F Tour de Slovakia # 10 Nové Zámky - Aďulik Sun

Tour de Slovakia # 10 Nové Zámky

Ahojte :)

Dnešný článok je opäť pokračovanie mojej série na blogu, no dnes je to oficiálne posledný článok práve z tohto radu článkov ! Juhúúú !!! Ja som si to užila naplno, všetkých 10 miest a som rada, že som mohla ísť. Zároveň dúfam, že vás bavila a celkom ste si zo užili aj vy a dokonca možno ste a niečo aj naučili a v niečom som vám pomohla. Ako poslednú cestu som zvolila cestu opäť na Maďarov - išla a navštívila som mesto Nové Zámky. Toto mesto je naozaj na juhu Slovenska a naozaj je to pri Maďaroch. Nechcem narážať na etnikum, naozaj ide len o hranice. Keď sa nad tým tak zamyslím, tak slovenčinu som tam nepočula - všetci hovorili po maďarsky. Takže to bolo zaujímavé .. Nehovorím, že mi nerozumeli. Rozumeli mi, no vždy musela prísť druhá predavačka. Nevadí ... Celkovo som bola iba na námestí, kde som bola pozrieť ich kostol a fontánu. Inak som nič moc nevidela, keďže som tam bola veľmi krátko. Ani ma to nejako neštve ... Stačilo mi to ! Ja som bola spokojná a som rada, že som sa tam dostala. Bola som v tomto meste prvýkrát a páčilo sa mi tam ! Stanicu majú peknú novú a ako keby tam bola výmena národov a myslím si, že je tam viac ľudí ako v Bratislave. Celkový dojem je naozaj dobrý ... 



Informácie z histórie : 

Nové Zámky je mesto na Slovensku, ktoré je centrom Novozámockého okresu v Nitrianskom kraji. Nové Zámky sa nachádzajú na brehu rieky Nitra, v strednej časti Podunajskej nížinyPodľa údajov z roku 2001 z 42 262 obyvateľov bolo v Nových Zámkoch 30 631 (69,67 %) Slovákov a 11 630 (27,52 %) Maďarov. Väčšia časť mestských kultúrnych pamiatok bolo zničených počas druhej svetovej vojny. Mesto je dnes charakteristické najmä množstvom športových a oddychových centier.

Oslobodenie

V 80-tych rokoch 17. storočia sa Inocent XI. a nemecké stavy začali znepokojovať novou úspešnou tureckou výpravou v Uhorsku. Preto prinútili cisára Leopolda I. aby ich z jeho územia vyhnal. Pod záštitou pápežskej stolice bola preto vytvorená Svätá Liga, do ktorej boli zapojené nemecké stavy, Benátska republika, Poľsko a neskôr aj Cárske Rusko, Bavorsko, Brandenburga Sasko. Francúzsko, ktoré členom Svätej Ligy nebolo, pomohlo protitureckej koalícii útokom na Tunis.
Dňa 9. októbra 1683 sa uskutočnila druhá bitka pri Štúrove, ktorej výsledkom bola porážka Turkov a obsadenie mesta. Obsadením Štúrova bolo dosiahnuté prerušenie spojovacej línie medzi územím pod tureckou nadvládou a Novými Zámkami. Pevnosť, najsevernejší bod moci Osmanskej ríše, sa ocitla v izolácii. Po štvordnovom obliehaní, dňa 28. októbra kapitulovala turecká posádka v Ostrihome. V historii 150 rokov sa ešte nestalo aby táto kľúčova pevnosť padla tak rýchlo. Veľkovezír Kara Mohamed dal veliteľa pevnosti pašu Ibrahima obesiť na bráne trhoviska v Budíne.
Spojenecké vojská sa dostali k Novým Zámkom 7. júla 1685. S obliehaním hradu začali Hannibal Heister a Aeneas Caprara pri ostrihomskej bráne. Vezír Ibrahim poslal posily Novozámockémuejáletu až v auguste, no vojská arcivojvodu Karola Lotrinského 16. augusta 1685 rozbili tieto posily ešte pred ich príchodom do Nových Zámkov. Hlavný a zároveň aj úspešný protiturecký útok začal 19. augusta 1685. 3 000 mužov v dvoch kolónach zaútočilo o 7 hod ráno na poškodené múry. Turci sa bránili, ale po dvoch hodinách vyvesili biele zástavy. Obliehajúci to nebrali na vedomie a pobili väčšinu z 5-tisícovej novozámockej posádky.
Viac vám povedia možno aj fotky : 









Cestoval s nami aj havino :) 

Dúfam, že sa vám dnešný článok páčil. Teším sa na ďalší článok :) V komentári mi môžete zanechať váš názor na Nové Zámky ... 

xoxo
Aďka


CONVERSATION

6 Comments:

  1. Ahoj. Nááááádherný havko :) Čo sa týka fotiek, naozaj veľmi pekné a také osobné, čo ma oslovilo a páči sa mi i história mesta, ktorú si sem pridala.

    To najlepšie pre ženy tu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Od Zámkov sa nedá čakať veľa, keďže boli pevnosťou, ktorá bránila vpádu Turkov a nešťastnou náhodou vybuchol sklad s výbušninami a tak nás Turci podmanili a ďalšou smolou bolo bombardovanie počas ktorého nič zo starých budov (okrem synagógy) nič nezostalo.... a čo sa týka maďarov....je tu množstvo rodín, ktoré ani po maďarsky nevedia ceknúť...nuž zrejme si mala v tomto smolu, lebo aj ja napríklad brigádujem ako predavačka ( a idem na pedagogiku slovenský jazyk a náboženstvo) a neviem po maďarsky a poznám takých ľudí kopec...inak takú zaujímavosť máme katakomby, ktoré sú pod františkánskym kláštorom :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za informácie :) .... Ono ja neviem, ja som mala asi fakt smolu v tom jazyku. Všade som počula iba maďarčinu. :/ Dúfam, že z teba bude raz pani učiteľka a držím ti palce :)

      Odstrániť
  3. Také niečo ešte nevidela ako tento článok :) Ja som priamo zo Zámkov a áno veľa maďarov tu je aj ja viem po maďarsky ale nad tým sa vôbec netreba čudovať veď sme blízko maďarov :D
    A inak hej nič dokopy také zaujímavé sa tu nedá veľmi nájsť..dokonca tu si sadnúť niekam na normálne miesto na kofolku alebo tak..tak to sa ledva niečo nájde ale menšie mestečko to je a aspoň niečo sa sem tam nájde :D

    ❀ Kflori's garden ❀

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to nebolo ako čudovanie, ale tak ja som zo stredu Slovenska, tak to bol veľký nezvyk :)
      Tak ja som nemala problém s kofolou a takými to malými vecami :) Veď všade bolo niečo ..

      Odstrániť