F Tour de Slovakia #3 Návšteva v rádiu Rebeca? - Aďulik Sun

Tour de Slovakia #3 Návšteva v rádiu Rebeca?

Ahojte :)

Dnešný článok je online. Tentokrát je to opäť z môjho nového projektu, ktorý prebieha na mojom blogu tieto dni. Ako ďalšie miesta som navštívila mestá Martin a Vrútky. Ja som mala celkom plný program, no jednu vec som mala prioritnú. Čo to bolo ? Bola to návšteva rádia Rebeca ! O ňom trošku neskôr ... Ráno som išla vlakom z Prievidze priamo do Martina. Prišla som tak okolo 11:00, no kým som sa orientovala - to trvalo. :) Martin je veľmi zaujímavé mesto - trošku chaotické :) Poďme k veci ! Martin som navštívila, pretože je tu Matica a je to také slovenské centrum - môžem povedať. Keď som otvorila nejaké blogy, videla som, že všetky chvália zahraničie a tam prišla tá myšlienka ! Naozaj je všetko dobré, len v zahraničí ? Ja som toho názoru, že to tak nie je. Aj na Slovensku máme niekoľko vecí, ktoré sú naozaj dobré a kvalitné ! Preto som išla navštíviť rádio Rebeca v Martine. 

Martin je mesto na severe Slovenska. Nachádza sa asi 25 km juhovýchodne od Žiliny a 170 km severovýchodne od Bratislavy, v Žilinskom kraji. Leží v Turčianskej kotline na rieke Turiec, pod výbežkami Malej Fatry. Je to historické centrum Turca a tiež okresné mesto.



























Čo som mala na sebe ??? 

Nohavice - Dária 
Topánky - Dária 
Kabelka - nejaký jarmok :) 
Čierna košeľa - Pepco 
Biele tielko - Pepco 


Navštívila som spomínané rádio Rebeca. Mala som možnosť sa stretnúť s moderátorom, no aj šéf redaktorom. A to bol celkovo veľký zážitok a ešte raz ďakujem za možnosť sa na všetko pozrieť a zažiť to na vlastnej koži - celkovo to fungovanie. :) 

 Na začiatok pár kontaktov práve na toto rádio : 

WEB stránka - WEB rádia Rebeca 

Ako som spomínala, tak som navštívila toto rádio. Najskôr som prišla do rádia, kde ma čakala Evka, ktoré moderovala aktuálny vstup. Trošku som ju oberala o čas, no ďakujem za skvelé odpovede a vysvetlenie ako to tam funguje a čo je najdôležitejšie - povedala mi, ako to je z jej strany. Tí, ktorí ma poznajú, tak vedia, že ja dám viac na subjektívny názor a myšlienky človeka, ktorý to žije a sám si tým prechádza. Čísla sú v tom momente pre mňa zbytočné. Z toho dôvodu som bola vďačná za názor Evky a jej pocity z celého rádia. Ja vám dnes poviem pár vecí, ktoré som sa od nej dozvedela. :) Prvé čo som sa pýtala bolo, že či je spokojná a hlavne či je šťastná vo svojej práci. Čo si budeme hovoriť ? Nie každý má to šťastie, že ho živí to, čo miluje a baví ho to. :) Tu som sa dozvedela, že je šťastná a spokojná. Musím vám povedať, že to bolo aj vidieť !  Bola stále vysmiata a plná energie. :) Spomínala mi svoje predchádzajúce práce a hovorila, že by to nevymenila. Spomínala tiež na svoje začiatky a hovorila, že bola introvert a skôr potichu. Keď počúvate rádio, tak sa vám zdá, že je všetko perfektné a TIP - TOP vyšperkované. Toho sa týkali moje nasledovné dve otázky a to - Či sa jej stali nejaké trapasy a či si chystá dopredu nejaké otázky a informácie o danom hosťovi. Tu som sa dozvedela niekoľko informácii ... Trapasy sa v rádiách stávajú každodenné a keď sa tak zamyslite teraz vy osobne, všimli ste si toho ??? Ja som si to teda nevšimla. Spomínala nejaké maličké prešľapy a tiež to, že keď sa to stane, tak to nerieši. Dobre robí ... Vďaka druhej otázke som sa dozvedela, že si doma chystá otázky a hľadá informácie o danom hosťovi. Keď nie doma, tak v rádiu určite. Prečo ? Je to úcta k hosťovi a jej dobrý pocit, že sa nestrápnila pred poslucháčmi, že sa nepýta informácie odveci. Tiež však spomínala, že sa párkrát stalo, že jej téma nesadla a musela to spraviť lebo to bolo v harmonograme. Kto z nás nerobí niečo na silu ? Je to normálne, niekedy sa to stane :) Evka mi ukázala aj program, ktorý slúži na  púšťanie pesničiek, ktoré vy môžete počuť v rádiu. Ona má playlist spravený, no na želanie pesničky tam môže pridať. Musím sa priznať, že ma to fakt zaujímalo a nebolo to len - tak povedané, že sa "musím" niečo spýtať. :) Rozprávali sme sa aj na tému pretvárky v rádiu ... Každý z nás pozná tie dni, keď sa mi nedarí a je bez nálady a najradšej by sa zakopal niekde pod čiernu zem. Moderátori  nie sú výnimkou ... Tu mi spomínala, že rádio je určitá pretvárka v tomto zmysle. Moderátor musí mať vždy dobrú náladu a priať vám krásny deň, aj keď ten jeho je na mraky zlý ! A to je teda boj so sebou samým. Len si to predstavte ... Z toho vyplýva, že niekedy sa jej lepšie moderuje, keď je sama a niekedy naopak, keď je ich tam viac ! :) 






















