F Tour de Slovakia # 8 Košice - Aďulik Sun

Tour de Slovakia # 8 Košice

Ahojte :)


Dnešný článok je opäť z mojej série - nebojte sa, za chvíľu to už skončí. Často sa ma pýtate, koľko bude ešte miest a teda aj článkov - ešte vás čakajú 2 články. Dnes je tu článok z Košíc. Toto mesto na mňa veľmi dobré vplývalo. Keď som tam prišla, tak som mala problém sa dostať zo stanice na námestie, ale všetko som vyriešila - išla som s davom ! Košice sú veľké a naozaj talentované mesto. Okrem pouličných umelcoch, spievajúcej fontány, som videla aj "parkuristov". Tí budú mať vystúpenie, ktoré bude od Štvrtku do Nedele ( sa mi zdá) - ak ste z Košíc, tak sa tam choďte pozrieť !!! Najlepšie bolo, keď svoje lana zavesili na kultúrnu pamiatku - to by sa v iných mestách nestalo, no bolo to dobré, že to spravili takto. Boli naozaj dobrí a mala som z nich zážitok ... Samozrejme som sa nevyhla ani najväčšej pamiatke v Košiciach a to - Dóm sv. Alžbety. Je naozaj krásny a veľký - mohutný je lepšie slovo. Na vežu som sa neodvážila ísť, keďže deti, ktoré z tade vychádzali boli radi, že sú vonku. Inak to stojí 1,50 eura. Zákusok som tiež nevynechala a to som bola v cukrárni s menom AIDA. Keďže som tam prišla na obed, musela som navštíviť nejakú reštauráciu. Na obed som bola v reštaurácii s menom MED MALINA, kde obsluhovali nejaké slečny, ktoré po slovensky veľmi nevedeli - tipujem to na nejaké rusínky. Košice na mňa pôsobili veľmi dobre a bola som z nich nadšená ! V tomto meste som stretla aj jedno dievča, ktoré za mnou prišlo. Volala sa Martina ( dúfam, že nevadí, že som Ťa spomenula) a chcela, aby som sa s ňou odfotila. Bolo to pre mňa veľmi príjemné a ďakujem ( ak by si bola taká dobrá, mohla by si mi tú fotku poslať na moju FB stránku - odkaz je v ľavom panely). Pozdravujem aj jej kamarátku ! :) V Košiciach som bola naozaj prvýkrát a hneď mám na ne dobré spomienky ... Myslím si, že v tomto meste si dokáže každý človek niečo nájsť a nemusí byť milovník histórie. Je pravda, že na tom "hlavnom" námestí je viac historických vecí ako moderných záležitostí. Nájdete tu budovy od kostolov, cez divadlo až po Dóm sv. Alžbety ! 


Niečo z histórie a nejakých informácii : 


Košice sú metropolou východného Slovenska a s vyše 240 000 obyvateľmi druhým najväčším mestom v štáte. Mesto je súčasťou Košickej aglomerácie s 355 000 obyvateľmi a Košicko-prešovskej aglomerácie, ktorá s 555 800 obyvateľmi patrí medzi najväčšie urbanizované oblasti v republike. V roku 2013 Košice hostili prestížny titul Európskeho hlavného mesta kultúry.
Košice sú centrom celého východného Slovenska, sídlom Košického kraja a regionálnej samosprávy –Košického samosprávneho kraja. Sú významným centrom politického, hospodárskeho, kultúrneho a cirkevného života, sídlom Košickej gréckokatolíckej eparchie, Košickej rímskokatolíckej arcidiecézy a sídlom pravoslávneho metropolitu, Ústavného súdu SR a sú významným univerzitným centrom. Mesto je strediskom významných kultúrnych inštitúcií s celoslovenskou a regionálnou pôsobnosťou, medzi ktoré patria Štátne divadlo Košice, Štátna filharmónia Košice, Slovenské technické múzeum, Východoslovenské múzeum, Východoslovenská galéria a Štátna vedecká knižnica v Košiciach. Mesto má pestrú národnostnú skladbu, najväčšiu menšinu na území mesta tvorí maďarská menšina s podielom 2,65% a rómska s podielom 2%. 
Mesto hrá rolu v dopravnom prepojení východ-západ, kde tvorí spojnicu medzi západnou a strednou Európou na jednej strane a Ukrajinou a Ruskom na druhej strane prostredníctvom širokorozchodnej železničnej trate. Košické medzinárodné letisko sprostredkúva rýchle letecké spojenie so západnou a strednou Európou pre spádovú oblasť východného Slovenska. V meste je zastúpený hutnícky a strojárenský priemysel, umiestnená je tu skupina firiem informačných a telekomunikačných technológií. Odrazom bohatej histórie mesta je jeho centrum s početnými klenotmi gotickej, barokovej,klasicistickej a historizujúcej architektúry, ktoré tvorí najväčšiu mestskú pamiatkovú rezerváciu na Slovensku. Jej najvýznamnejšou dominantou je najväčšia gotická katedrála na Slovensku, Dóm svätej Alžbety. Hlavná ulica lemovaná palácovými a meštianskymi domami s reštauráciami, butikmi a kaviarňami je promenádnym korzom mesta.

Fotografie z tohto dňa : 


















Dúfam, že sa vám dnešný článok páčil a teším sa na ďalší článok, ktorý bude o Trnave :) Boli ste niekedy v Košiciach ? Čo sa vám tam najviac páčilo ? Zanechajte komentár ... 

xoxo
Aďka

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára