečke Trnávka, bola založená kupecká osada Trnava. Prvá písomná zmienka o nej pochádza z roku 1211. Je to listina ostrihomského arcibiskupa Jána o donácii príjmov miestneho kostola ostrihomskej kapitule. Trnava bola prvým mestom na území dnešného Slovenska, ktoré dostalo výsady slobodného kráľovského mesta. Udelil jej ich v roku 1238 uhorský kráľ Belo IV. Privilégiom podriadil mesto priamo korune a vymedzil mu také práva, ktoré umožňovali rýchly rozvoj mesta. Pôvodné poľnohospodárske centrum sa začalo postupne meniť na centrum výroby, obchodu a remesiel.
V 13. storočí si mesto vybudovalo mimoriadne rozsiahle opevnenie na ploche takmer 60 hektárov. Konštrukciu opevnenia tvorili tehlové veže pospájané drevozemnými valmi, ktoré boli neskôr nahradené murovanými hradbami.Výsadné postavenie mesta upevňovali ďalší uhorskí králi. O dôležitom postavení mesta svedčí aj skutočnosť, že Trnava bola miestom stretnutí kráľov. Význam Trnavy vzrástol najmä v 16. storočí, keď sa sem pred blížiacim tureckým nebezpečenstvom, v roku 1543, presťahovalo ostrihomské arcibiskupstvo s kapitulou. Bratislava sa stala administratívnym centrom krajiny a Trnava prevzala úlohu kultúrneho a náboženského centra krajiny. 18. augusta 1561 začala sa výstavba jezuitského kolégia v Trnave na mieste dnešnej Trnavskej univerzity.
Do 18. storočia vstupovala Trnava ako univerzitné mesto známe v celej Európe. V roku 1777, keď na pokyn Márie Terézie presťahovali univerzitu do Budína, túto stratu cítila nielen Trnava, ale celé Slovensko. V roku 1792 Anton Bernolák vytvoril v Trnave hlavný stánok Slovenského učeného tovarišstva1. augusta do 24. septembra 1831 Trnava zažila ničivú epidémiu cholery, ktorá si vyžiadala za dva mesiace cez 800 obetí. Veľký rozvoj zažilo mesto v medzivojnovom období, keď stúpol počet obyvateľov z 15 tisíc v roku 1910 na 26 tisíc v roku 1940. Trnava bola vtedy tretie najväčšie mesto na Slovensku. 25. augusta 1996 sa Trnava stala krajským mestom.









Dúfam, že sa vám predposledný článok z tejto série páčil a teším sa na ďalší článok, ktorý bude o Nových Zámkoch :) Tým ukončím túto sériu ... Do komentára mi môžete napísať či ste niekedy boli v Trnave a na čo ste tam boli :) A ešte jedna vec ... Ospravedlňujem sa za kvalitu fotiek - mobil štrajkoval môj :/ 

xoxo
Aďka

CONVERSATION

2 Comments:

  1. V trnave som ešte nebola ale možno raz sa podari :)
    https://clodyteenmummy.wordpress.com/

    OdpovedaťOdstrániť