Ďakujem Evke za pózovanie :) 



Ďalšou mojou púťou bola redakcia tohto rádia. Musím sa priznať, že kým som to našla trošku trvalo - fakt tam je tak v kúte a nebola dole reklama :D Nevadí ... Každopádne som to našla. Tam som sa stretla so šéf redaktorom Milošom ( dúfam, že som mohla takto s menom osloviť). Sme si tam sadli a pokecali sme zas a znova, no tentokrát to bolo na "vážnejšie" témy. Tu mi dal možnosť sa spýtať na niečo, čo ma ešte zaujíma a to by som nebola ja, keby som sa niečo nespýtala. :) Takže mi opäť povedal množstvo informácii, ktoré mám zapísané v zošite a budem ich určite využívať ( keďže idem na žurnalistiku). Ja vám tu opäť poviem nejaké veci, ktoré sú podľa môjho uhlu pohľadu najdôležitejšie alebo najzaujímavejšie. :) Bavili sme sa aj na otázku zamestnancov. To možno nie je fascinujúce, no mňa to zaujímalo. Predsa len, je to rádio a pomerne veľké, kde treba každodenné vykonávať nejaký úkon. Preto ma zaujímalo koľko zamestnancov pracuje v tomto rádiu. Napočítala som ich 11, pričom som nerátala tuším žilinských moderátorov. Neviem či sa to stáva aj vám, no mne sa to stáva často - pustím si rádio a tam hrá nejaká anglická pesnička ( anglické pesničky fakt nemusím v slovenských rádiách). Fakt ma to v tom momente dokáže vytočiť ! Od kedy počúvam rádio Rebeca, tak sa mi to nestáva. Prečo ? Lebo práve rádio Rebeca má vyváženú hudbu. Hráva 40% slovenskej, 40% českej a LEN 20% anglickej či inak zahraničnej hudby. Čo je naozaj málo ! Som toho názoru, že presne takto to má byť. Sme na Slovensku, tak na čo počúvať zahraničné kapely, keď aj na SR máme nejaké kvalitné ??? :) Ráno sa vysiela pre starších a poobede pre mladších a presne takto kombinujú aj playlisty :) Celá hudba je zastrešená organizáciami ako je napríklad SOZA. Čo sa týka hostí, tak tých si volajú veľmi často. Môže to byť aj reklama, ktorá je zaplatená, no najčastejšie je to niečo alebo skôr niekto, ktorý niečo dokázal, napríklad vyhral súťaž a podobne. :) Čo je super, pretože na slovenské rádia sa nedá povedať moc veľa pekného, čo sa týka práve tohto. Keď si zapnete nejaké rádio, tak tam nie sú často nejaký takýto hostia, napríklad z regiónu. :) Nemyslíte ? Ďalšia vec, ktorá ma zaujímala boli vo všeobecnosti moderátori. Sú to ľudia a často nemajú skúsenosti. Tu som sa spýtala či dávajú možnosť aj takýmto ľuďom. Dozvedela som sa pozitívnu odpoveď. Oni si moderátorov školia a vlastnia tvz. trenažér, kde si môžu vyskúšať ako vyzerá živé vysielanie. :) Tiež je aj skúška hlasu a podobne iné "testy". Vlastnosti, ktoré by mal mať moderátor sú : 

1. Flexibilnosť 
2. správnym spôsobom drzý 
3. obratnosť v žurnalistika a teda v dianí reálneho života 

Pýtala som sa aj na možnosti, ktoré dávajú ľuďom, resp. interpretom v prezentovaní svojej hudby. Tu som sa dozvedala zaujímavú vec a to, že oni nejako nepropagujú rap a celkovo Hip-Hop. Je jasné, že som ho v rádiu ani nepočula. Vysvetlenie bolo také, že v okolí Žiliny sa nachádzajú ľudia, ktorý počúvajú skôr ROCK, POP či Metal a rap celkovo obchádzajú. Čo je teda zaujímavé a mňa to skutočne prekvapilo. :) V tomto rádiu môžete nájsť rôzne shows, kde sa prezentujú rôzny aj slávny ľudia. Čo ja sledujem, tak okrem Evky, ktorá robila aj v televízii, je tam zamestnaný aj Viktor Mydlo, ktorý ma svoju vlastnú kapelu a hrá v spoločnosti speváka Martina Haricha. Tiež tam začína nová show, ktorú bude mať na starosti Robo Mikla, ktorý je preslávený vďaka Superstar. :) Takže naozaj hviezdna posádka ... :) V pozadí týchto slávnych ľudí sú ľudia, ktorých mi nevidíme, no robia tam veľmi dôležitú úlohu a bez nich by žiadna show nebola. Uvediem pár príkladov ... Každá nová show musí mať nejakú znelku ! Tá sa nahráva v štúdiu, ktoré má pod palcom samotné rádio Rebeca, takže nechodia ani do iného rádia prípadne štúdia. Takúto znelku spracúva hudobný grafik. Tiež dobrým príkladom sú spomínané playlisty - každý jeden je niečím iný. Predstavte si, že by sa vám niektoré piesne v rádiu opakovali. To sa nemôže stať ! To má na starosti  ďalší človek, bez ktorého by nebolo ani jedno vysielanie !!! :)

Keby mám povedať svoj osobný názor na toto rádio, tak by bol naozaj len pozitívny. Veľa ľudí, ktorí mali super náladu, boli ochotní a všetko klapalo. Celkovo to rádio pôsobilo priateľsky a boli cítiť také "rodinné" vzťahy. Ja som bola z toho nadšená a keby mám možnosť, tak by som sa tam rada zamestnala - minimálne v takom kolektíve ! :) 

Týmto by som sa chcela poďakovať aj Evke, aj Milošovi za čas, ktorý mi venovali ( dokopy to bola jedna hodina). :) :) :) Bola to pre mňa neskutočná skúsenosť a som naozaj vďačná za možnosť si to vyskúšať ! :) ĎAKUJEM ! :) Dúfam, že sa vám článok páčil :) A vy, ktorí ste ešte nepočúvali toto rádio, tak to rýchlo napravte a choďte do toho ! Naozaj je dobré ... Nie len v zahraničí je všetko kvalitné :) 




Mojou ďalšou zastávkou bolo mesto Vrútky, kde som sa nezdržala vôbec dlho. Vrútky je meka  rapu a nejako sa tu stretávajú všetci ľudia, ktorí sa točia okolo nich. Určite to poznáte z pesničiek, napríklad Vrútky, hlavné mesto Slovenska ty bláho ! :) a podobne ... :) Takže som sa rozhodla, že sa tam pôjdem pozrieť a naozaj to vyzeralo super ! :) Taká druhá Bratislava, napriek tomu, že je to o hodne veľký kus menšie mesto. Ja som tam našla presne čo som potrebovala a musím povedať, že tam je fakt dobrá reštika :) Robia tam geniálne hranolky :) 



Mňa veľmi zaujal tento veľký kostol. :) Naozaj krásny a mohutný ! :) Hoci som stretla ja budovy, ktoré už nemali okná, no aj tak má toto mesto niečo do seba ! :) Páčilo sa mi ... Tu sa ani nič nedialo, pretože som tu bola naozaj krátko ! :) Fotka je spravená s Honor 6 +  (#WithHonor6+ ) 

Dúfam, že sa vám dnešný článok páčil a teším sa na ďalší :) Ten bude o ďalšom krásnom slovenskom meste :) Uhádnete aké ? :) Tipujte od komentárov ! :) Ešte raz by som chcela poďakovať všetkým, ktorí sa podieľali na tomto skvelom zážitku ! Ďakujem ! :) 

A tí, ktorí ladíte tak tu sú čísla, kde nájdete toto super rádio Rebeca : 

  • Žilina : 88,6 MHz
  • Martin : 99,6 MHz


xoxo
Aďka

CONVERSATION

4 Comments:

  1. Vidím, že si zažila zaujímavý rádiový deň a si plná dojmov a nových poznatkov. :-) Pokiaľ ide o ďalšie mesto, ktoré plánuješ navštíviť, tak to si radšej netrúfam uhádnuť. :-) A v Spišskej Novej Vsi si už bola? Od Tatier to nie je ďaleko.
    Katharine-fashionisbeautiful

    OdpovedaťOdstrániť
  2. V rádiu to muselo být skvělé :)

    OdpovedaťOdstrániť